Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Σούπερ Λιγκ 2018-19 / Χρονιά ανακατατάξεων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σούπερ Λιγκ 2018-19 / Χρονιά ανακατατάξεων...

Του Τάσου Βακαλόπουλου

"Δύσκολο" καλοκαίρι ήταν για τη Σούπερ Λιγκ αυτό που θα μας αφήσει, ενώ για την κατηγορία ξεκινά μια χρονιά ανακατατάξεων. Η διάλυση της κεντρικής διαχείρισης και η αβεβαιότητα που υπήρχε σε πολλές ομάδες αναφορικά με το τηλεοπτικό τους μέλλον λίγο έλειψε να φρενάρουν τη σέντρα, ωστόσο βρέθηκε λύση και προχωράμε κανονικά. Μάλιστα, έπειτα από αρκετά χρόνια η ΕΡΤ θα μεταδίδει ζωντανά αναμετρήσεις του πρωταθλήματος καθώς επτά ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία) παραχώρησαν στον κρατικό φορέα τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων τους.

Οι άλλες εννέα ομάδες (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, Αστέρας Τρίπολης, Λεβαδειακός, ΟΦΗ) παρέμειναν στη Nova.

Στην κορυφή η πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ξεκινούν με στόχο τον τίτλο. Άρης και ΟΦΗ, δύο παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, επιστρέφουν στα μεγάλα "σαλόνια" του ποδοσφαίρου μας, ενώ στην... ουρά ο υποβιβασμός τριών συλλόγων αυξάνει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Τα πρώτα "μηνύματα" λοιπόν για ένα βελτιωμένο πρωτάθλημα είναι ενθαρρυντικά, παρότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν έρχονται τα "μεγάλα" ονόματα αφού τα οικονομικά μεγέθη έχουν αλλάξει. Όμως στους "μεγάλους" υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κάτι που φαίνεται στις ευρωπαϊκές τους συναντήσεις.

Στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, νέος προπονητής ο Μαρίνος Ουζουνίδης, σοβαρός και φιλόδοξος, έχει το χάρισμα να βγάζει παίκτες στον αφρό. Με εξαιρετική δουλειά στον Πανιώνιο, άντεξε σε τραγικές συνθήκες στον Παναθηναϊκό για ενάμιση χρόνο! Με φανερή αυτοπεποίθηση η "Ένωση", μετά την επιστροφή της στην κορυφή ύστερα από 24 χρόνια, παρουσιάζεται έτοιμη για όλα... Αρχικά "αγκάλιασε" τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη νίκη της επί της Βίντι στη Βουδαπέστη. Η ΑΕΚ οργανωτικά είναι μια κλάση πάνω από την αντίπαλό της και μόνο με αυτοκτονία δεν θα βρίσκεται στο Μόντε Κάρλο στις 30 Αυγούστου για την κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο ΠΑΟΚ πέρσι βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου, όμως η απειρία των διοικούντων του και οι ενέργειές τους σε σπουδαία παιχνίδια τον ανάγκασαν να... συμβιβαστεί με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ποιοτικό το έμψυχο υλικό του, ανεβαίνει επίπεδο με τους Βέρνμπλουμ, Χατσερίδη και Ζαμπά στην ενδεκάδα του. Δουλευταράς ο προπονητής του Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως πρέπει να γίνει λίγο προσεκτικός στις δηλώσεις του... Αήττητος στα πέντε ευρωπαϊκά του παιχνίδια με Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας και Μπενφίκα (!), ο ΠΑΟΚ μπαίνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εφόσον αποκλείσει τους Πορτογάλους την Τετάρτη στην Τούμπα!

Σαρωτικές οι αλλαγές στον Ολυμπιακό, ξεκινάει με 9 νεοαποκτηθέντες παίκτες στην ενδεκάδα του! Ενισχυμένος στα άκρα (Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε, Φετφατζίδης), ενώ στον άξονα η άφιξη των Νάτχο, Καμαρά, Γκιγιέρμε αφήνει υποσχέσεις. Θα βοηθήσει στην κορυφή ο Γκερέρο, αλλά και η επιστροφή του Τοροσίδη... Νέος προπονητής από τον Απρίλιο ο Πέδρο Μαρτίνς, σε συνθήκες πίεσης στο λιμάνι. Δουλεύει πολύ, με μοντέρνες μεθόδους, έχει όρεξη και προσωπικές φιλοδοξίες. Οι "ερυθρόλευκοι" φαίνονται ικανοί να αντέξουν τον σκληρό φέτος ανταγωνισμό.

Ο Παναθηναϊκός στέκεται στην αφετηρία μιας σεζόν που είναι η πιο δύσκολη της ιστορίας του! Πάρα πολλά τα προβλήματα που καλείται να ξεπεράσει τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Πόνταρε στη συσπείρωση του κόσμου και στη Λεωφόρο, όμως η κόντρα ΠΑΕ - ερασιτέχνη τον στέλνει στο ΟΑΚΑ! Ο βραχνάς τού -6, το αποψιλωμένο έμψυχο υλικό (εκτίει ποινή περιορισμού μετεγγραφών) και το Ολυμπιακό Στάδιο, που δεν βοηθά ομάδες χωρίς ποιότητα στην επίθεση, κάνουν την αποστολή του ιδιαίτερα δύσκολη... Ο Γιώργος Δώνης στο τιμόνι της ομάδας μαζί με τον Νίκο Νταμπίζα θα δώσουν τη δική τους μάχη...

Ο Ατρόμητος μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν στο... κόλπο του τίτλου κι αυτό λέει πολλά. Άκρως πετυχημένη ήταν η περσινή θητεία του Νταμίρ Κάναντι στο τιμόνι του συλλόγου. Απώλειες οι Γιαννιώτης και Ουάρντα, πρόωρος ο αποκλεισμός του στο Γιουρόπα Λιγκ. Θα τον βοηθήσουν φέτος οι Μέγερι, Ενσικουλού και Κουλούρης.

Πρόωρο το τέλος στην Ευρώπη και για τον Αστέρα Τρίπολης! Συνεχίζει στον πάγκο του ο Σάββας Παντελίδης, που έχει πετύχει όπου κι αν έχει δουλέψει! Ο Αστέρας έκανε φέτος 10 προσθήκες (ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου). Έτσι, με καινούργιο σχηματισμό και το βάθος που διαθέτει το έμψυχο δυναμικό του θα δώσει τη μάχη του για την πρώτη πεντάδα...

Ο Πανιώνιος εντελώς διαφορετικός φέτος, με πολλούς ξένους και αποδυναμωμένο το ελληνικό στοιχείο. Νέος προπονητής του ο Ζοσέ Ανιγκό, μορφή των γαλλικών πάγκων (στον τελικό του UEFA με τη Μαρσέιγ το 2004), δούλεψε πέρσι με επιτυχία στον Λεβαδειακό. Οι κινήσεις του πάντως με πολλούς ξένους στο μετεγγραφικό παζάρι σχολιάζονται στη Ν. Σμύρνη. Θα βοηθήσει ο Γιώργος Μανθάτης, που ήρθε δανεικός από τον Ολυμπιακό.

Ησυχία, τάξη και ασφάλεια στην Ξάνθη, σε μία από τις πιο νοικοκυρεμένες ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Σύνολο με μεγάλο βαθμό ομοιογένειας, άλλαξε λίγα πράγματα στις μετεγγραφές. "Αθόρυβη δύναμη", κυνηγάει σχεδόν πάντα την Ευρώπη!

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκινάει κάθε χρόνο με στόχο την άνετη παραμονή του στην κατηγορία. Καλές οι προσθήκες στις μετεγγραφές, εγγύηση ο προπονητής του Γιάννης Πετράκης, ικανότατος και εργασιομανής.

Ο Παναιτωλικός, με σχετικά ικανοποιητικό βαθμό ομοιογένειας, δύσκολα θα κινδυνέψει... Λάτρης του ποδοσφαίρου κατοχής στο τερέν ο Τραϊανός Δέλλας, για δεύτερη χρονιά στον πάγκο του συλλόγου.

Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ του Λεβαδειακού, δύσκολη η αποστολή του Άκη Μάντζιου που ανέλαβε φέτος την ομάδα της Βοιωτίας. Ίσως πρέπει να δέσει γρήγορα την κατάσταση στην άμυνά του...

Η Λάρισα, με πολλά νέα πρόσωπα, στα φιλικά έδειξε να έχει θέμα. Συνεχείς οι προσθαφαιρέσεις, μαίνεται η κόντρα των οργανωμένων με τον Κούγια. Ενστάσεις και για την ικανότητα του Σωτήρη Αντωνίου, που ανέλαβε τον Απρίλιο την ομάδα.

"Ξηλώθηκαν" τα πάντα φέτος στον Απόλλωνα Σμύρνης. "Χτίζεται" τώρα, θα χρειαστεί χρόνο να βρει τα πατήματά του...

Στον πάγκο της Λαμίας για τρίτη σεζόν ο Μπάμπης Τεννές! Έμπειροι παίκτες στο καινούργιο ρόστερ του συλλόγου (Μπαράλες, Επστάιν, Πλιάτσικας, Βάντερσον, Δημούτσος, Καρυπίδης), αισιοδοξία για παραμονή στην κατηγορία.

"Πρωταγωνιστής" του καλοκαιριού ο Άρης (14 τα νέα πρόσωπα), έβαλε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Νέος προπονητής ο Πάκο Ερέρα, στα 64 του γύρισε σελίδα και ήρθε στην Ελλάδα. Πολυετής η παρουσία του στα ισπανικά γήπεδα.

Καλές οι κινήσεις με παίκτες έμπειρους στη Σούπερ Λιγκ για τον ΟΦΗ (Παπάζογλου, Κοροβέσης, Πλατέλας, Αραβίδης, Κυριακίδης). Ο Νίκος Παπαδόπουλος, για χρόνια ποδοσφαιριστής του συλλόγου, συνεχίζει για τρίτη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας!

Στη διαιτησία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο στο Καρπενήσι, όπου έγινε η γνωριμία με τη "νέα" Κεντρική Επιτροπή. Έλαβαν μέρος 23 διαιτητές, 52 βοηθοί και 28 παρατηρητές, όπου έγιναν σημαντικά βήματα προόδου για τον χώρο. Πάντως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Περέιρα θα φέρει ξένους ρέφερι για τα μεγάλα παιχνίδια του πρωταθλήματος, όπως έγινε πέρσι με τον Μπορμπαλάν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της Σούπερ Λιγκ, στο "κυρίως πιάτο" της πρεμιέρας γίνονται σήμερα οι αγώνες: Ξάνθη - Παναθηναϊκός (7.15 μ.μ., ΕΡΤ), Πανιώνιος - ΟΦΗ (7.15 μ.μ., Nova) και Ολυμπιακός - Λεβαδειακός (9.30 μ.μ., Nova). Αύριο ο αγώνας Λαμίας - Άρη (9.30 μ.μ., ΕΡΤ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL