Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΤΖΙΜΙ ΝΤΟΥΡΜΑΖ / Ένα φάουλ αιτία για επίθεση στον ρατσισμό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΤΖΙΜΙ ΝΤΟΥΡΜΑΖ / Ένα φάουλ αιτία για επίθεση στον ρατσισμό!

Η υπουργός της Σουηδίας με τη φανέλα του Ντουρμάζ στο κοινοβούλιο

Ένα "ανόητο φάουλ", που έγινε 45'' πριν από την ολοκλήρωση των καθυστερήσεων του αγώνα Σουηδίας - Γερμανίας ήταν η αιτία να ξεκινήσει ένα τεράστιο κίνημα κατά του ρατσισμού στη Σουηδία, αλλά και σε όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο. Το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ της Γερμανίας θα μπορούσε να το κάνει "ο καθένας", αλλά το έκανε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Τζίμι Ντουρμάζ, που δεν έχει χαρακτηριστικά Σκανδιναβού, αφού γεννήθηκε στη Σουηδία από Τούρκους γονείς, με καταγωγή από την Ασσυρία. Πάντως, ως "θεία δίκη", το ποδοσφαιρικό σφάλμα του Ντουρμάζ δεν στέρησε τελικά την πρόκριση στις "16" του Μουντιάλ στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο Τζίμι Ντουρμάζ δέχτηκε χιλιάδες επιθέσεις φυλετικού μίσους και απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η "επίθεση" στον λογαριασμό του 29χρονου στο Instagram ξεκίνησε με το που η μπάλα κατέληξε στα δίκτυα. Αυτοί που έσπευσαν να βάλουν κατά του Ντουρμάζ ήταν οι ρατσιστές με σχόλια για την καταγωγή του, που τον αποκαλούσαν "αιμοβόρο μαύρο", "καμικάζι αυτοκτονίας", αφορισμούς πως δεν αξίζει να φοράει τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας, ακόμα και απειλές για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.

Ο "Τζίμι" έκλεισε τον λογαριασμό του, ενώ βρήκε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, από τους συμπαίκτες του μέχρι την υπουργό Αθλητισμού της Σουηδίας. Με μία συμβολική κίνηση, η Ανίκα Στράντχαλ ανέβασε μία φωτογραφία της στα social media, στην οποία εμφανίζεται να φορά τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Σουηδίας με το νούμερο "21", δηλαδή τη φανέλα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Και δεν αρκέστηκε σ' αυτό, αλλά πήγε και στο κοινοβούλιο φορώντας τη φανέλα του Ντουρμάζ!

Οι συμπαίκτες του τον υπερασπίστηκαν αμέσως, με πρώτο τον Τζον Γκουιντέτι, που δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Έτρεξε και πολέμησε όλο το παιχνίδι, ήταν άτυχος, και είναι εντελώς ανόητο να τον μισεί κάποιος γι' αυτό".

Ο ίδιος ο διεθνής μεσοεπιθετικός αντέδρασε έντονα στα σχόλια αυτά: "Είναι μέρος της δουλειάς μας και είμαι πάντα πρόθυμος να αποδεχτώ την κριτική. Ωστόσο υπάρχουν όρια, και τα όρια στην περίπτωσή μου ξεπεράστηκαν. Το χειρότερο είναι ότι απείλησαν την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Ποιος διάολο κάνει τέτοια πράγματα; Είμαι Σουηδός και είμαι περήφανος που παίζω για τη Σουηδία. Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός ποδοσφαιριστή. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν ρατσιστή να πληγώσει την περηφάνια μου. Πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι στον ρατσισμό. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν και μου έδειξαν την αγάπη τους. Σημαίνει πολλά για μένα".

Την ώρα που έκανε αυτή τη δήλωση από πίσω του στεκόταν όλη η εθνική ομάδα της Σουηδίας, με τους παίκτες της να στέλνουν το δικό τους μήνυμα, φωνάζοντας κατά του ρατσισμού: "Fuck Racism"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL