Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Τέλος εποχής" για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Τέλος εποχής" για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ

Οι ρίψεις μολότωφ στο ΟΑΚΑ από τα χειρότερα επεισόδια στο Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια...

Πριν από λίγο καιρό το βασικό ζητούμενο στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ ήταν να μπορέσει η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη να καλύψει τη μικρή διαφορά της από την πρώτη θέση. Από τότε άλλαξαν πολλά προς το χειρότερο. Κανένας, πλέον, δεν θυμάται το κλίμα που υπήρχε στα τέλη Αυγούστου, όταν η πρωταθλήτρια, αποκλείοντας Σέλτικ και Βίντι, κατάφερνε να επιστρέψει μετά από δώδεκα χρόνια στους "χρυσοφόρους" ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σήμερα η ΑΕΚ ισοβαθμεί στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα με τον Πανιώνιο και απέχει 12 ολόκληρους βαθμούς από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έχει καταγράψει ένα σερί πέντε ηττών σε ισάριθμους αγώνες και οδεύει προς την κατάρριψη του ρεκόρ της χαμηλότερης συγκομιδής βαθμών από ελληνική ομάδα στη φάση των ομίλων. Και αυτό γιατί με ήττα στην τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Μπενφίκα η "Ένωση" θα γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας μας που θα μείνει στο μηδέν στην ιστορία της διοργάνωσης…

Όμως, πια, τα προβλήματα δεν είναι μόνο αγωνιστικά και η συζήτηση δεν μπορεί να μείνει στο αν -φερ’ ειπείν - ο Πέτρος Μάνταλος πρέπει να πάει στον πάγκο ή στο αν η ομάδα έχει θέμα φυσικής κατάστασης.

Μετά τα ντροπιαστικά επεισόδια της Τρίτης στον αγώνα με τον Άγιαξ, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το φάσμα μίας πολύ μεγάλης τιμωρίας από την UEFA, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ηθική ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Η οικονομική ζημιά, που συνεπάγεται ακόμα και μία τιμωρία αρκετών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, υποθηκεύει κατά πολύ το μέλλον της ομάδας, ενώ οι εικόνες του ΟΑΚΑ συνιστούν και μία τεράστια πληγή για το -όποιο- ευρωπαϊκό πρεστίζ του συλλόγου. Όσα χτίζονταν βήμα - βήμα τα τελευταία πέντε χρόνια κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες...

Από την άλλη πλευρά, αρνητικό ντόρο δημιούργησε μία μέρα πριν από την αναμέτρηση με τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ η αποπομπή τριών καθοριστικών στις πολλές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων ποδοσφαιριστών, όπως ο Σιμόες, ο Μπακασέτας και ο Λαμπρόπουλος.

Η αιτιολογία της μη επίτευξης συμφωνίας για την ανανέωση των συμβολαίων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή μία τέτοια απόφαση, που ελήφθη μάλιστα πριν από τα μισά της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Πρακτικές που έφεραν στη μνήμη ανάλογες εκείνες που για παράδειγμα ακολουθούσε ο πάλαι ποτέ "ισχυρός άνδρας" του Αιγάλεω Θωμάς Μητρόπουλος σε προηγούμενη δεκαετία. Όταν οδήγησε εκτός ομάδας σημαντικούς ποδοσφαιριστές εξαιτίας της απροθυμίας του να αυξήσει τις αποδοχές τους, παρά το γεγονός πως εκείνη η γενιά (Αγρίτης, Χλωρός, Σκοπελίτης, Φωτάκης κ.ά.) είχε οδηγήσει την ομάδα των δυτικών προαστίων και σε υψηλές θέσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα και σε πετυχημένες ευρωπαϊκές συμμετοχές. Τελικά, εκείνες οι πρακτικές οδήγησαν το "Σίτι" στο τοπικό της Αθήνας.

Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ για πολλούς βρίσκεται ξεκάθαρα μπροστά στο τέλος μίας εποχής που έφερε τίτλους και ευρωπαϊκές προκρίσεις, αλλά είχε -όπως αποδεικνύεται- ημερομηνία λήξης. Βρισκόμαστε, άραγε, στην έναρξη μίας νέας εποχής, η οποία ήρθε και πρόωρα και με άγαρμπο τρόπο, και δίχως ξεκάθαρη στο σήμερα προοπτική; Πλέον, θα χρειαστεί να γίνουν πολλά πράγματα για να αποκατασταθεί η ευταξία στον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL