Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ / Στρατηγικές ανάπτυξης από τη FIFA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ / Στρατηγικές ανάπτυξης από τη FIFA

Είναι αλήθεια ότι το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται στη σκιά του αντίστοιχου ανδρικού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σταματάνε οι προσπάθειες για να μειωθεί το χάσμα. Η FIFA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο αποτελεί προτεραιότητά της για το άμεσο μέλλον.

Διά στόματος της Σενεγαλέζας Φατμά Σαμουρά, που είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση της γενικής γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, τέθηκαν κάποιοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια οι οποίοι αφορούν αφενός την ενίσχυση των δομών του γυναικείου ποδοσφαίρου και αφετέρου στην αύξηση της εμπορικής αξίας του με βιώσιμα και ισχυρά αποτελέσματα. Επίσης, αποτελεί πρόθεση της FIFA να διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αλλά και να γίνουν περισσότερες οι γυναίκες που στο ίδιο διάστημα θα κατέχουν πόστο στη Ρυθμιστική Επιτροπή της FIFA. Όλα τα μέλη της FIFA θα δεσμεύονται να αναπτύξουν «ολοκληρωμένες ποδοσφαιρικές στρατηγικές γυναικών» έως το 2022.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εδώ στην Ελλάδα η ΕΠΟ έχει θέσει ως στόχο να φέρει σε μεγαλύτερη επαφή το γυναικείο ποδόσφαιρο με την ελληνική κοινωνία. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 85 αναγνωρισμένα σωματεία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 1.300 αθλήτριες. Από αυτά θεωρούνται ενεργά περίπου τα 40 σωματεία. Η ΕΠΟ έχει χωρίσει τους στόχους σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους, και μακροπρόθεσμους. Στους άμεσους, θα επιδιωχθεί μέσα σε έναν χρόνο να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Στους μεσοπρόθεσμους, περιλαμβάνεται η προοπτική μέσα σε τρία χρόνια να υπάρχουν περίπου 400 σωματεία που θα διαθέτουν γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου. Στο συγκεκριμένο πεδίο δράσης η ΕΠΟ έχει διαμηνύσει την επιθυμία της να βοηθήσει με προγράμματα που θα απλώνονται στους τομείς της προπονητικής, της εύρυθμης λειτουργίας των υποδομών και στο πάντα απαραίτητο σε τέτοιες περιστάσεις marketing. Τέλος, στο μακροπρόθεσμο πεδίο, η επιθυμία της ΕΠΟ είναι μέσα σε μία πενταετία να υπάρξει σύνθεση όλων των προηγούμενων ενεργειών, έτσι ώστε οι Εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών να εκπροσωπούν την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις, στοχεύοντας μάλιστα και σε αγωνιστικές επιτυχίες.

Η ελληνική Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των γυναικών πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν και αντιμετώπισε ως διοργανώτρια στον όμιλό της τις ΗΠΑ (0-3), την Αυστραλία (0-1) και τη Βραζιλία (0-7). Η Ελλάδα, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της μόλις το 1991 σε αναμέτρηση με την Ιταλία, δεν έχει καταφέρει να συμμετάσχει ποτέ σε κάποια άλλη μεγάλη διοργάνωση γυναικών, όπως το Ευρωπαϊκό ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL