Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / "Έγραψε ιστορία" η Κατερίνα Στεφανίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / "Έγραψε ιστορία" η Κατερίνα Στεφανίδη

Ο Εμμανουήλ Καραλής σημείωσε τη δεύτερη επίδοση στον κόσμο όλων των εποχών για έφηβο άλτη στο επί κοντώ σε κλειστό και ανοιχτό στίβο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Με την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου και τρεις ακόμη θέσεις στην πρώτη 7άδα ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά χρώματα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ. Για μια αποστολή μόλις 9 αθλητών και αθλητριών η 14η θέση που πήρε η Ελλάδα στη βαθμολογία μεταξύ 144 χωρών δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας, που θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν δεν ακυρωνόταν η Μαρία Μπελιμπασάκη.

Για μια ακόμη φορά μεγάλη πρωταγωνίστρια από ελληνικής πλευράς ήταν η Κατερίνα Στεφανίδη. Μπορεί να μας είχε "καλομάθει" με τα διαδοχικά χρυσά μετάλλια, αλλά και το φετινό χάλκινο, με δεδομένη την τενοντίδα, που την ταλαιπωρούσε, όπως είπε κι η ίδια, ήταν "σαν χρυσό". Δεν έφθασε τις 20 διαδοχικές νίκες και τα πέντε διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκές αγώνες, αλλά "έγραψε ιστορία" με το νέο της επίτευγμα να μην βρεθεί εκτός βάθρου σε έξι διαδοχικές μεγάλες διοργανώσεις, κατόρθωμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως είναι η κορυφαία όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα.

Το σερί μεταλλίων της Στεφανίδη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 με το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ (4.80μ.) και ακολούθησαν τα χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του 2016 στο Άμστερνταμ (4.81μ.), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (4.85μ.), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2017 στο Βελιγράδι (4.85μ.), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του 2017 στο Λονδίνο (4.91μ.) και τώρα το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ (4.80μ.).

Επιπλέον η μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια κατέχει και το... παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας - τουλάχιστον - στο άλμα επί κοντώ, αφού ξεκίνησε να κατακτά παγκόσμιους τίτλους από την ηλικία των 15 χρόνων, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια, με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων του 2005 στο Μαρακές (4.30μ.)! Μάλιστα από το 2014, που πήρε το πρώτο μετάλλιο (αργυρό) σε μεγάλη διοργάνωση στην κατηγορία των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης (4.60μ.) μέχρι σήμερα μόνο σε μια μεγάλη διοργάνωση δεν ανέβηκε στο βάθρο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 στο Πεκίνο, καθώς δεν μετείχε στον... τελικό, ως πρώτη επιλαχούσα (4.45μ.) στον προκριματικό.

Την ίδια χρονιά (2015) είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας (4.75μ.), πράγμα που σημαίνει ότι η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κατακτήσει οκτώ μετάλλια στις εννέα τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (4 χρυσά - 2 αργυρά - 2 χάλκινα), χωρίς να υπολογίζουμε τις δύο πρωτιές της στα Ντάιμοντ Λιγκ και την επικράτησή της στη Σούπερ Λιγκ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων πέρσι στη Λιλ!

"Κατά πόδας" κι ο Καραλής

Στα χνάρια της Κατερίνας Στεφανίδη βαδίζει κι ο Εμμανουήλ Καραλής. Ο 18 χρόνων και λίγων μηνών (γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου 1999) άλτης έγραψε κι αυτός με χρυσά γράμματα την πρώτη του παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην κατηγορία των ανδρών, όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο στίβο! Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ένας έφηβος επικοντιστής δεν πήρε την 5η θέση στην κατηγορία των ανδρών, όπως ο "μαθητής" του Μιχάλη Μεγαλοοικονόμου!

Για να φθάσει σ' αυτό το κατόρθωμα ο Καραλής πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5.80μ., πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων (5.78μ. το προηγούμενο, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ) και τη δεύτερη επίδοση όλων των εποχών σε κλειστό στίβο στην ηλικία του, μετά το 5.88μ. του Κλερμόν Φεράν από τον Αμερικανοσουηδό Αρμάντ Ντουμπλάντιτς, που στο Μπέρμιγχαμ πέρασε τα 5.70μ. και πήρε την 7η θέση ισοβαθμώντας με τον Κώστα Φιλιππίδη.

Άτυχη η Μπελιμπασάκη

Την αμέσως καλύτερη θέση (6η) πήρε η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν (δύο φορές 14.05μ.), αλλά την πιο ελπιδοφόρα εμφάνιση έκανε η Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ.. Η Κρητικοπούλα σπρίντερ όχι μόνο επιβεβαίωσε το 52.28, που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κάνοντας "χαλαρά" 52.27 στο προκριματικό, αλλά πέτυχε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά με 52.17, όμως ακυρώθηκε γιατί πάτησε γραμμή σ' ένα σημείο όπου δεν αποκτούσε κανένα πλεονέκτημα. Το καλοκαίρι αναμένεται "θερμό" για την Ελληνίδα δρομέα, που θα μετάσχει με αξιώσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δυναμώνει κι η ομάδα 4Χ400μ.

Το γεγονός ότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία για διάκριση αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι η Τζαμαϊκανή Τόβεα Τζένκινς, που είχε χάσει καθαρά από την Ελληνίδα στον ημιτελικό (είχε κάνει χρόνο 52.42) στον τελικό ήρθε 5η με 52.12, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Βρετανίδα Ντόιλ με χρόνο 51.60.

Στην 9η θέση του μήκους πλασαρίστηκε ο 20χρονος Μίλτος Τεντόγλου με 7.82μ., ενώ ο τρίτος Έλληνας που βελτίωσε τη φετινή του επίδοση ήταν ο "μετρ των ημιτελικών" Κώστας Δουβαλίδης. Ο 31χρονος Δραμινός εμποδιστής πήγε με την 19η επίδοση στο Μπέρμιγχαμ (7.69), αλλά τη βελτίωσε στον προκριματικό (7.66) και με 7.68 στον ημιτελικό πήρε την 14η θέση συνολικά, αν και προερχόταν από τραυματισμό.

Στα 60μ. η άπειρη Ραφαηλία Σπανουδάκη - Χατζηρήγα ήταν αναμενόμενο να μην πιάσει την επίδοσή της (7.29) και με 7.40 πήρε την 35η θέση σε 47 συμμετέχουσες. "Άδοξη" ήταν κι η συμμετοχή της Ελισάβετ Πεσιρίδου, καθώς έπεσε στο τελευταίο εμπόδιο κι ενώ βρισκόταν σε θέση πρόκρισης για τα ημιτελικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL