Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΜΠΕΤ ΧΟΥΜΠΕΛ / Η απειλή του Grexit μπορεί να αποδειχτεί "σωτήρια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΜΠΕΤ ΧΟΥΜΠΕΛ / Η απειλή του Grexit μπορεί να αποδειχτεί "σωτήρια"

Οι κουκουλοφόροι και όχι οι ποδοσφαιριστές ορίζουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μπορεί να υπέγραψαν, έστω και με "βαριά καρδιά", και οι 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ τις βασικές αρχές των προτάσεων του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για την καταπολέμηση της βίας, προκειμένου να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να αλλάξουν γνώμη οι άνθρωποι της FIFA για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Αυστριακός πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ με επίσημη επιστολή του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εισηγήθηκε τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη διεθνή οικογένεια του αθλήματος χωρίς αναστολή ή περίοδο χάριτος, αλλά και χωρίς εξαίρεση για τις Εθνικές ομάδες, κάνοντας την εικόνα της απομόνωσης ακόμη πιο έντονη.

Από τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο κ. Χούμπελ στα γραφεία της ΕΠΟ, μετά τα γεγονότα της Τούμπας και τη διακοπή του πρωταθλήματος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, είχε φανεί ότι η FIFA θέλει να προστατεύσει το "προϊόν" του ποδοσφαίρου και η εικόνα ενός προέδρου να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο πριν τελειώσει το ματς και μάλιστα οπλοφορώντας ήταν το άκρον άωτον της δυσφήμησης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των διεθνών οργανισμών, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στα ντέρμπι πριν από το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη.

"Γιατί αυτά τα κάνετε στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;" ήταν το ερώτημα που έβαλε ο Αυστριακός ποδοσφαιρικός παράγοντας, που επανέλαβε πολλές φορές το "για το καλό του ποδοσφαίρου, για το καλό του αθλήματος", σε αντίθεση βέβαια με το σλόγκαν που κυριαρχεί στην Ελλάδα και το έχει λανσάρει και η Nova "όλα για την ομάδα σου"!

Ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φεντόρ Τουρμπίν με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την εισήγηση Χούμπελ, τόνισε:

"Η FIFA έλαβε γνώση της άρσης απαγόρευσης διεξαγωγής των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου και ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, η οποία επιβλέπει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, υπέβαλε έκθεση στον πρόεδρο της Επιτροπής Ενώσεων Μελών της FIFA. Πέρα από την άρση της απαγόρευσης, η FIFA απαιτεί συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι τα επεισόδια βίας θα σταματήσουν, επιτρέποντας έτσι την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων στις εθνικές διοργανώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Περαιτέρω ενημερώσεις για το θέμα αυτό θα κοινοποιηθούν εγκαίρως".

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν είναι λίγες και οι ευθύνες των ίδιων των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών με την τακτική που ακολουθούν. Τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 με την είσοδο των ομάδων μας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τον "πακτωλό" των χρημάτων που διαχειρίζονταν, με τα 25άρια των εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο να ορίζουν με ποικίλες μορφές τις εγχώριες "ισορροπίες". Τώρα, βέβαια, η περίπτωση μια ελληνική ομάδα να ξαναπαίξει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ περιορισμένη, αλλά το κλίμα φανατισμού και το αίσθημα αδικίας, που κατείχε τις άλλες ανταγωνίστριες ομάδες του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε επί μια εικοσαετία τη "μερίδα του λέοντος", έχει διαβρώσει στο σύνολό του το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το προδιαγραφόμενο Grexit μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια λύση, αν πετύχει τον σκοπό του και σταματήσει το "μίσος και τον αλληλοσπαραγμό", αλλά το δυστύχημα είναι ότι θα την πληρώσουν κι οι Εθνικές ομάδες, που στη μεν Εθνική ανδρών οι περισσότεροι παίκτες παίζουν στο εξωτερικό, ενώ σ' αυτές των μικρότερων ηλικιών οι συμμετέχοντες είναι "αθώοι του αίματος" και θα χάσουν την ευκαιρία απόκτησης εμπειριών.

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και θα μπορούσε να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος, αν δεν είχε "αυτοκτονικές" τάσεις. Ακόμη και μετά το επεισόδιο με τη ρήψη της χαρτοταινίας στον προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία και την ήττα στην Τρίπολη, θα μπορούσε να ήταν ακόμη στη διεκδίκηση του τίτλου, ακόμη και με 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αν δεν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ΠΑΟΚ χωρίς την τιμωρία του στον αγώνα με την ΑΕΚ θα ήταν 2 βαθμούς πίσω από την κορυφή και όχι 8 που είναι σήμερα και όλα θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, αν βέβαια κι οι δικοί της οπαδοί δεν εμπλακούν σε επεισόδια στις πέντε αγωνιστικές και τους αγώνες Κυπέλλου που απομένουν! Η "'Ενωση", παρά το "θερμό" του χαρακτήρα του Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστό από την πολυετή θητεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα κι αυτή η τακτική της μέχρι τώρα τη δικαίωσε. Αγωνιστικά είναι η ομάδα με την πιο σταθερή απόδοση και μεγαλύτερο εύσημο ότι παρέμεινε αήττητη με τον Ολυμπιακό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και μάλιστα τον νίκησε στις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις.

Ακόμη κι ο Ολυμπιακός, ο χειρότερος Ολυμπιακός σε Ελλάδα και Ευρώπη των τελευταίων χρόνων, θα μπορούσε να είναι ακόμη στη διεκδίκηση του τίτλου, αν οι οπαδοί του δεν έμπαιναν χωρίς λόγο και αιτία στον αγωνιστικό χώρο του "Γ. Καραϊσκάκης" και δεν προκαλούσαν επεισόδια μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" χωρίς τους -3 βαθμούς της τιμωρίας τους θα ήταν 4 βαθμούς πίσω από την "Ένωση" και με πολύ πιο ευνοϊκό πρόγραμμα.

Εμείς κάνουμε τους υπολογισμούς μας, αλλά μάλλον πιο ρεαλιστική είναι η σχετική αναφορά στην εισήγηση του Χέρμπερτ Χούμπελ, που χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL