Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Στα όρια του οργανωμένου εγκλήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα όρια του οργανωμένου εγκλήματος

Του Χρήστου Κοντού*

Εντάσεις στο ποδόσφαιρο; Συνηθισμένο το φαινόμενο παγκοσμίως, γιατί το ποδόσφαιρο είναι από τη φύση του μια βιομηχανία παραγωγής συναισθημάτων, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Τα γήπεδα δεν είναι εκκλησία και όποιος αποφασίσει να πάρει θέση στην εξέδρα διακινδυνεύει να υποστεί ακρότητες που πολύ συχνά ξεπερνάνε τη λογική.

Το πάθος των οπαδών για την ομάδα τους είναι στοιχείο που κάνει το ποδόσφαιρο ξεχωριστό, το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα παγκοσμίως κι ας μην είναι το πιο θεαματικό. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή κόκκινη γραμμή: όταν το πάθος είναι ανεξέλεγκτο και μετατρέπεται σε βία, οι εικόνες στάζουν δηλητήριο και χάνεται η μαγεία.

Χρόνια τώρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάψει να γεννά αυτή τη μαγεία. Έχει πάψει να γεννά χαρά κι αυτό απειλεί να το σκοτώσει. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έρχονται να παίξουν μπάλα στην Ελλάδα πάντα μιλάνε στην πατρίδα τους για την τρέλα των Ελλήνων για το ποδόσφαιρο, τον ακραίο τρόπο που ζουν τα παιχνίδια. Γιατί όμως, με τόση τρέλα για την μπάλα, τα γήπεδα στη χώρα μας αδειάζουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο; Γιατί έχουν χαθεί η χαρά και η μαγεία... Το ποδόσφαιρό μας γεννά μίσος, αλαζονεία, αμφισβήτηση, αναξιοπιστία και βία. Ο αέρας των γηπέδων έχει γίνει νοσηρός και, κατά συνέπεια, απωθητικός.

Πάντα υπήρχαν ακραία περιστατικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε μια 35χρονη επαγγελματική διαδρομή, έχω πολλά δυσάρεστα να θυμάμαι. Ανέκαθεν οι δημοσιογράφοι, για παράδειγμα, ήταν ο εύκολος στόχος και ο αποδέκτης της αγανάκτησης των οπαδών για ένα λάθος σφύριγμα ή μια κακιά ήττα. Συνήθως ήταν περιστατικά στην ένταση της στιγμής και όχι προσχεδιασμένα ή κατά παραγγελία. Από τότε, όμως, που η επιτυχία στο ποδόσφαιρο έπαψε να προσφέρει μόνο δόξα, γόητρο και αίγλη, αλλά ήταν βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση εκατομμυρίων, οι εν θερμώ αντιδράσεις είναι η εξαίρεση και τα κατά παραγγελία χτυπήματα ο κανόνας.

Στρατοί οργανώθηκαν, μαχαίρια βγήκαν, κεφάλια άνοιξαν, φούρνοι γκρεμίστηκαν, ζωές απειλήθηκαν σε ένα σκηνικό που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της οπαδικής αντιπαλότητας και αγγίζει αυτά του οργανωμένου εγκλήματος...

* Ο Χρήστος Κοντός είναι αθλητικός συντάκτης στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL