Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / Ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / Ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό

Η εικόνα του πανηγυρισμού του Κώστα Φορτούνη κοσμούσε την πρώτη σελίδα του site της UEFA την Παρασκευή που μας πέρασε...

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη, μετά τον αποκλεισμό και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο (ήττα 1-3 από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ) και του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ νίκησε στο "Γ. Καραϊσκάκης" 3-1 τη φημισμένη Μίλαν, όσο είχε χάσει στο Μιλάνο, αλλά προκρίθηκε στους "32" της διοργάνωσης γιατί στην ισοβαθμία με την ιταλική ομάδα στους 10 βαθμούς είχε καλύτερο συντελεστή στη διαφορά επίθεσης άμυνας (11-6 έναντι 12-9).

Η νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού είναι μια από τις σπουδαιότερες στην ιστορία του, έστω κι αν σημειώθηκε στον δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό διασυλλογικό θεσμό. Μπορεί η ομάδα του Μιλάνου να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος και να βρίσκεται 17 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους στο "Καμπιονάτο" (43 έναντι 26), αλλά είναι στη τέταρτη θέση της βαθμολογίας και σε τροχιά συμμετοχής στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη σημασία της νίκης του Ολυμπιακού αξιολόγησε κι η UEFA, καθώς ήταν πρώτο θέμα στο επίσημο site της την επόμενη της αναμέτρησης, ενώ ο αποκλεισμός της Μίλαν προκάλεσε σοκ στην Ιταλία, καθώς ήταν ο πρώτος, μετά από 18 χρόνια, σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν αποκλειστεί - ταυτόχρονα - και οι Ίντερ, Νάπολι από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ! Μάλιστα κι οι δύο ομάδες αποκλείστηκαν σε ισοβαθμίες με την Τότεναμ και τη Λίβεπουλ αντίστοιχα, όπως και η Μίλαν με τον Ολυμπιακό!

Βέβαια τα ιταλικά ΜΜΕ τα βάζουν και με τον Γάλλο διαιτητή Μπαστιέν υποστηρίζοντας ότι την πρόκριση στον Ολυμπιακό την έδωσε το πέναλτι που κέρδισε ο Τοροσίδης από τον Αμπάτε και διαμορφώθηκε το 3-1. Άλλα δημοσιογραφικά μέσα το χαρακτήρισαν "ανύπαρκτο", άλλα "αμφισβητούμενο, όμως πολύ μικρή σημασία έχει πλέον αυτό...

Οι "ερυθρόλευκοι" τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους, μετά τη Ρεάλ Μπέτις που είχε 12 βαθμούς, και στην επόμενη φάση θα βρουν απέναντί τους κάποιον από τους πρώτους των ομίλων ή έναν από τους τέσσερις καλύτερους τρίτους στα γκρουπ των Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αυριανή κλήρωση (Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, 2.00 μ.μ.) οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού είναι: Νάπολι, Βαλένθια, Ίντερ, Μπενφίκα, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σάλτσμπουργκ, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Άρσεναλ, Βιγιαρεάλ, Άϊντραχτ Φρακφούρτης, Γκενκ, Σεβίλλη, Ντιναμό Κιέβου, Τσέλσι.

Ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στο γκρουπ των "ανίσχυρων", όπως και οι: Ζυρίχη, Σέλτικ, Σλάβια Πράγας, Φενέρμπαχτσε, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Ραπίντ Βιέννης, Λάτσιο, Μάλμε, Κρασνοντάρ, Ρεν, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ, Βικτόρια Πλζεν, Μπριζ, Σαχτάρ Ντονιέτσκ, Γαλατασαράι. Οι πρώτοι αγώνες της φάσης των "32" του Γιουρόπα Λιγκ θα γίνουν στις 14 Φεβρουαρίου και οι ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα.

Το ευρωπαϊκό ranking...

Μετά τη νίκη και την πρόκριση του Ολυμπιακού η Ελλάδα ανέβηκε στην 13η θέση της κατάταξης της UEFA, ωστόσο με τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων ο κίνδυνος να υποχωρήσει στην 15η ή στην 16η θέση είναι ορατός, ανάλογα πάντα με την εν συνεχεία πορεία του Ολυμπιακού, αλλά και των "ανταγωνιστριών" ομάδων. Το ευρωπαϊκό μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου εξαρτάται εν πολλοίς από το τι θα κάνουν Ζυρίχη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σλάβια Πράγας, Βικτόρια Πλζεν, με θετικό πως η 14η Δανία δεν έχει εκπρόσωπο, αφού αποκλείστηκε η Κοπεγχάγη.

Στο χειρότερο σενάριο, αν δηλαδή η Ελλάδα βρεθεί στην 16η θέση, θα έχουμε στη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο τέσσερις και όχι πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρωταθλητής θα παίζει στον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και ο τρίτος στον 1ο προκριματικό της ίδιας διοργάνωσης.

Η κατάταξη της UEFA είναι τώρα: 11η Ολλανδία 30.633 (Άγιαξ), 12η Αυστρία 30.450 (Σάλτσμπουργκ, Ραπίντ Βιέννης), 13η Ελλάδα 27.400 (Ολυμπιακός), 14η Δανία 27.025, 15η Ελβετία 26.900 (Ζυρίχη), 16η Τσεχία 26.875 (Βικτόρια Πλζεν, Σλάβια Πράγας) και 17η Κροατία 26.375 (Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

Το Τσάμπιονς Λιγκ...

Αύριο το μεσημέρι στην έδρα της UEFA θα γίνει κι κλήρωση της φάσης των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρώτοι αγώνες της επόμενης φάσης θα γίνουν στις 12/13 και 19/20 Φεβρουαρίου, ενώ η ρεβάνς στις 5/6 και 12/13 Μαρτίου. Οι "ισχυροί" θα είναι φιλοξενούμενοι στα πρώτα ματς, με ένα μικρό πλεονέκτημα που τους δίνει η πρώτη θέση που πήραν στον όμιλο.

Το γκρουπ των "ισχυρών": Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Πόρτο, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτη, Γιουβέντους.

Το γκρουπ των "ανίσχυρων": Ατλέτικο Μαδρίτης, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Σάλκε, Άγιαξ, Λυών, Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL