Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΤΕΛΙΚΟΣ / Μπορεί να "επιστρέψει" στο 1981 η Λίβερπουλ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΤΕΛΙΚΟΣ / Μπορεί να "επιστρέψει" στο 1981 η Λίβερπουλ;

Όταν η Ρεάλ έχανε για τελευταία φορά σε τελικό του Κύπελλο Πρωταθλητρίων από τη Λίβερπουλ...

του Κώστα Μαρουντά

Το ζευγάρι του τελικού του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Μαΐου στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου, αποτελούν η Ρεάλ Μαδρίτης των 12 συνολικών κατακτήσεων του θεσμού και η Λίβερπουλ των πέντε τίτλων.

Η Ρεάλ με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της έγινε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η πρώτη ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο από τη στιγμή που ο θεσμός μετονομάστηκε από Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και η πρώτη μετά τη Μίλαν που το είχε πετύχει το 1990. Ο τελευταίος τελικός που έχασε η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το μακρινό 1981, όταν και ηττήθηκε στο Παρίσι 1-0 από την τωρινή της αντίπαλο τη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι! Από τότε οι Μαδριλένοι έχουν βρεθεί σε έξι τελικούς και έχουν επικρατήσει και στους έξι (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017).

Στη φετινή σεζόν η Ρεάλ πέρασε από τον όμιλο ως δεύτερη πίσω από την Τότεναμ και μπροστά από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και το ΑΠΟΕΛ. Στη συνέχεια απέκλεισε κατά σειρά στις φάσεις των νοκ άουτ την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Γιουβέντους και τη Μπάγερν Μονάχου.

Από την άλλη πλευρά η Λίβερπουλ επιστρέφει στους τελικούς μετά από 11 χρόνια. Το 2007 είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ από τη Μίλαν με 2-1 στην άτυπη ρεβάνς των Ιταλών για την ήττα τους στα πέναλτι δύο χρόνια νωρίτερα στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, όταν και η Λίβερπουλ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 ενώ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 3-0!

Το ξακουστό «you ΄ll never walk alone» θα ακουστεί για άλλη μία φορά σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ στη φάση των πλέι οφ ξεπέρασε τη Χόφενχαϊμ, ενώ στον όμιλο βγήκε πρώτη αφήνοντας πίσω της τη Σεβίλλη, τη Σπαρτάκ Μόσχας και τη Μάριμπορ. Στη συνέχεια απέκλεισε την Πόρτο, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Ρόμα. Σε 14 αγώνες η ομάδα του «μεγάλου λιμανιού» σημείωσε 46 τέρματα, καταρρίπτοντας κάθε άλλο ρεκόρ παραγωγικότητας στο παρελθόν του θεσμού. Το 2000 η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει στα 45 γκολ σε 16 αγώνες.

Η Λίβερπουλ διαθέτοντας στις τάξεις της «πολυβόλα» όπως ο Σαλάχ, ο Φιρμίνιο και ο Μανέ διέσυρε δύο αντιπάλους της με 7-0 (τη Μάριμπορ εκτός και τη Σπαρτάκ στο Άνφιλντ), θριάμβευσε με 3-0 επί της Σίτι και σκόραρε 5 φορές στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης απέναντι στη Ρόμα! Στην Πρέμιερ Λιγκ, πάντως, έμεινε τέταρτη 25 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι...

Ο πρώτος τελικός του θεσμού είχε διεξαχθεί το 1956 στο Παρίσι και η Ρεάλ Μαδρίτης είχε επικρατήσει επί της γαλλικής Ρεμς με 4-3. Η Ρεάλ Μαδρίτης με 12 κατακτήσεις και προηγείται στη σχετική λίστα, ενώ ακολουθούν η Μίλαν με 7 τρόπαια, η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ και η Μπάγερν με 5. Τέσσερα έχει ο Άγιαξ και από τρια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ίντερ. Στα δύο τρόπαια συναντάμε τη Γιουβέντους, τη Μπενφίκα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ, και την Πόρτο. Από μια φορά πρωταθλήτριες Ευρώπης έχουν στεφθεί η Άστον Βίλα, η Σέλτικ, η Τσέλσι, ο Ερυθρός Αστέρας, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Φέγενορντ, το Αμβούργο, η Αϊντχόβεν και η Μαρσέιγ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL