Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Τσάμπιονς Λιγκ - Πλέι οφ / Τελευταίο και καθοριστικό βήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσάμπιονς Λιγκ - Πλέι οφ / Τελευταίο και καθοριστικό βήμα

Κοντά στην επιστροφή της στην ευρωπαϊκή ελίτ η ΑΕΚ

Του Κώστα Μαρούντα

H AEK του Μαρίνου Ουζουνίδη μπορεί με τη μέτρια απόδοσή της στα τελευταία είκοσι λεπτά της πρώτης αναμέτρησης με τη Βίντι στη Βουδαπέστη να «δυσκόλεψε τη ζωή της», με το τελικό όμως αποτέλεσμα (τη νίκη της με 1-2) «διευκόλυνε» αρκετά το έργο της ως προς την υπόθεση πρόκριση. Το βράδυ της Τρίτης (ώρα έναρξης 10 μ.μ.) η Ένωση πρέπει να παρουσιαστεί απλά σοβαρή για να οριστικοποιήσει την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από δώδεκα χρόνια. Η συγκυρία θυμίζει έντονα την τότε πρόκριση στους ομίλους, αφού το καλοκαίρι του 2006 η ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα του προκριματικού γύρου είχε νικήσει και πάλι με 1-2 εκτός έδρας (τη σκωτσέζικη Χαρτς). Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ η Ένωση είχε φτάσει σε μία καθαρή νίκη με 3-0, κάτι που πολύ θα ήθελε να γίνει και τώρα.

Το μεγάλο ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να μπορέσει να σταθεροποιήσει καλή απόδοση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνα που το έπραξε στις τρεις πρώτες της αναμετρήσεις στα προκριματικά του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Αν το καταφέρει αυτό, τότε μάλλον η πρόκριση θα αποδειχθεί μία εύκολη υπόθεση. Η Βίντι δεν έδειξε πως είναι μία ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο, όμως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ οφείλουν να είναι προσεκτικοί και σοβαροί σε ολόκληρο τον αγώνα για να αποφύγουν κάτι το δυσάρεστο και να μπορέσουν στο τέλος να πανηγυρίσουν μαζί με τον κόσμο της ομάδας (που αναμένεται να συρρεύσει σε μεγάλη ποσότητα στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Τρίτης) την επιστροφή στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ δημιούργησε νέο σχετικό ρεκόρ, καθώς παρέμεινε για δέκατο τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό αγώνα αήττητη, ενώ πλέον τόσο η βαθμολογική της συγκομιδή στην κατάταξη της UEFA, όσο και τα έσοδα που θα έχει αν αποκλείσει τη Βίντι θα «εκτοξεύσουν» τον σύλλογο σε άλλα επίπεδα, με το μέλλον να προδιαγράφεται άκρως ευοίωνο.

Από την πλευρά του και ο ΠΑΟΚ απέσπασε θετικό αποτέλεσμα (1-1) το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Λισσαβώνα από τη Μπενφίκα. Η αλήθεια είναι πως η πορτογαλική ομάδα έδειξε πως είναι ποιοτική και μάλιστα σε κάποια χρονικά διαστήματα κυριάρχησε μέσα στο γήπεδο, δημιουργώντας άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Πασχαλάκη. Όμως το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ άντεξε και έφυγε με την ισοπαλία, παραμένοντας αήττητος για πέμπτο συνεχόμενο αγώνα στους φετινούς προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ, αύξησε κατά πολύ τις πιθανότητες της ομάδας της Θεσσαλονίκης για την πρόκριση.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. της Τετάρτης και η έδρα του ΠΑΟΚ θα θυμίζει πραγματικό «καμίνι». Το θέμα είναι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επιτέλους την τεράστια δυναμική που του προσδίδουν στην Τούμπα οι φίλοι του, καθώς στο παρελθόν σε παρεμφερείς περιστάσεις (προκριματικοί γύροι Τσάμπιονς Λιγκ) ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε. Πιο αναλυτικά, το 2004 ηττήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-2 (μάλιστα τιμωρήθηκε για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή και έχασε τον αγώνα 0-3 στα χαρτιά), το 2010 ήρθε ισόπαλος 3-3 με τον Άγιαξ, το 2013 έχασε και από τη Μέταλιστ (0-2) και από τη Σάλκε (2-3), ενώ πρόπερσι «λύγισε» από τον Άγιαξ με 1-2. Προφανώς, όμως, ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως πλέον βρίσκεται σε άλλο αγωνιστικό επίπεδο, επομένως είναι σε θέση να «σπάσει» τη δυσμενή αυτή παράδοση. Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, παραμένει η δυναμική της Μπενφίκα που σύμφωνα με την άποψη των περισσοτέρων έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα -με βάση, βέβαια, τις εμφανίσεις σε αυτούς τους πρώτους αγώνες- πως είναι αρκετά καλύτερη από τη Βίντι και τη Μπέρνλι, τις άλλες ομάδες που αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σίγουρα το διήμερο 28-29 Αυγούστου κρίνεται πολύ σημαντικό για το ελληνικό διασυλλογικό ποδόσφαιρο, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να έχει συνέπειες και για τις μελλοντικές κινητικότητες των δύο ομάδων, τόσο στο ευρωπαϊκό στερέωμα, όσο και στον εγχώριο ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL