Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Τράβηξαν το σχοινί έως εκεί που δεν παίρνει!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράβηξαν το σχοινί έως εκεί που δεν παίρνει!

Μόνο τα... κλάματα δεν έβαλε ο Νικ Καλάθης με κάποιες αποφάσεις των διαιτητών

Ο Παναθηναϊκός, μια μέρα μετά, ακολούθησε τον Ολυμπιακό στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της Ευρωλίγκα, σ' ένα ματς στη Μαδρίτη που ενδεχομένως να είναι το τελευταίο του στον θεσμό. Η απουσία των "πράσινων" για έκτη διαδοχική χρονιά από φάιναλ φορ δεν είναι ευχάριστο γεγονός, αλλά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ πιο σοβαρή από την παρουσία τους στο τριήμερο του Βελιγραδίου, με τις δύο πλευρές να τραβάνε το σχοινί έως εκεί που δεν παίρνει!

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν είναι δυνατόν, πλέον, να συνυπάρξουν στη διοργάνωση ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου και ο Παναθηναϊκός των έξι τίτλων τα τελευταία 22 χρόνια, όσο αυτός συνεχίζει να βρίσκεται στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Ο Παναθηναϊκός ήθελε μια νίκη στα δύο ματς στη Μαδρίτη για να γυρίσει τη σειρά στο ΟΑΚΑ και να διεκδικήσει την πρόκριση σε πέμπτο ματς, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ αν η αποτυχία του οφείλεται στην αγωνιστική του αδυναμία ή στην "γκρίζα θέληση" της διαιτησίας. Γεγονός είναι ότι στο πρώτο ματς της Μαδρίτης κι ενώ η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν έτοιμη να προσπεράσει στο 64-63 (ενώ έχανε 50-37) οι διαιτητές έδωσαν την κατοχή στη Ρεάλ, ενώ ήταν ο Γιούλ αυτός που είχε βγάλει την μπάλα άουτ.

Οι "πράσινοι" βρέθηκαν να χάνουν 70-63, αλλά και πάλι "απάντησαν" με 70-70. Κι ενώ η ψυχολογία του αγώνα ήταν με το μέρος τους, οι διαιτητές τους σφύριξαν τρία φάουλ μέσα σε 7'' (από το 2' 04'' στο 1' 57'' πριν από τη λήξη!), ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε πέντε φάουλ, έστειλαν τη Ρεάλ στις βολές και "τελείωσαν" την προδιαγραφόμενη ανατροπή.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο τέταρτο ματς, όπου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω με 22π. (65-43) στα μισά της τρίτης περιόδου, αλλά με 5/5 τρίποντα του Σίνγκλετον μείωσε σε 80-75 στα 4'30'' πριν από τη λήξη. Στη αμέσως επόμενη επίθεση "μίλησαν" οι διαιτητές, που έδωσαν επιθετικό φάουλ-ανακάλυψη του Σίνγκλετον στον Ρέγιες, ενώ "δεν είδαν" κι ένα χτύπημα εκτός φάσης του Ντόντσιτς στον Αντετοκούνμπο, δύο κρίσεις που ήταν αρκετές για να σταματήσουν τον ρυθμό της ελληνικής ομάδας και να κάνουν "έξω φρενών" τον... Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την τραγική ολιγωρία των παικτών του στα ριμπάουντ στον δεύτερο αγώνα του ΟΑΚΑ (43-24 υπέρ της Ρεάλ!). Όμως, ακόμη κι αν έκανε το 2-0 στη σειρά, πολύ αμφιβάλλουμε αν ο Μπερτομέου θα τον "άφηνε" να πάρει το τρόπαιο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο Δ. Γιαννακόπουλος είχε προναγγείλει ενδεχόμενη αποχώρηση της ομάδας του και ένταξή της στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Κανείς "λογικός μάνατζερ" δεν θα άφηνε το "προϊόν" του να δέχθεί τέτοια "υποτίμηση" με τόσο εξευτελιστικό τρόπο!

H Eυρωλίγκα συνέχισε να βάζει διαδοχικές τιμωρίες στον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που δεν υπάκουε στην τιμωρία του και η τελευταία ήταν την ημέρα του θανάτου του Κώστα Γιαννακόπουλου, αδελφού του Παύλου και του Θανάση, κάτι που έκανε "έξω φρενών" τον ανιψιό του, που έγραψε για τον Μπερτομέου:

"Την ώρα που από ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουμε διαρκώς αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια για τον χαμό του Κώστα Γιαννακόπουλου, ενός εκ των θεμελίων λίθων του Παναθηναϊκού μας, την ώρα που η οικογένειά μας είναι βυθισμένη στο πένθος, εσύ αποδεικνύεις για μια ακόμη φορά πόσο μικρόψυχος είσαι.

Το έπραξες βεβαίως κι άλλες φορές. Όταν υπερασπίστηκα τα παιδιά μου έναντι κάποιων που έβριζαν και έριχναν κατάρες. Ή όταν μοίρασες τη φωτογραφία μου στα γήπεδα της Ευρωλίγκα σαν να επρόκειτο για σεσημασμένο δολοφόνο. Και τώρα, τη στιγμή που η οικογένειά μου θρηνεί, εσύ απλά συνεχίζεις την προσπάθεια για την εξόντωση του Παναθηναϊκού και εμένα προσωπικά".

Η διοργανώτρια αρχή, αντί να ζητήσει συγγνώμη για το "unfair" της κίνησής της, ανάρτησε την περασμένη Πέμπτη στο επίσημο site της ανακοίνωση δέκα ομάδων της Ευρωλίγκα που ζητούν από το συμβούλιο των μετόχων την αποπομπή του Γιαννακόπουλου ζητώντας "να υιοθετήσει το συμβούλιο τα μέτρα που πρέπει, ώστε να διαβεβαιωθούν πως αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να αναμειχθεί σε καμία δραστηριότητα της Ευρωλίγκα μέχρι να αλλάξει ολοκληρωτικά τη συμπεριφορά του".

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο, δηλαδή οι Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Ολίμπια Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια και Ζαλγκίρις Kάουνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν πως η συμπεριφορά του Γιαννακόπουλου "είναι εντελώς αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες του αθλήματος και κυρίως απέναντι στην αρχή του σεβασμού, που είναι βασικός στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μίας ομαδικής κοινότητας" και προσθέτουν πως έχουν δώσει οδηγίες στους νομικούς τους εκπροσώπους να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον του "με σκοπό να επανορθώσουν για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην εικόνα, την τιμή, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της διοργάνωσης".

Από την πλευρά του ο Δ. Γιαννακόπουλος, που δεν έκρυψε ότι συζητάει με τους ανθρώπους του Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ, με αφορμή και τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ στην Αθήνα, απάντησε:

"Ο Παναθηναϊκός οφείλει να εξετάζει κάθε πιθανή επιλογή επειδή δυστυχώς έχει αποτύχει το μοντέλο της Ευρωλίγκα. Αυτό το έχουμε δει όλοι. Στην Ελλάδα λέμε ότι μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο ή λίγους για πολύ. Νομίζω ότι ο κύριος Μπερτομέου έχει κοροϊδέψει πολλούς για αρκετό καιρό. Έχουν γίνει και κάποιες επαφές με τις υπόλοιπες ομάδες. Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην με την ανακοίνωση που έβγαλε η Eυρωλίγκα. Αμφιβάλλω αν την έχουν διαβάσει όλες οι υπόλοιπες ομάδες".

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ συνέχισε: "Ο Παναθηναϊκός οφείλει να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα δίκαιο, το οποίο σέβεται τον θεσμό, την ιστορία του και τους ανθρώπους και τον θεσμό της οικογένειας. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πάνω από το άθλημα, πόσο ένα άνθρωπος που δεν επενδύει, αλλά πληρώνεται από αυτό. Οι επαφές που έχουν γίνει με τις υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν γίνει για να δω αν υπάρχει τρόπος ο Παναθηναϊκός να επανέλθει. Είναι για να μπορέσουν να καταλάβουν και αυτές ότι αυτό το μοντέλο απέτυχε.

Έχουμε προγραμματίσει κάποιες συναντήσεις με κάποιες ομάδες το σαββατοκύριακο του φάιναλ φορ, μήπως μετακομίσουν κι αυτές στη FIBA, γι' αυτό και εξεπλάγην με την ανακοίνωση, επειδή κάποιες από τις δέκα ομάδες γνωρίζουν το αντικείμενο των συζητήσεων.

Το FIBA Champions League υπάρχει τρία χρόνια και έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προόδου από την πρώτη χρονιά. Πίστευαν όλοι ότι θα υπάρξει για ένα χρόνο και μετά θα κλείσει. Εγώ βλέπω ότι γίνεται μία πραγματικά επαγγελματική δουλειά. Τα αποτελέσματα είναι μικρά. Εγώ πιστεύω όμως ότι με τον ερχομό του Παναθηναϊκού, με το λιθαράκι που θα βάλει, θα βοηθήσει να γίνει πιο γρήγορα μεγάλη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL