Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
MΠΑΣΚΕΤ - NBA / NBA: Στα χνάρια του Τζαμπάρ ο "Giannis"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MΠΑΣΚΕΤ - NBA / NBA: Στα χνάρια του Τζαμπάρ ο "Giannis"!

Ονειρικό ξεκίνημα έκαναν οι Μιλγούοκι Μπακς, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο φυσικό ηγέτη τους στην έκτη του θητεία στο ΝΒΑ. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η ομάδα του Έλληνα άσου ήταν η μοναδική αήττητη από τις τριάντα ομάδες του ΝΒΑ με ρεκόρ 7-0, αλλά οι Μπακς γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στη Βοστώνη από τους Σέλτικς με 117-113, παρά την εκπληκτική, για ακόμη μια φορά, απόδοση του "Giannis", που λίγο ήθελε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, από το -15, στην τέταρτη περίοδο.

Ο Αντετοκούνμπο, που είχε απουσιάσει από το προηγούμενο ματς λόγω διάσεισης, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 33 πόντους, έχοντας 13/21 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 7/11 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 36 λεπτά συμμετοχής και αναδείχθηκε τέταρτος καλύτερος στη αξιολόγηση των αγώνων της ημέρας με 51,4 βαθμούς. Ωστόσο, η νίκη πήγε στους Σέλτικς, που έκαναν στο συγκεκριμένο ματς ρεκόρ στην ιστορία τους με 24 εύστοχα τρίποντα! Πάντως, ακόμη κι έτσι, οι Μπακς εξακολουθούν να είναι πρώτοι στην Ανατολή με 7-1, όσο και οι Ράπτορς, με τους Σέλτικς να ακολουθούν με 6-2.

Deja vu...

Η φετινή αφετηρία των Μιλγουόκι Μπακς είναι η καλύτερη στην ιστορία τους στο ΝΒΑ εδώ και 47 χρόνια! Και την περίοδο 1971-1972 είχαν ξεκινήσει με σερί 7-0, αλλά πάλι οι Σέλτικς ήταν αυτοί που διέκοψαν με 125-114 το αήττητο της τότε πρωταθλήτριας ομάδας, που είχε στις τάξεις της τον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Αυτό ήταν και το μοναδικό πρωτάθλημα για την πόλη του Μιλγουόκι!

Ο ίδιος ο Αμπντούλ Τζαμπάρ είχε απονείμει τα... εύσημα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το νέο ρεκόρ καριέρας κόντρα στο Πόρτλαντ την περσινή περίοδο. Ο "θρύλος" του ΝΒΑ και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter: "Συγχαρητήρια στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι ικανότητές του και η ηγετικότητά του θα μετρήσουν πολύ στην επιτυχία των Μιλγουόκι Μπακς".

Το σερί...

Για να δημιουργηθεί το 7-0, οι Μιλγούοκι Μπακς νίκησαν κατά σειρά τους: Σάρλοτ Χόρνες 113-112, Ιντιάνα Πέισερς 118-101, Νιου Γιορκ Νικς 124-113, Φιλαδέλφεια Σίξερς 123-108, Μινεσότα Τίμπεργουλβς 125-95, Ορλάντο Μάτζικ 113-91 και Τορόντο Ράπτορς 124-108. Σε όλα αυτά τα ματς, με εξαίρεση αυτό που απουσίασε κόντρα στο Τορόντο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν η "κολώνα" της ομάδας του, με κορυφαία απόδοση κόντρα στους Σίξερς, όπου πέτυχε 32 πόντους με 12/21 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 8/9 βολές, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 κοψίματα σε 37 λεπτά, πετυχαίνοντας το 10ο "triple-double" της καριέρας του στο ΝΒΑ. Συνολικά, στους οκτώ πρώτους φετινούς αγώνες, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πέμπτος σκόρερ του ΝΒΑ με μ.ό. 26,9 πόντους, 4ος στα ριμπάουντ με 13,7 μ.ό., 15ος στις ασίστ με μ.ό. 7,9.

Θαυμασμός από τον Ομπάμα...

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 29 Οκτωβρίου, το ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι ανέδειξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως τον κορυφαίο παίκτη της εβδομάδας στην Ανατολή. Ήταν το δεύτερο φετινό "εύσημο" στον "Greek Freak", έπειτα από αυτό που του... απένειμε ο Μπάρακ Ομπάμπα όταν ακόμη το σερί των Μπακς ήταν στο 4-0.

Σε ομιλία του στο Μιλγουόκι, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, βαθύς γνώστης του ΝΒΑ, επανέλαβε τον θαυμασμό για τον Έλληνα άσο, όπως είχε εκφράσει και στην ομίλια του στο Ίδρυμα Νιάρχος, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, λέγοντας κατά λέξη: "Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να έρθει κάποιος στο Μιλγουόκι. Έχετε τους Μπρούερς (σ.σ.: ομάδα του μπέιζμπολ), που έχουν καλή σεζόν και είναι καλύτεροι από τους δικούς μου Σοξ. Έχετε και τους Μπακς, με ρεκόρ 4-0 , με τον Γιάννη να είναι τρομερός"! Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να απαντάει στο Twitter: "Μεγάλος σεβασμός για τον Μπάρακ Ομπάμα! Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στην πόλη, ελάτε σε ένα παιχνίδι των Μπακς!"

Είναι βέβαια φανερό ότι ο "Giannis" έχει καθιερωθεί ως "ζωντανή διαφήμιση" της Ελλάδας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αν και δεν έχει συμπληρώσει καν τα 24 του χρόνια. Οι ιαχές "M-V-P" των φίλων των Μπακς, όταν ήταν στη γραμμή των βολών στον αγώνα με τους Σίξερς, δείχνουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να ακολουθήσει...

Όχι μόνο οι οπαδοί των Μπακς, αλλά και οι περισσότεροι φίλοι του ΝΒΑ βλέπουν στο πρόσωπο του Αντετοκούνμπο τον παίκτη που θα βάλει τη σφραγίδα του την επόμενη δεκαετία, με τη φετινή χρονιά να είναι καθοριστική. Καλείται να βελτιώσει τις λίγες αδυναμίες του, με πιο σημαντική την ευστοχία του έξω από τη γραμμή του τρίποντου και βέβαια να συμβάλει ώστε να ανέβει επίπεδο η ομάδα του Μιλγούοκι, να προκριθεί, δηλαδή, έπειτα από πολλά χρόνια στους τελικούς της Ανατολής.

"Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ανατολή, πιστέψτε το!" εμψύχωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τους συμπαίκτες του και έδωσαν "όρκο νίκης" πριν το ματς με τους Νιου Γιορκ Νικς, τους οποίους και "εκτέλεσε" με 31 πόντους και 15 ριμπάουντ. "Ο κόουτς Μπαντενχόλζερ είναι ο κατάλληλος για εμάς" είπε μετά το ματς ο Έλληνας άσος.

"Μάτζικ Τζόνσον"...

Η αγωνιστική συμπεριφορά του του Έλληνα άσου έχει καθορίσει το παιχνίδι των Μπακς και αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Μπορεί να παίξει - και παίζει - σε όλες τις θέσεις, παρά το ύψος των 2.11μ., σε άμυνα και επίθεση, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στους αντίπαλους προπονητές για το πώς θα τον αντιμετωπίσουν, καθώς το ρεπερτόριό του γίνεται όλο και πιο πλούσιο χρόνο με τον χρόνο. Αρχίζει τις επιθέσεις ως πλέι μέικερ και τις ολοκληρώνει ως σέντερ, ενώ... ενδιάμεσα αξιοποιεί, μοιράζοντας ασίστ και στους συμπαίκτες του, έχοντας τον πλήρη έλεγχο για το τι συμβαίνει κάθε στιγμή στον αγωνιστικό χώρο.

Κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει "ιεροσυλία" αλλά η ποικιλία με την οποία αγωνίζεται θυμίζει έντονα τον εμβληματικό Μάτζικ Τζόνσον. Είναι ιδανικός χειριστής της μπάλας και είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί στο ένας εναντίον ενός. Χρειάζονται περισσότεροι παίκτες για να τον μαρκάρουν κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του για ελεύθερα σουτ, αλλά και νίκες στους Μιλγούοκι Μπακς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL