Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Πρώτη στον αγώνα" η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / "Πρώτη στον αγώνα" η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα!

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Μια ιδέα του 2016 υλοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα κι η ποδοσφαιρική ομάδα "Βαγγελίτσα Κουσιάντζα" πήρε μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Καρδίτσας, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. Πριν δύο χρόνια μαζεύτηκε στην πόλη της Καρδίτσας μια παρέα ατόμων που αγαπάει το ποδόσφαιρο και είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου πάνω στις βάσεις της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιαχείρισης, αλλά και της ισότητας μεταξύ των μελών της.

Η ποδοσφαιρική αυτή ομάδα δεν στηρίζεται σε κανέναν οικονομικό παράγοντα, αλλά λειτουργεί με γενική συνέλευση, που παίρνονται όλες οι αποφάσεις, πάνω στη λογική της αυτο-οργάνωσης, της συν-διαμόρφωσης και της ισότητας και αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων σε οποιοδήποτε ζήτημα κι αν προκύψει. Στην "ιδρυτική διακήρυξή" της αναφέρεται:

"Στη συνέλευση θα μπορεί να συμμετέχει όποιος/-α επιθυμεί (σημαντικό να μην είναι φασίστας ή μπάτσος) ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής προελεύσεως, θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις πολιτικές αξίες της ομάδας. Επίσης, απαραίτητο στοιχείο της συνέλευσης αλλά και των διαδικασιών που θα ακολουθεί η ομάδα θα πρέπει να είναι η συνέπεια των μελών αλλά και ο σεβασμός ανάμεσα σε συντρόφους, συμπαίκτες και απέναντι σε αντιπάλους.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ότι η ομάδα θα συμμετέχει και σε κοινωνικοταξικούς αγώνες και σε πολιτικές δράσεις που θα προτάσσουν την οικονομική χειραφέτηση και την κοινωνική ισότητα και θα στέκεται αλληλέγγυα σε όσους ζούνε την καταπίεση και την εκμετάλλευση (π.χ. πρόσφυγες, απολυμένους εργάτες, έγκλειστους αγωνιστές κ.λπ.).

Τέλος, στόχος της ομάδας δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και η ανάδειξη των πολιτικών χαρακτηριστικών της και του τρόπου που σκέφτεται μέσα στις κοινωνικές μάζες. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά ξεκάθαρα στηρίζονται στον μη κερδοσκοπικό και αντιεμπορικό χαρακτήρα, στην αυτοδιαχείριση των μελών της αλλά και στην ισότητα και στην ιδεολογία του αντι-φασισμού και του αντι-ρατσισμού".

Όσο για το "περίεργο" όνομα, που επιλέχθηκε για ποδοσφαιρική ομάδα, οι πρωτεργάτες της ιδέας διεκρινίζουν: "Επιλέξαμε το όνομα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζας γιατί ήταν μια μορφή από τα μέρη μας με έντονη αντιφασιστική, αντικρατική δράση και μέσα από το όνομά της μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναφέρουμε στις μνήμες μας τον αγώνα που έδωσαν οι μαχητές του λαϊκού κινήματος ενάντια στους φασίστες, τους δωσίλογους και τους παρακρατικούς κατά την περίοδο της κατοχής το 1941-1945, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου το 1946-1949 αλλά και τον αγώνα που έδωσαν για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την κοινωνική ισότητα. Επίσης μέσα από το όνομα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα μπορούμε να αναδείξουμε τη μεγάλη συνεισφορά του γυναικείου πληθυσμού στο κίνημα εκείνης της περιόδους".

Για την... ιστορία, που αφορά στον ποδοσφαιρικό τομέα, η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της τελευταίας τη τάξει κατηγορίας στον νομό Καρδίτσας στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 14 βαθμούς σε 30 αγώνες, με συγκομιδή 2 νίκες, 8 ισοπαλίες και 20 ήττες. Κι οι δύο νίκες της σημειώθηκαν επί του Κρόνου (2-3 την 1η αγωνιστική και 1-0 την 16η), που τερμάτισε μια θέση παραπάνω...

Στον αγώνα της ζωής, οι νέοι άνθρωποι που απαρτίζουν την κοινότητα "Βαγγελίτσα Κουσιάντζα", παράλληλα με τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, δεν υπήρξε τομέας που να μην έδωσαν το στίγμα τους, από τις επετείους της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της απελευθέρωσης της Καρδίτσας από τον ΕΛΑΣ τον Μάρτιο του 1943 μέχρι την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τη νεαρή αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό με βασικό σύνθημα: "Έξω οι φασίστες από τα γήπεδα και τις γειτονιές. Θέλουμε πρόσφυγες συμμαθητές"!

Ποια ήταν η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα γεννήθηκε το 1918 στον Παλαμά Καρδίτσας. Δασκάλα στο επάγγελμα κατά την περίοδο της Κατοχής. Ήταν μαχήτρια του επαναστατικού λαϊκού κινήματος. Μετά την Βάρκιζα συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια με καυτό λάδι και βραστά αυγά στις μασχάλες από τους αρχιβασανιστές των κρατητηρίων Καρδίτσας. Η υγεία της κλονίζεται τόσο που στη φυλακή υφίσταται καρδιακή προσβολή. Τελικά δραπετεύει το 1946 και αμέσως περνά στο βουνό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Πολεμά ώς το 1947 όπου συλλαμβάνεται εκ νέου στην Νιάλα Καρπενησίου κατά τη διάρκεια ελιγμού. Νέος κύκλος βασανιστηρίων ξεκινά. Τελικά, χωρίς να της πάρουν κουβέντα, την μεταφέρουν στη Λαμία όπου δικάζεται μαζί με ακόμα 6 αγωνιστές. Η ετυμηγορία είναι φυσικά εις θάνατον.

Στις 9 Μαΐου του 1947, η Βαγγελιώ μεταφέρεται με τους συναγωνιστές της στο νεκροταφείο της Σηριώτισσας για την εκτέλεση. Μαζί με τους συντρόφους της χορεύει μπροστά στο απόσπασμα το «Έχε γεια, καημένε κόσμε». Το εκτελεστικό απόσπασμα του 106ου Τάγματος Πεζικού αρνείται να εκτελέσει τους καταδικασμένους. Τη θέση τους παίρνουν χωροφύλακες και παρακρατικοί. Η Βαγγελιώ τελευταία, χτυπημένη στην καρδιά, πέφτει στα γόνατα, ζητωκραυγάζει ακόμα για τη ζωή, τον λαό και την κοινωνική επανάσταση. Χωροφύλακας που έζησε το συμβάν λέει: «Μεγάλη κομμουνίστρια εκείνη η δασκάλα. Όλοι έπεσαν κι εκείνη γονατισμένη στο ένα πόδι έλεγε, έλεγε και δεν έβγαινε η ψυχή της! Τρεις σφαίρες χαριστική τής έριξε ο επικεφαλής κι εκείνη εκεί, να φωνάζει! Μεγάλη κομμουνίστρια!»

* Από τη συνταρακτική διήγηση του συλληφθέντα αγωνιστή στη Νιάλα Αγράφων Βασίλη Φυτσιλή, συγκρατούμενου της Β. Κουσιάντζα, που καταδικάστηκε σε ισόβια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL