Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / Ολυμπιακός: Ολοκλήρωσε τον κύκλο του...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / Ολυμπιακός: Ολοκλήρωσε τον κύκλο του...

Από την τηλεόραση θα δουν το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου οι παίκτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού, που αποκλείστηκαν με 3-1 νίκες από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, αν και είχαν το αβαντάζ της έδρας. Για μια ομάδα που έχει δύο κατακτήσεις της Ευρωλίγκα (2012 και 2013) και τρεις παρουσίες σε τελικούς (2010, 2015, 2017) τα τελευταία εννέα χρόνια, η 6η θέση στη φετινή διοργάνωση δεν είναι τιμητική, αλλά λίγο ή πολύ ήταν αναμενόμενη.

Ο Ολυμπιακός της Κωνσταντινούπολης του 2012 και του Λονδίνου το 2013 έχει κάνει τον κύκλο του και οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν πέρσι. Μπορεί οι "ερυθρόλευκοι" να έφτασαν στον τελικό της Ευρωλίγκα, αλλά έμειναν χωρίς κανέναν τίτλο και με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το πρωτάθλημα νικώντας στον πέμπτο τελικό μέσα στο ΣΕΦ, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να... διακόπτουν το ματς στο 38' κι ενώ οι "πράσινοι" προηγούνταν 51-66.

Με τον Σφαιρόπουλο για τέταρτη χρονιά στον πάγκο, τον Βασίλη Σπανούλη να είναι πλέον 36 χρόνων και τον Γιώργο Πρίντεζη μία να πονάει στη μέση και μία στους... κάλους των ποδιών του (όπως τώρα στα ματς με τη Ζαλγκίρις), ο Ολυμπιακός δεν έχει τις εναλλακτικές λύσεις (πνευματικά και αγωνιστικά), αφού οι Αμερικανοί παίκτες του βρίσκονται συνήθως "εκτός τόπου και χρόνου", οι τραυματισμοί είναι σε ημερήσια διάταξη (για δεύτερη διαδοχική χρονιά), η ελληνική βάση του (Παπανικολάου, Μάντζαρης, Παπαπέτρου) κάνει βήματα προς τα... πίσω και δεν μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες της.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Ολυμπιακός έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ, που ήταν επίσης ανέτοιμη, αλλά για διαφορετικούς λόγους, και έχει κάνει τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα (δύο από τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ) πιο πολύ ξενίζει το πώς τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα και λιγότερο αποκλεισμός του από τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Η θέση του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι κάτι παραπάνω από ανασφαλής. Στον κόουτς των "ερυθρόλευκων" χρεώνεται το γεγονός της επιλογής των ξένων παικτών και η αδυναμία της ομάδας να τους αξιοποιήσει, όπως και το μονοδιάσταστο παιχνίδι στην επίθεση, όπου ο Ολυμπιακός "ζει ή πεθαίνει" ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Βασίλης Σπανούλης.

Οι αριθμοί, όμως, είναι αμείλικτοι για τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκα ο Σπανούλης βρίσκεται πλέον στην 60ή θέση, με μόλις 11,88 βαθμούς στο ranking και φαίνεται να έχει μικρότερη προσφορά από τον Μιλουτίνοβ (22ος, 14,03) και τον Πρίντεζη (28ος, 13,68), ενώ τα προηγούμενα χρόνια φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις. Εκεί που βρίσκεται πρώτος ο Σπανούλης είναι στον πίνακα των λαθών, με 3,46 ανά αγώνα! Στους θετικούς τομείς, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι στην 4η θέση στις ασίστ με 5,58 μ.ο. και μάλιστα αυτή την αγωνιστική περίοδο ξεπέρασε σε σύνολο τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Δεν αποτελεί "φόβητρο"...

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν παίρνουν εν θερμώ αποφάσεις κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναμένεται να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν. Ο στόχος είναι πλέον η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά με βάση την τωρινή του εικόνα ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να μη φτάσει καν στους τελικούς! Η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ, που ενδεχομένως θα "διασταυρωθεί" στους ημιτελικούς, τον έχουν νικήσει ήδη φέτος και πλέον δεν αποτελεί "φόβητρο", ειδικά αν συνεχιστεί η κατάσταση με τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς.

Από την άλλη, και στους τελικούς να φτάσει, παραμονεύει ο Παναθηναϊκός, που και πιο φορμαρισμένος είναι και θα έχει αβαντάζ έδρας. Επιπλέον, ο Πσκουάλ έχει "πάρει τον αέρα" του Σφαιρόπουλου μετρώντας πέντε νίκες στους έξι τελευταίους αγώνες, με τη μοναδική ήττα στον πρόσφατο αγώνα του ΟΑΚΑ της Ευρωλίγκα, που είχε κριθεί στην παράταση.

Ζητούνται οι νέοι ηγέτες

Το ερώτημα... αιωρείται: Θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός στο ίδιο μοντέλο (με τον Σφαιρόπουλο ή άλλο προπονητή) και θα συνεχίσει να είναι "πρωτο βιολί" ο "Kill Bill" ή θα κάνει... χώρο για να αναδειχτούν οι μελλοντικοί ηγέτες της ομάδας; Η παρουσία του Σπανούλη είναι αποτρεπτική για την καριέρα κάποιων παικτών, κάτι που αποδεικνύεται με την απόφαση του Κώστα Σλούκα να πάει στη Φενέρμπαχτσε και να δικαιωθεί η επιλογή του, αλλά κάποιων σημαντικών Αμερικανών, που έχουν μάθει να είναι ηγέτες, δεν θέλουν να βρεθούν στη σκιά του Σπανούλη κι έτσι απορρίπτουν τις προτάσεις να έρθουν στον Πειραιά. Η περίπτωση του Έρικ Γκριν, που "δεν έκανε" πέρσι στον Ολυμπιακό και φέτος είναι ο ηγέτης της Βαλένθια, είναι χαρακτηριστική, για να μην αναφερθούμε στη φετινή συμπεριφορά, όσον αφορά τους χρόνους συμμετοχής, στον Μπράιαν Ρόμπερτς και πολύ περισσότερο στον Χόλις Τόμπσον, που κάνει πλέον... τουρισμό στην Ελλάδα!

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη θέση "4", που ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα αποκτήσει "πρωτοκλασάτο" παίκτη από τη στιγμή που είναι "καπαρωμένη" από τον Γιώργο Πρίντεζη. Όμως και ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έχει κλείσει τα 33 χρόνια του, ενώ έχει και βαρύ ιστορικό τραυματισμών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL