Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο δικός μας Γιάννης στην κορυφή του κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο δικός μας Γιάννης στην κορυφή του κόσμου

Ήταν 27 Ιουνίου του 2013 όταν οι Milwaukee Bucks επέλεξαν στη θέση 15 του Draft έναν 19χρονο forward με καταπληκτική σωματοδομή και σπάνιο ταλέντο. Άγνωστος στο ευρύ κοινό ο Γιάννης από τα Σεπόλια, αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ στον Φιλαθλητικό.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Γιάννης γίνεται ο καθρέφτης του ΝΒΑ σε όλο τον κόσμο. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο θα είναι το εξώφυλλο του best seller videogame NBA2K για την επόμενη σεζόν. Ένα εξώφυλλο που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, αφού για πρώτη φορά ένας Ευρωπαίος, και προφανώς ένας Έλληνας αθλητής, επιλέγεται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία αθλητικό βιντεοπαιχνίδι του κόσμου.

Με περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια πωλήσεις και πολλαπλάσιες αγορές online, το NBA2K αντιπροσωπεύει σε όλο τον κόσμο το ΝΒΑ. Την επόμενη σεζόν, δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και gamers όλων των ηλικιών θα πάρουν στα χέρια τους το παιχνίδι με τον Έλληνα διεθνή, τη σημαία της χώρας μας και όλες τις αξίες που συγκροτούν το μοναδικό ηθικό πλαίσιο που εκπροσωπεί ο Γιάννης. Με λίγα λόγια, το ΝΒΑ συνδέεται άμεσα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του αθλητικού κόσμου. Εκατομμύρια νέοι θα αγαπήσουν το μπάσκετ μέσα από τον δικό μας Γιάννη. Ίσως η καλύτερη διαφήμιση που είχε ποτέ η Ελλάδα διεθνώς. "Πάντα εκπροσωπούμε την Ελλάδα", επαναλαμβάνει συνεχώς τόσο ο Γιάννης όσο και τα αδέρφια του.

The Greek Freak

Τις πρώτες σεζόν του Γιάννη στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ το επίθετό του υπήρξε ένα πραγματικό βάσανο για τους Αμερικάνους δημοσιογράφους και τους σπίκερς των αγώνων. Έτσι, κατά τη συνήθη αμερικανική πρακτική, ο Γιάννης "κόλλησε" το δικό του ψευδώνυμο: The Greek Freak.

Η παρουσία του στα παρκέ και η αλματώδης εξέλιξή του που τον μετέτρεψαν στα 23 του χρόνια στον ηγέτη των Bucks καθιερώνοντας την παρουσία τους στα play offs τις δυο τελευταίες χρονιές, έχει αναγκάσει πλέον τους πάντες να μάθουν καλά το όνομά του. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν το όνομα αυτό φιγουράρει δίπλα σε αυτά των Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Ντρέιμον Γκριν, Ράσελ Γουέστμπρουκ, Κάουι Λέοναρντ;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπήρξε ο πιο βελτιωμένος παίχτης την περασμένη σεζόν, ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο All Star Game ως Rookie το 2014, στον διαγωνισμό καρφωμάτων το 2015 και στην πρώτη πεντάδα της Ανατολής στο All Star του 2017 δίπλα στους κορυφαίους των κορυφαίων.

Οι Αντετοκούνμπο που "απειλούν την Ευρώπη"

Σήμερα ο Γιάννης απολαμβάνει το τετραετές συμβόλαιό του που αγγίζει τα 100 εκατ. δολάρια και αποτελεί τον ήρωα του Milwauckee. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μέχρι να επιλεγεί στο Draft του 2013, ζούσε μαζί με τα αδέρφια του, τον Θανάση, τον Κώστα, τον Άλεξ και τους γονείς του στα Σεπόλια. Βλέπετε, οι γονείς του Γιάννη είχαν έρθει στην Ελλάδα από τη Νιγηρία. Ο ίδιος μέχρι τα 17 του ήταν "αόρατος". Γεννημένος στην Αθήνα, χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα των γονιών του ώς τότε, ζούσε ως "λαθραίος", όπως θα τον χαρακτήριζε ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Χωρίς χαρτιά, ούτε Έλληνας ούτε Νιγηριανός, που πάλευε κάθε μέρα δίπλα στους ανθρώπους του να συνεισφέρει στην επιβίωσή τους.

Ο Γιάννης ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά εκείνα που στα μάτια των κυβερνήσεων ήταν "παράνομοι", "εισβολείς" που "καταλαμβάνουν τις πόλεις μας". Ένα από εκείνα τα παιδιά από τα οποία σήμερα οι Ευρωπαίοι θέλουν να "προστατευτούν". Ένα από τα παιδιά που ο Αντ. Σαμαράς με χαρά θα έκλεινε στην Αμυγδαλέζα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ιθαγένεια δόθηκε στον Γιάννη, κατ' εξαίρεση, από την κυβέρνηση Σαμαρά μόνο όταν μπήκε στο Draft. Μια χώρα που τότε υπερηφανευόταν για τον "Ξένιο Δία" και τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο.

"Δεν ξεχνάω από πού ήρθα"

Όπως αφηγείται το κορυφαίο αθλητικό δίκτυο ESPN, τον περασμένο Νοέμβριο στην Καλιφόρνια, καθώς ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του κατευθύνονταν από την προπόνηση στο λεωφορείο της ομάδας, μια ομάδα ανθρώπων τον πλησίασαν κρατώντας αφίσες με τον ίδιο, ζητώντας αυτόγραφα, τα οποία φυσικά υπέγραψε. Ένας από τους συμπαίκτες του τον ρώτησε: "Γιατί τα υπέγραψες; Αφού μάλλον θα ψάξουν να τα πουλήσουν" - "Το έκανα γιατί έτσι ήμουν κι εγώ", απάντησε ο Γιάννης. "Δεν μπορείς να ξεχάσεις από πού έρχεσαι. Ξέρω ότι θα πάνε να τα πουλήσουν, αλλά κι εγώ ήμουν αυτό το παιδί που πουλούσα ό,τι μπορούσα στον δρόμο για να ζήσω", είπε στο ESPN. "Μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο και έχοντας ζήσει τόσο δύσκολη ζωή με την οικογένειά μου, θα μένω πάντα ταπεινός. Ακόμη και τώρα, δεν έχει σημασία αν έχω συμβόλαιο 100 εκατ. δολάρια. Έτσι μεγάλωσα, δεν θα αλλάξω", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL