Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
ΜΠΑΣΚΕΤ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ / "Μεγάλη Τετάρτη" για την ΑΕΚ στη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ / "Μεγάλη Τετάρτη" για την ΑΕΚ στη Γαλλία

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν, αλλά χειροκροτάνε και τον κόσμο που του συμπαραστάθηκε στο πρώτο ματς με τη Στρασμπούρ.

του Κώστα Μαρούντα

Tην Τετάρτη το βράδυ η ΑΕΚ αντιμετώπιζε σε ένα μετά από πολλά χρόνια κατάμεστο από φίλους της ΟΑΚΑ τη γαλλική Στρασμπούρ, νικώντας την τελικά με 78-69 και αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Αυτός ο αγώνας σηματοδότησε για την "Ένωση" την επιστροφή στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι οιωνοί εδώ και καιρό φαίνεται πως είναι «βαμμένοι» στα κιτρινόμαυρα χρώματα όσον αφορά την ΑΕΚ. Λίγο ο τρόπος που επιτεύχθηκε η πρόκριση από τη φάση των ομίλων (δύο μεγάλα τρίποντα του Βασιλόπουλου και του Σάκοτα ελάχιστα πριν το τέλος του αγώνα με τη γερμανική Μπαϊρόιτ στο ΟΑΚΑ), λίγο ο τρόπος με τον οποίο άφησε έξω τη Νίμπουργκ στην προηγούμενη φάση (τρίποντο του Πάντερ μόλις 2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του δεύτερου αγώνα στην έδρα της τσεχικής ομάδας), και η Ένωση δείχνει ικανή να προχωρήσει ξανά σε μια σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση ακριβώς 50 χρόνια μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε το 1968.

Οι οιωνοί, όμως, συνεχίζουν να δείχνουν το δρόμο για την Κυπελλούχο Ελλάδας (εδώ και περίπου ενάμιση μήνα) ΑΕΚ, καθώς ο επαναληπτικός με τη Στρασμπούρ θα γίνει στη Γαλλία τη Μεγάλη Τετάρτη στις 4 Απριλίου! Τη μέρα, δηλαδή, που θα γιορτάζεται η επέτειος του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία του ελληνικού διασυλλογικού μπάσκετ, καθώς ο ιστορικός και αλησμόνητος εκείνος τελικός είχε διεξαχθεί στις 4 Απριλίου του 1968 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Και επειδή τα «φώτα» των αναδρομών πέφτουν, όπως είναι εύλογο στον τελικό, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει τα πεπραγμένα της ΑΕΚ για να φτάσει ώς εκεί. Η Ένωση στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης είχε περάσει άνευ αγώνα, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε την ισπανική Βιτόρια. Στη φάση των 8 απέναντι στη βελγική Άντερλεχτ Ροαγιάλ όλα κρίθηκαν υπέρ της ελληνικής ομάδας με εύστοχες βολές του Βασιλειάδη μόλις 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του επαναληπτικού στο Βέλγιο, αφού οι γηπεδούχοι είχαν καλύψει τη διαφορά των 22 πόντων από τη νίκη της ΑΕΚ στην Αθήνα.

Η πρόκριση της ΑΕΚ απέναντι στην Ίνις Βαρέζε στην ημιτελική φάση αποτελούσε από μόνη της πολύ σπουδαίο κατόρθωμα, ανεξαρτήτως του τι θα γινόταν στον τελικό απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με 78-60 αποκτώντας σημαντικότατο προβάδισμα. Όμως στον επαναληπτικό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 20.000 περίπου κόσμο, η ΑΕΚ με μια ραβέρσα του Γιώργου Τρόντζου στο τέλος της αναμέτρησης είχε επικρατήσει 72-52, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία ανατροπή...

Για να γίνει κατανοητό το επίπεδο της Βαρέζε εκείνα τα χρόνια, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1967 και από το 1970 μέχρι το 1976 οι Ιταλοί στέφθηκαν πέντε φορές πρωταθλητές Ευρώπης (1970, 1972, 1973, 1975, 1976), ενώ το 1971, το 1974, το 1977, το 1978 και το 1979 έχασαν το τρόπαιο στον τελικό!

Ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968 στο "Καλλιμάρμαρο" έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες για παρακολούθηση αγώνα μπάσκετ και η φωτογραφία του Ανδρέα Καλογερόπουλου με τους 60.000 θεατές κοσμεί ακόμη και σήμερα τα κεντρικά γραφεία της FIBA.

Η ΑΕΚ είχε από την αρχή τον έλεγχο του ματς (προηγήθηκε 48-39 στο ημίχρονο), έχοντας σε πολύ καλή επιθετικά μέρα τον "παγκόσμιο" Γιώργο Αμερικάνο και τον πανύψηλο (για την εποχή και όχι μόνο) Γιώργο Τρόντζο. Ο Ζούπας καθοδηγούσε μαεστρικά την ομάδα του Νίκου Μήλα, ενώ το δικό τους λιθαράκι στον θρίαμβο έβαλαν κι οι Στέλιος Βασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης (απλή συνωνυμία με τον σημερινό άσο της ΑΕΚ), Αντώνης Χρηστέας και Λάκης Τσάβας.

Η Σλάβια Πράγας προηγήθηκε 58-60, αλλά οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν τα ψυχικά αποθέματα, με τη συμπαράσταση του κόσμου, να ξεφύγουν με 80-72 και να πάρουν τη νίκη με 89-82. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτυχία αυτή της ΑΕΚ πανηγυρίστηκε έντονα και χωρίς "μεμψιμοιρίες" κι από τους φίλους των άλλων ομάδων, που πολλοί απ' αυτούς ήταν και στο "Καλλιμάρμαρο", γιατί η κατάκτηση αυτού του τίτλου θεωρήθηκε ως "εθνική επιτυχία", κάτι που είχε πολύ ανάγκη ο απλός ο κόσμος στα χρόνια της χούντας.

Οι πρωταγωνιστές του ιστορικού αγώνα:

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Νεσιάδης, Δημητριάδης.

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Αμέρ, Kονοπάτσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL