Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / 'Έφυγε από τη ζωή ο "θρυλικός" Κώστας Πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / 'Έφυγε από τη ζωή ο "θρυλικός" Κώστας Πολίτης

Ο Κώστας Πολίτης (κάτω δεξιά) με την Εθνική ομάδα το 1964, πριν τον διώξει η χούντα των συνταγματαρχών...

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 76 χρόνων, ο "θρυλικός" Κώστας Πολίτης, προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ 1987, που σηματοδότησε την ανάπτυξη όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε το 1942 στην Καισαριανή και αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1967. Έπαιξε με την Εθνική από την ηλικία των 19 χρόνων στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και στην ίδια διοργάνωση του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964 και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

Ωστόσο η έντονη πολιτική του δράση, όχι μόνο του ίδιου, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς του με τον χαρακτηρισμό της ως "αριστερής", καθώς και οι τοποθετήσεις του κατά της δικτατορίας είχαν δυσάρεστες συνέπειες στην αθλητική και επαγγελματική του καριέρα, καθώς "κόπηκε" από την Εθνική ομάδα, ενώ απολύθηκε κι από τον ΟΤΕ, όπου είχε προσληφθεί.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας επέστρεψε ως προπονητής στα μπασκετικά δρώμενα. Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1979-80, 1980-81, 1981-82) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1978-79, 1981-82). Το 1982 έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός και οδήγησε την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ 1983 και τη δέκατη θέση στο Μουντομπάσκετ του 1986 και το 1987 στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Φασούλα, ο Κώστας Πολίτης υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ: "Με την παροιμιώδη ψυχραιμία του, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είχε μοντέρνα αντίληψη για την προπονητική και καταλάβαινε τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Φρόντιζε να περνάνε καλά οι παίκτες που άφησαν αφιλοκερδώς τα σπίτια τους και τις διακοπές τους. Δεν υπήρχαν κραιπάλες, ούτε όμως στρατιωτική βαναυσότητα. Και ήξερε και μπάσκετ ο Πολίτης, δεν ήταν κανένας άσχετος".

Το 1988 ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, τον οποίο οδήγησε σε δύο διαδοχικούς τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκε δύο φορές από τον Άρη του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Ιωαννίδη. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε το 1993 στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ήρθε σε σύγκρουση με τον Νίκο Γκάλη, κάτι που οδήγησε και τους δύο εκτός "τριφυλλιού". Τέλος, τη σεζόν 1998-99 έφτασε με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Αλέξης Τσίπρας: "Αρχιτέκτονας..."

"Ο Κώστας Πολίτης ήταν ο αρχιτέκτονας της κοσμογονίας του 1987 που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν όμως ταγμένος και στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τις οποίες υπερασπίστηκε σε χρόνια δύσκολα, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό" αναφέρεται σε tweet του επίσημου λογαριασμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κώστας Πολίτης ήταν "συνοδοιπόρος" με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, που έκανε την παρακάτω γραπτή δήλωση: "Νιώθω συντετριμμένος από την απώλεια του φίλου Κώστα Πολίτη. Δεν ήταν απλά ένας συνοδοιπόρος, ένας εκλεκτός συνεργάτης, ήταν ένας άνθρωπος που ένιωθα δικό μου. Οι δεσμοί που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ μας σε μια κοινή πορεία δεκαετιών ήταν άρρηκτοι, τα αισθήματα πολύ έντονα. Ο Κώστας πρωταγωνίστησε στην έμπνευση, τον σχεδιασμό και εν τέλει την υλοποίηση της επιτυχίας που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό συνολικά. Άνθρωποι με το δικό του όραμα, τη δική του αποφασιστικότητα, τη δική του όρεξη για δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά αποτελούν ευλογία για κάθε χώρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον φίλο μου και τις πολλές έντονες στιγμές που βιώσαμε μαζί".

Αργύρης Καμπούρης: "Χάσαμε τον πατέρα μας!"

Από τους πρωταγωνιστές του θριάμβου του Ευρωμπάσκετ 1987, ο "τίμιος γίγαντας" Αργύρης Καμπούρης ήταν ο πρώτος που σχολίασε την απώλεια του Κώστα Πολίτη: "Χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο. Χάσαμε τον πατέρα μας! Ήταν ο προπονητής που έδινε ευκαιρίες σε όλα τα νεαρά παιδιά. Έδωσε την ευκαιρία και σε εμένα κι έτσι πορευτήκαμε σχεδόν 10 χρόνια μαζί στην Εθνική ομάδα. Καταφέραμε να φέρουμε στην Ελλάδα όλες αυτές τις επιτυχίες. Ο Κώστας Πολίτης υπήρξε μία τεράστια προσωπικότητα. Ήξερε να φτιάχνει την ομάδα, όλοι ήμασταν ίσοι. Ενέπνεε σεβασμό. Κανείς δεν αργούσε ούτε ένα λεπτό στα ραντεβού. Έγινε φτωχότερο το μπάσκετ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έκανε την παρακάτω δήλωση: "Ο ελληνικός αθλητισμός από σήμερα είναι φτωχότερος. Η συμβολή του Κώστα Πολίτη στη γιγάντωση του ελληνικού μπάσκετ υπήρξε καταλυτική. Η παρουσία του στην άκρη του γαλανόλευκου πάγκου τις χρυσές μέρες του 1987 θα μένει για πάντα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του "τον αγωνιστή της δημοκρατίας και πρωτεργάτη της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ 1987 Κώστα Πολίτη": "Ο Κώστας Πολίτης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στους αγωνιστικούς χώρους. Συνέβαλε με συνέπεια κι αποφασιστικότητα στην πρόοδο του μπάσκετ από κάθε πόστο. Ο Κώστας Πολίτης εκδιώχθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις και τα αριστερά του φρονήματα. Ξεχώριζε πάντοτε για το ήθος του και την αγωνιστικότητά του σε κάθε μάχη που έδωσε μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Τον αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη και εκφράζουμε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι, Κώστα...".

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο γγΑ Ιούλιος Συναδινός, το ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρωτάς για το Ποτάμι, ο τομέας Αθλητισμού του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Ένωση Κεντρώων, η ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η ΚΑΕ Ολυμπιακός, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, η Σούπερ Λιγκ και πολλοί άλλοι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL