Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πρωταθλητής ξανά ο Παναθηναϊκός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταθλητής ξανά ο Παναθηναϊκός

Πρωταθλητής Ελλάδας στην Α1 μπάσκετ αναδείχθηκε και φέτος ο Παναθηναϊκός, προσθέτοντας ακόμα ένα τρόπαιο στη μεγάλη συλλογή του. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 84-70 του Ολυμπιακού στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, στον 5ο και τελευταίο τελικό των πλέι οφ της Α1 Ανδρών.

Μέχρι το 25΄, ο τελικός των... τελικών έδειχνε καρμπόν του πρώτου, με τον Ολυμπιακό να έχει απενεργοποιήσει τον Νικ Καλάθη και να ελέγχει το παιχνίδι. Ωστόσο, Νίκος Παππάς (13π.), Μάικ Τζέιμς (18π.) και Ματ Λοτζέσκι (12π.) κάλυψαν το... βραχυκύκλωμα του ομογενούς γκαρντ, η «πράσινη» επίθεση έβγαζε... φωτιές και ο κόσμος έδωσε την απαραίτητη ώθηση μέχρι το θρίαμβο.

Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Τζαμέλ ΜακΛίν με 16 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 31-35, 60-50, 84-70

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυναμικά στο παρκέ, τροφοδότησε τον Πρίντεζη και με τον Έλληνα φόργουορντ να τρυπά την αντίπαλη ρακέτα οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν γρήγορα με 0-4. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός μάζεψε τα αμυντικά του κομμάτια, παίζοντας στο όριο του φάουλ, Αντετοκούνμπο και Γκιστ βρήκαν λύσεις κοντά στο καλάθι και οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στο 6΄ με 10-4. Η περιφερειακή άμυνα, όμως, των γηπεδούχων δεν είχε διάρκεια, με τους Πρίντεζη και Παπανικολάου να εκτελούν από τα 6.75 και να ισοφαρίζουν σε 10-10 στο 7΄, για να δώσει το προβάδισμα ο ΜαΚλίν, μέχρι το +3 (10-13 στο 8΄). Με ένα ξέσπασμα του Καλάθη, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να το γυρίσει, αλλά με 0/4 τρίποντα στο α’ δεκ. και 4/8 βολές δεν πέτυχε το στόχο του. Με 2/2 βολές του Μπόγρη , μάλιστα, οι Πειραιώτες έκλεισαν την περίοδο στο +1 (14-15). Από 3 φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο Αντετοκούνμπο και Μιλουτίνοφ.

Με τον Τζέιμς να μονοπωλεί τις επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να οικοδομήσει διαφορά, αλλά Ρόμπερτς (5 σερί πόντοι) και Σπανούλης δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο, με τον Ολυμπιακό να ανακτά το προβάδισμα στο 14΄ (21-22). Ο Γκιστ έγραψε το 24-22 στο 16΄, για να ακολουθήσουν λάθη επί λαθών και από τις δύο ομάδες, μέχρι ο Σπανούλης να πάρει το... όπλο του και να διαμορφώσει το 25-30 στο 18΄. Ακολούθησαν λανθασμένα φάουλ του Ολυμπιακού, με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό του Μάντζαρη στον Σίνγκλετον, για το νέο προβάδισμα του Παναθηναϊκού (31-30 στα 55΄΄). Και πάλι όμως Ρόμπερτς και ΜακΛίν είχαν την ψυχραιμία για το 31-35, με το οποίο πήρε ο Ολυμπιακός το δρόμο προς τα αποδυτήρια.

«Κλειδί» στην εξέλιξη του αγώνα η αστοχία του Παναθηναϊκού από τα 6.75 (0/7 τρίποντα) και τη γραμμή των βολών (13/20), όπως και η αποτελεσματική άμυνα του Ολυμπιακού, που έχει... εκτροχιάσει τον Καλάθη σε εκτέλεση και δημιουργία (4π., 1 ασίστ, έχει συμπληρώσει και 3 φάουλ).

Με το δεύτερο ημίχρονο να αρχίζει με καθυστέρηση, μετά την αποχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού από το παρκέ, λόγω ρίψης μπουκαλιών με νερό στον πάγκο από οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» είδαν τον Ρίβερς να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο του «τριφυλλιού» (34-35). Η απάντηση από τον Πρίντεζη ήταν άμεση, αλλά οι «πράσινοι» ήταν αποφασισμένοι και μέσα από την άμυνα τους, ανέκτησαν το προβάδισμα στο 25΄ (40-39), μετά από εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκιστ στον αιφνιδιασμό. Οι «ερυθρόλευκοι» στόχευσαν την αντίπαλη ρακέτα με ΜακΛίν και Παπαπέτρου, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε πάρει... μπροστά. Με τρίποντο του Λοτζέσκι η διαφορά ανέβηκε στο +6 (51-45 στο 28΄), για να γραφτεί στην επόμενη επίθεση το 53-45. Με ατομικές ενέργειες του Παππά ο Παναθηναϊκός δεν απειλήθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου, που τον βρήκε στο +10 (60-50) και έχοντας απενεργοποιήσει τον Μιλουτίνοβ με 5 φάουλ.

Με τον Παππά να συνεχίζει το επιθετικό... ρεσιτάλ του ο Παναθηναϊκός άρχισε με το... καλημέρα της τέταρτης περιόδου να οικοδομεί διαφορά ασφαλείας και στο 32΄να διαμορφώνει το 68-52, μετά από καλάθι και φάουλ του Τζέιμς.

Με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να αντλεί ενέργεια από τον κόσμο του και να μην κατεβάζει ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση ο φωτεινός πίνακας έγραψε στο 36΄ το 72-55, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δεν είχε το plan B της ανατροπής.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (2/7 σουτ, 17 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο), Γκιστ 11, Λοτζέσκι 12 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Καλάθης 9 (1), Αντετοκούνμπο 4, Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 17 (1), Παππάς 13 (1), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ, Μήτογλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 11 (4/13 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη), Μιλουτίνοβ, Πρίντεζης 13 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, ΜακΛίν 16 (3/5 δίποντα, 10/15 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παπαπέτρου 2, Στρέλνιεκς 2, Ρόμπερτς 13 (2), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 5 (1)

Τσάβι Πασκουάλ (προπονητής Παναθηναϊκού Superfoods): «Συγχαρητήρια στα παιδιά γι' αυτή τη σεζόν. Κάναμε μία πολύ καλή χρονιά που μας επέτρεψε να παίξουμε σήμερα αυτό το ματς στην έδρα μας. Επίσης, να συγχαρώ τα παιδιά και για την δουλειά που έκαναν στην Euroleague όπου είχαμε κι εκεί το πλεονέκτημα. Συγχαρητήρια και στην οικογένεια Γιαννακόπουλου που περνά αυτές τις μέρες πολύ δύσκολες στιγμές. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να τους κάνουμε χαρούμενους. Και φυσικά να συγχαρώ τον απίστευτo κόσμο μας που μας έχει βοηθήσει σε όλα τα παιχνίδια. Ήταν απίστευτη η σημερινή ατμόσφαιρα. Πρέπει να συγχαρώ και τον Ολυμπιακό που μας δυσκόλεψε πάρα πολύ σήμερα. Χρειάστηκε να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να νικήσουμε.

Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν πολλά άστοχα σουτ και μεγάλος εκνευρισμός, αλλά το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τρίποντο του Ρίβερς και πήραμε ώθηση ώστε να πατήσουμε το γκάζι και να κάνουμε αυτή την εμφάνιση».

Για το ότι είδε τον Νίκο Παππά να αλλάζει το μομέντουμ των τελικών, αν και δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα παιχνίδια: «Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του, έκανε ένα γεμάτο παιχνίδι και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Σε μία σειρά πλέι οφ, αναγκάζεσαι να θυσιάσεις κάποιους παίκτες, αλλά σήμερα ήταν η σειρά του».

Για τις σκέψεις που είχε μετά τον χαμένο, πρώτο τελικό αλλά και στο ημίχρονο του σημερινού (17/6) αγώνα: «Μιλώντας για σήμερα, θεωρώ ότι στο πρώτο μέρος κάναμε καλύτερο παιχνίδι από αυτό που δείχνει η παραγωγικότητά μας. Χάσαμε πολλά ελεύθερα τρίποντα και 6-7 καλάθια που ήταν πολύ εύκολα. Στο δεύτερο μέρος, ήμασταν πιο εύστοχοι, αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όσον αφορά στο πρώτο παιχνίδι, έχω την εμπειρία να ξέρω ότι κάθε ματς είναι σημαντικό σε μία σειρά. Αλλάξαμε την προσέγγισή μας, παίξαμε με πιο ψηλό σχήμα και βρήκαμε τον τρόπο να νικήσουμε».

Για το πόσο δύσκολο και «καυτό» θα είναι μεταγραφικά το φετινό καλοκαίρι: «Όπως πάντα, μετά από κάθε πρωτάθλημα πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες, στις οποίες πρέπει όλοι να σκεφτούμε πώς θα οικοδομήσουμε τον τρόπο που ο καθένας θέλει να δει την ομάδα και τον εαυτό του. Καταρχάς, θα πρέπει να απολαύσουμε τη στιγμή και στη συνέχεια να σκεφτούμε τις αποφάσεις που θα λάβουμε».

Για το Μουντιάλ: «Δεν είμαι έτοιμος γι' αυτό (γέλια). Ίσως φέτος μπορεί να πάρει το τρόπαιο μία ομάδα έκπληξη».

Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητής Ολυμπιακού): «Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του τίτλου. Το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο, ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι, εφαρμόσαμε το πλάνο μας. Ελέγξαμε το ρυθμό, κρατήσαμε τον Παναθηναϊκό χαμηλά και φέραμε το παιχνίδι στα μέτρα μας. Στο δεύτερο ημίχρονο, είδαμε άλλο παιχνίδι. Με τις συνθήκες που υπήρχαν, δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε την συγκέντρωσή μας. Κάναμε 8 λάθη στην τρίτη περίοδο. Κάποια από έλλειψη συγκέντρωσης κι άλλα για άλλους λόγους. Αυτό έφερε εύκολα καλάθια στον Παναθηναϊκό. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε, δεν τα καταφέραμε. Συνεχίστηκε το παιχνίδι με τις συνθήκες που προϋπήρχαν.

Είναι μία δύσκολη στιγμή για εμάς. Είναι σημαντικό ότι δεν κερδίσαμε το δεύτερο παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, η σημερινή προσπάθεια ήταν αξιέπαινη. Όμως είναι μία χρονιά που τελειώνει χωρίς τίτλο. Είναι χρονιά αποφάσεων. Να ηρεμήσουμε μία-δύο ημέρες και θα μιλήσουμε με την διοίκηση. Για το λόγο αυτό, δεν θα δεχθώ ερωτήσεις, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω τον απολογισμό πριν μιλήσω με την διοίκηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL