Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / "Λάστιχο" τα κριτήρια με θύμα τον Μερούση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / "Λάστιχο" τα κριτήρια με θύμα τον Μερούση!

Έντονη η διαμαρτυρία για "ασέβεια στο πρόσωπό του" του Χριστόφορου Μερούση...

Ο ΣΕΓΑΣ για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έδειξε σεβασμό στην προσπάθεια των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων και αποφάσισε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, αλλά τα κριτήρια επιλογής έγιναν "λάστιχο" χωρίς ιδιαίτερα προφανή λόγο και με βασικό θύμα τον κορυφαίο μαραθωνοδρόμο των τελευταίων Χριστόφορο Μερούση, που από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμπεριφορά στο πρόσωπό του.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν", ωστόσο ο Χιώτης δρομέας μπορεί να είναι 36 χρόνων, όμως η ηλικία του είναι ιδανική για τον Μαραθώνιο, πολύ περισσότερο αφού ασχολείται με το αγώνισμα μόλις 6 χρόνια. Σ' αυτό το διάστημα έχει αναδειχθεί πανελληνιονίκης τέσσερις φορές, το 2013, το 2014, το 2015 και το 2014, έχει πετύχει την καλύτερη επίδοση για Έλληνα δρομέα στην Κλασική Διαδρομή με 2 ώρες 21' 22'' τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Παράλληλα, ο Μερούσης έχει την καλύτερη επίδοση για Έλληνα μαραθωνοδρόμο με 2 ώρες 19' τα τελευταία επτά χρόνια και την καλύτερη επίδοση της διετίας με 2 ώρες 24' 11'' από πέρσι. Κι όμως, αυτός ο αθλητής δεν είναι μέσα στους τρεις μαραθωνοδόμους που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με βάση τα "κριτήρια" που ανακοινώθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή μετά τον περσινό Αυθεντικό Μαραθώνιο, όταν ο Μερούσης ήρθε για πρώτη φορά δεύτερος, με νικητή τον Κώστα Γκελαούζο, που θα πάει στο Βερολίνο.

Ο ΣΕΓΑΣ στη σχετική ανακοίνωση-απάντηση υποστηρίζει πως τα κριτήρια επιλογής ανέφεραν πως "σε περίπτωση που κανένας αθλητής-τρια δεν επιτύχουν όρια συμμετοχής τότε θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μόνο ο νικητής και η νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου". Από τη στιγμή, όμως, που τα όρια έπιασαν ο Παναγιώτης Καραϊσκός και ο Δήμος Μαγγίνας στον Ημιμαράθωνιο και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο στον Μαραθώνιο, το κριτήριο της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι προφανές ότι παύει να ισχύει!

Η αρμόδια επιτροπή του ΣΕΓΑΣ και ο επικεφαλής τεχνικός Γιάννης Κουσιώρας όχι μόνο δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τον Μερούση για τις προθέσεις τους, αλλά δεν τον επέλεξαν καν για τους Μεσογειακούς Αγώνες, για να συμμετάσχει στον Ημιμαράθωνιο, παρότι έχει την ίδια επίδοση με τον Κώστα Γκελαούζο (1 ώρα 08' 30'') και... απείρως καλύτερη από τον Χρήστο Καλλία, που δεν έχει τρέξει καν Ημιμαραθώνιο φέτος!

Να σημειώσουμε ότι το όριο στον Ημιμαραθώνιο έπιασε, και μάλιστα πρώτος, ο Γιώργος Μενής με 1 ώρα 07' 33'' στο Ενσέντε, αλλά δεν μπήκε στην ομάδα για το Βερολίνο, καθώς ο ΣΕΓΑΣ είχε κάνει νωρίτερα γνωστό ότι το όριο του Ημιμαραθωνίου ισχύει μόνο για τους τρεις πρώτους του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Όμως στη συνέχεια μπήκε στην ομάδα - σωστά - με το όριο και ο Δήμος Μαγγίνας χωρίς να έχει το "κριτήριο" του ΣΕΓΑΣ!

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που δημιουργείται θέμα με τη σύνθεση μιας Εθνικής ομάδας στίβου και η περίπτωση του χειμώνα με τον αποκλεισμό του νεαρού επικοντιστή του Άρη Θεσσαλονίκης Γιάννη Ρίζου είναι η πιο χαρακτηριστική των εξωαγωνιστικών "κριτηρίων". Ο 18χρονος άλτης, πανελληνιονίκης εφήβων πριν μια εβδομάδα στα Τρίκαλα με 5.02μ., είχε περάσει στον κλειστό στίβο τα 5.05μ., αλλά δεν επιλέχθηκε στην ομάδα για τους Βαλκανικούς Αγώνες Εφήβων, όταν με 4.91μ. αναδείχθηκε ο νικητής και στα 4.60μ. κρίθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Η "αμαρτία" του Ρίζου είναι ότι γυμνάζεται με τον Νίκο Βαρσάμη, που βρίσκεται σε "δυσμένεια" από την ηγετική ομάδα της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ για τις απόψεις του -πριν από 21 χρόνια- υπέρ του τότε προέδρου Στράτου Μολυβά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL