Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΜΟΥΝΤΙΑΛ / 48 χρόνια με τους πεισματάρηδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΟΥΝΤΙΑΛ / 48 χρόνια με τους πεισματάρηδες

Ιούνιος 1970. Επί έναν μήνα, κάθε βράδυ, σε μπαλκόνι του κέντρου της Αθήνας, ζευγάρι και οκτάχρονος γιος παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό. Οι περισσότεροι Δυτικοί παρακολουθούν τη διοργάνωση για πρώτη φορά σε έγχρωμη τηλεόραση. Στην Ελλάδα την παρακολουθούν απλώς για πρώτη φορά, σε ασπρόμαυρη οθόνη.

Καθώς ακόμη η τηλεόραση δεν έχει διαδοθεί, το μπαλκόνι γεμίζει κάθε βράδυ με συγγενείς και φίλους για τηλεόραση, μπάλα, μπύρα. Είναι τότε που ο 60χρονος παππούς μαθαίνει στον οκτάχρονο εγγονό την γεύση της μπύρας. Με το μπαλκόνι να μετατρέπεται κάθε βράδυ σε κερκίδα, ο μικρός αισθάνεται ότι πρέπει και αυτός να υποστηρίξει μια ομάδα. Ο πατέρας του, λόγω στυλ και μιας σύντομης έστω διαμονής στο Λονδίνο, υποστηρίζει την Αγγλία. Η μητέρα του, λόγω κινηματογράφου, την Ιταλία. Οπότε ο οκτάχρονος, που θέλει να σχηματίσει αυτοβούλως ποδοσφαιρικά πιστεύω, έχει ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα στις δύο εναπομείνασες "δημοφιλείς" εθνικές. Και αντί να προτιμήσει τα εντυπωσιακά "κόλπα" των Βραζιλιάνων όπως οι περισσότεροι, τον συναρπάζει ο δυναμισμός, η ένταση και η αποφασιστικότητα που βγάζουν τα πρόσωπα και οι κινήσεις των Δυτικογερμανών.

Στον προημιτελικό οι Γερμανοί έχαναν από τους Άγγλους ώς το 68' με 2-0. Όντας πεισματάρηδες όμως, δεν το έβαλαν κάτω, ισοφάρισαν και πέτυχαν και 3ο γκολ με τον Γκερντ Μύλερ στην παράταση για να περάσουν στον ημιτελικό.

Στο ματς για τον τελικό, το γερμανικό πείσμα "ξαναχτύπησε". Οι Δυτικογερμανοί ισοφάρισαν την Ιταλία στο 90' πηγαίνοντας το ματς στην παράταση. Η Ιταλία νίκησε μεν 4-3 στον αγώνα που δίκαια χαρακτηρίστηκε "ματς του αιώνα", όμως για τον οκτάχρονο τις εντυπώσεις είχαν κερδίσει το "ηρωικό" παιχνίδι του "Κάιζερ" Μπεκενμπάουερ που έπαιζε με δεμένο το χέρι λόγω τραυματισμού, αρνούμενος να γίνει αλλαγή.

Ιούνιος 2018. Μισόν αιώνα μετά, ο οκτάχρονος έχει μεγαλώσει, παραμένει όμως πιστός στους "ήρωες"των παιδικών του χρόνων, Ζέελερ, Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Όβερατ, Σνέλινγκερ. Περιμένοντας να ξαναζήσει φέτος ως φίλαθλος τους τελικούς του 1974, του 1990 και του 2014 και μεγαλειώδεις νίκες σαν το 7-1 πριν από τέσσερα χρόνια μέσα στην έδρα της Βραζιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL