Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΤΙΒΟΣ / Επίκαιρη η αναβάθμιση των Βαλκανικών Αγώνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ / Επίκαιρη η αναβάθμιση των Βαλκανικών Αγώνων

Του Χάρη Κουρή

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι με τους ομολόγους του της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής ένταξης της Σερβίας, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, μήπως θα ήταν σκόπιμο να ξανασκεφτούμε και την αναβάθμιση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, τη δεύτερη αρχαιότερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παλιότερη ακόμη κι από τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες;

Οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου ξεκίνησαν το 1929 δοκιμαστικά και συνεχίστηκαν επίσημα και πανηγυρικά από το 1930 και μετά, με πρώτη μόνιμη διοργανώτρια επί σειρά ετών την Ελλάδα και τον ΣΕΓΑΣ, στο Καλλιμάρμαρο και κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στους Αγώνες συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία. Οι Βαλκανικοί άντλησαν δύναμη από την ενθουσιώδη συμμετοχή των αθλητών και την αγάπη του φίλαθλου κόσμου, ενώ, σε πολιτικό επίπεδο, είχαν την εξαρχής στήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού με θερμά λόγια φιλίας κήρυξαν την έναρξη των αγώνων του 1929.

Το πνεύμα αυτών των αγώνων ήταν από τη γέννησή τους πεντακάθαρο: η κατασίγαση των πολιτικών παθών των προηγούμενων ετών, η πρόληψη της εθνικιστικής αντιπαλότητας και των πολεμικών συρράξεων και ο συναγωνισμός και η άμιλλα της νεολαίας αυτών των χωρών στο ευγενές πεδίο του αθλητικού στίβου και όχι στα πεδία των μαχών. Οι Βαλκανικοί Αγώνες διακόπηκαν (όπως και οι Ολυμπιακοί) μόνο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ άντεξαν και νίκησαν τελικά μέσα στην ασφυκτική πίεση του Ψυχρού Πολέμου. Όλα αυτά, βέβαια, όταν ο αθλητισμός ήταν ακόμη αγνός και δεν είχε διαβρωθεί από τα δολάρια, τα διαμάντια και τα διαφημιστικά συμβόλαια.

Με την επαγγελματοποίηση των υψηλού επιπέδου αθλητών του στίβου, οι Βαλκανικοί Αγώνες υποβαθμίστηκαν και σήμερα όσες χώρες μετέχουν στέλνουν "τριτοκλασάτους" αθλητές, ενώ οι ίδιοι οι αγώνες περνάνε στα "ψιλά" των μέσων ενημέρωσης.

Θα ήταν λοιπόν καλό και τη σημερινή εποχή, με πρωτοβουλία των ηγετών των χωρών και σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, αυτοί οι αγώνες να αναβαθμιστούν με την υψηλότερη συμμετοχή και με έναν αθλητή κατ’ αγώνισμα, ώστε να αποφευχθούν οι πολλοί προκριματικοί και η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος. Ήδη οι χώρες (και οι διεθνούς επιπέδου αθλητές και αθλήτριές τους) είναι αρκετές: Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και, βέβαια, Κύπρος, με την εξ αρχής συμμετοχή της, μέσω -μέχρι το 1984- της ελληνικής ομάδας, με σπουδαίους αθλητές όπως οι Ρένος Φραγκούδης, Στέλιος Κυριακίδης, Σταύρος Τζιωρτζής, Μαρούλα Λάμπρου και πολλοί άλλοι.

Ας αφήσουμε εκτός όσους επέλεξαν να σνομπάρουν τους Βαλκανικούς Αγώνες παριστάνοντας τους "Ευρωπαίους των Βαλκανίων", την Κροατία και την Σλοβενία. Ίσως αργότερα το σκεφτούν πιο εποικοδομητικά, αφού είναι προφανές, με δεδομένη την πρόσφατη Ιστορία της δεκαετίας του '90, ότι το πνεύμα των αγώνων αυτών τις αφορά απολύτως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL