Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο γκολτζής Γκάρι Λίνεκερ, η κατάρα των πέναλτι και ένα άθλημα στο οποίο τελικά κερδίζουν οι Γερμανοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γκολτζής Γκάρι Λίνεκερ, η κατάρα των πέναλτι και ένα άθλημα στο οποίο τελικά κερδίζουν οι Γερμανοί

Παιχνίδι για γερά νεύρα, ημιτελικός απέναντι στη μισητή Δυτική (τότε) Γερμανία και η αρχή της κατάρας των χαμένων πέναλτι σε μεγάλες διοργανώσεις για τους Άγγλους. Ήταν 4 Ιουλίου του 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, κι όμως εκείνη τη μέρα η Εθνική Αγγλίας είχε κάνει το καλύτερο παιχνίδι της στη διοργάνωση με τον γκολτζή Γκάρι Λίνεκερ και τον υπερτεχνίτη "Γκάζα" Πολ Γκασκόιν να κάνουν όργια μέσα στο γήπεδο.

Τα "λιοντάρια" είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ στο 59' με 1-0 με γκολ του Αντρέας Μπρέμε από φάουλ έξω από την περιοχή, αφού πρώτα η μπάλα βρήκε σε σώμα παίκτη των Άγγλων, άλλαξε πορεία και κρέμασε τον τερματοφύλακα της Αγγλίας Πίτερ Σίλτον.

Η Αγγλία όμως δεν λύγισε και 10 λεπτά πριν από το τέλος ο Πολ Πάρκερ σέντραρε για τον Λίνεκερ, που είχε τρυπώσει ανάμεσα στους στόπερ των Γερμανών αναγκάζοντάς τους να χάσουν... τα πασχάλια, βρήκε ελεύθερο χώρο και με ένα αριστερό διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα προκαλώντας ενθουσιασμένο σε μας τους μικρούς (τότε) θαυμαστές, που, αν και με λίγες αναμνήσεις λόγω της πολύ μικρής ηλικίας στο Μουντιάλ του Μεξικού, του 1986, δεν μπορούσαμε να λησμονήσουμε τη φιγούρα του Γκάρι Λίνεκερ (πρώτος σκόρερ τότε) να υψώνει το χέρι φορώντας τον χαρακτηριστικό επίδεσμο με δεμένο τον αριστερό του καρπό!

Εκείνο το ματς όμως στο Μουντιάλ της Ιταλίας είχε κι άλλες έντονες στιγμές με το κλάμα του "Γκάζα", όταν σε μια αχρείαστη φάση έκανε ένα επικίνδυνο φάουλ και χρεώθηκε με κίτρινη κάρτα, η οποία όμως του στερούσε τη συμμετοχή στον τελικό της Ρώμης. Εκείνη τη στιγμή, γνωρίζοντας ότι χάνει τον μεγάλο τελικό, έβαλε τα κλάματα και εκεί ήταν που ο τρισμέγιστος Γκάρι τον προσέγγισε και έκανε την περίφημη χειρονομία προς τον πάγκο ότι δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και ότι χρειάζεται "δυο λόγια" προς ενθάρρυνση.

Τελικά ο Γκασκόιν δεν χρειάστηκε να υποστεί τον βασανισμό να βλέπει την ομάδα να παίζει στον τελικό χωρίς αυτόν, καθώς η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι από τους Γερμανούς με 4-3 εκκινώντας και τη γνωστή κατάρα που κατατρώει την ομάδα μας σε μεγάλες διοργανώσεις στη διαδικασία των πέναλτι. Εκείνη η ήττα όμως στον ημιτελικό αποτέλεσε και τη μήτρα της ιστορικής ατάκας του Λίνεκερ πως "το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί"...

Σε αυτό το Μουντιάλ όμως in Harry Kane we trust...

ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL