Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Η μάχη στην ποδοσφαιρική Ευρώπη / Βάπτισμα του πυρός για ΑΕΚ και Ολυμπιακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη στην ποδοσφαιρική Ευρώπη / Βάπτισμα του πυρός για ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Ο Αλέκσάνταρ Πρίγιοβιτς πέτυχε τα δύο από πέντε γκολ του ΠΑΟΚ στις αναμετρήσεις με τη Βασιλεία...

Μετά τη θριαμβευτική πρόκριση του ΠΑΟΚ και τον άδοξο αποκλεισμό του Ατρόμητου και του Αστέρα Τρίπολης, είναι η σειρά της πρωταθλήτριας ΑΕΚ και του Ολυμπιακού να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» στις φετινές ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Την Τετάρτη το βράδυ (9.45 μ.μ.) η σκωτσέζικη Σέλτικ θα βρεθεί στο Σέλτικ Παρκ της Γλασκώβης απέναντι στην ΑΕΚ του Μαρίνου Ουζουνίδη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 14 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ. Τις ίδιες ημέρες, για την ίδια διοργάνωση, αλλά στο "μονοπάτι" των μη πρωταθλητών, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Σπαρτάκ Μόσχας (το πρώτο ματς στις 8.00 μ.μ. στην Τούμπα).

Η τροπαιοθήκη της Σέλτικ είναι μία από τις πλουσιότερες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς περιέχει 49 πρωταθλήματα, 38 Κύπελλα και 17 Λιγκ Καπ. Στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, μάλιστα, οι «Κέλτες» κατέκτησαν και τους τρεις εγχώριους τίτλους. Φυσικά, ο πιο ξεχωριστός τίτλος στην ιστορία της Σέλτικ, που έχει ιδρυθεί το 1888, είναι το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1967, όταν νίκησε στον τελικό την Ίντερ με 2-1. Τρία χρόνια αργότερα έφτασε ξανά στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τη Φέγενορντ με 2-1 στην παράταση.

H AEK, από την πλευρά της, θα βασιστεί στην πολύ καλή προϊστορία που έχει με ομάδες από τη Σκωτία, καθώς στο παρελθόν έχει αποκλείσει τη Ρέιντζερς το 1994 (παίρνοντας για πρώτη φορά το “εισιτήριο” για τους ομίλους του πρωτοεμφανιζόμενου εκείνα τα χρόνια Τσάμπιονς Λιγκ), το 2001 τη Χιμπέρνιαν στο Κύπελλο UEFA, το 2006 τη Χαρτς (εξασφαλίζοντας ξανά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) και το 2010 τη Νταντί Γιουνάιτεντ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ Σπαρτάκ Μόσχας είναι μια παραδοσιακή δύναμη στη Ρωσία, καθώς έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα Ρωσίας και 3 Κύπελλα, ενώ στο παρελθόν είχε πάρει 12 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης, 10 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Την περσινή χρονιά τερμάτισε στην 3η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος, πίσω από τη Λοκομοτίβ Μόσχας και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας 56 βαθμούς και μετρώντας 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Ο για πολλά χρόνια “μαθημένος αλλιώς” Ολυμπιακός θα συμμετάσχει φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ, στο οποίο δεν βρέθηκε επειδή αποκλείστηκε σε κάποια προγενέστερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2016. Τερματίζοντας τρίτοι στην περσινή Σούπερ Λιγκ, οι «Ερυθρόλευκοι» για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2010 δεν είχαν καμία επαφή με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Απέναντί τους στον τρίτο προκριματικό γύρο του φετινού Γιουρόπα Λιγκ θα βρουν την ελβετική Λουκέρνη, με τον πρώτο αγώνα να γίνεται την Πέμπτη (9.00 μ.μ.) στο "Γ. Καραϊσκάκης" και τον επαναληπτικό στις 16 Αυγούστου. Πρόκειται για μία ομάδα που στο περσινό ελβετικό πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτη πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις και τη δεύτερη Βασιλεία, την ομάδα που απέκλεισε ο ΠΑΟΚ. Την τελευταία δεκαετία η Λουκέρνη είχε κάποιες παρουσίες στο Γιουρόπα Λιγκ, δίχως όμως να καταφέρει το παραμικρό. Ιδρύθηκε το 1901 και έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ελβετίας και δύο Κύπελλα. Στο φετινό πρωτάθλημα και στις δύο πρώτες αγωνιστικές γνώρισε ισάριθμες ήττες από Ξαμάξ (εντός) και Τουν (εκτός).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL