Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ / "Αν δεν δεχτείτε τη μείωση, καλό καλοκαίρι!"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ / "Αν δεν δεχτείτε τη μείωση, καλό καλοκαίρι!"

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού η Σούπερ Λιγκ δεν έκανε αρχικά δεκτή την πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού για τη μείωση των επαγγελματικών ομάδων σε 12 και τη δημιουργία μιας δεύτερης ημιεπαγγελματικής κατηγορίας σε ορίζοντα πέντε χρόνων, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να επανέρχεται -για τελευταία φορά, όπως φαίνεται- και να εύχεται στη Σούπερ Λιγκ "καλό καλοκαίρι" σε περίπτωση που απορρίψει οριστικά την κυβερνητική πρόταση.

Η επιστολή του Γιώργου Βασιλειάδη στη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στα βασικά της σημεία αναφέρει:

"Η πρόταση η οποία σας έγινε είχε ως σκοπό τη οικονομική εξυγίανση και την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοπιστίας, τόσο μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού σας όσο και μεταξύ του συνεταιρισμού και της αθλητικής κοινωνίας.

Περιελάμβανε ένα μίνιμουμ κανόνων (πραγματικά ελάχιστων σε σχέση με αυτούς που εσείς οι ίδιοι θα έπρεπε ήδη να έχετε θέσει), οι οποίοι αφενός θα έδιναν από την πλευρά σας το στίγμα της αλλαγής, αφετέρου θα δημιουργούσαν κλίμα οικονομικής ασφάλειας και υγιούς ανταγωνισμού. Ένα ασφαλές λιμάνι για 24 επαγγελματικές ομάδες για μία πενταετία, διάστημα ικανό ώστε το ίδιο το ποδόσφαιρο να δημιουργήσει τις συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, οι οποίες θα το βγάλουν μία και καλή από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Ένα ασφαλές πλαίσιο που σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές των διεθνών συνομοσπονδιών (για ΚΕΔ κ.λπ.) με την αρωγή της Πολιτείας (VAR) θα έδιωχναν τις γκρίζες λογικές των 'koriopolis', 'παράγκας' και τόσων άλλων που έριχναν βαριές σκιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, το ελληνικό πρωτάθλημα σε νέα μορφή και με νέα δομή θα ξαναέμπαινε δωρεάν στα σπίτια των Ελλήνων, αλλά και του ελληνισμού της διασποράς.

Με την πρόσφατη απόφασή σας και την πρότασή σας προς εμάς, μολονότι καταδεικνύεται η βούληση για τις θεσμικές παρεμβάσεις, μολαταύτα δεν απαντάτε στα οικονομικά προβλήματα και τη δημιουργία του ισοβαρούς οικονομικού τοπίου. Η ύπαρξη περισσότερων των 12 ομάδων απαιτεί είτε περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν, είτε απομείωση εγγυημένων τηλεοπτικών εσόδων, γεγονός που θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά της πρότασης, καθιστώντας την επί της ουσίας ατελέσφορη.

Με ειλικρινή αγωνία, σας καλώ να σκεφτείτε με γνώμονα το μακροπρόθεσμο καλό του ποδοσφαίρου και όχι την πρόσκαιρη και σε θολό και εξαρτημένο περιβάλλον επιβίωση. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και σε συνεργασία τόσο με την ΕΠΟ όσο και την UEFA να δώσουμε την αναγκαία χείρα βοηθείας για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, ως ανάχωμα στη βία, ως και να προχωρήσουμε, σε συνεργασία μαζί σας και κατόπιν αποφάσεών σας, σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.

Αφού λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας, ξανασκεφτείτε αν θα πρέπει να κάνετε επιλογές που θα επιφέρουν μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, αλλά θα στερούν την όποια προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, προφανώς εσείς έχετε ένα διαφορετικό μοντέλο στο μυαλό σας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Μακάρι να δικαιωθείτε εσείς. Ειλικρινώς! Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλή τύχη και καλό καλοκαίρι".

Εξυγίανση και κανόνες

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 πρόσθεσε:

"Ακούγονται διάφορα περί εκβιασμών. Με το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης βρέθηκαν οι μισές ομάδες δίχως τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ζήτησαν να βρεθεί λύση και κάναμε μια πρόταση που έχει φιλοσοφία να δημιουργήσει για μια πενταετία οικονομική σταθερότητα. Να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξυγίανσης. Τόσες πολλές ομάδες δεν σηκώνει το πρωτάθλημα. Θα υπάρχουν οικονομικές ποινές αν υπάρξουν χρέη και οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Μπόνους αν κόβεις περισσότερα εισιτήρια, αν δεν υπάρχουν επεισόδια. Ασφαλές πλάνο που θα οδηγήσει μπροστά το ποδόσφαιρο. Αλλιώς δεν βοηθάει στο να φύγουν οι σκιές. Με βάση καταγγελίες, άλλος είναι ιδιοκτήτης σε μια ομάδα, άλλος είναι αυτός που φαίνεται. Για να μην γίνει δεκτή η πρόταση, προφανώς δεν βολεύει και πιστεύουν οι ΠΑΕ ότι θα πάει αλλιώς καλά το ποδόσφαιρο. Τους είπα μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο κι εμείς άδικο".

Και ο Γιώργος Βασιλειάδης συνέχισε: "Η εντολή του πρωθυπουργού πάντως είναι ξεκάθαρη από τη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015. Εξυγίανση και κανόνες. Έχουν γίνει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Όλες οι κινήσεις γίνονται για να δημιουργηθεί περιβάλλον υγείας. Πρώτη φορά βλέπουμε πολιτικές ανακοινώσεις από οπαδούς. Είναι επίτευγμα ότι δεχόμαστε επίθεση από οπαδούς όλων των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ με κατηγορεί ότι είμαι Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός ότι είμαι ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ ότι τους κόβω τις μετακινήσεις, ότι είμαι Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Αυτές είναι φαιδρότητες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL