Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΑΕΚ / "Μέρες 1968" ζουν στην "Ένωση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΚ / "Μέρες 1968" ζουν στην "Ένωση"

Του Κώστα Μαρουντά

Πολλές φορές στον αθλητισμό κάποια ομάδα πρέπει να πάει χαμηλά, να «αυτοκαθαρθεί», για να ξεκινήσει ύστερα υπό άλλες συνθήκες μια πορεία προς τα εμπρός. Η ΑΕΚ λίγα χρόνια πριν βρέθηκε και στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στην αντίστοιχη τρίτη -στην ιεραρχία- κατηγορία. Από τότε έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θυμίζει κάτι από τις παλιές ένδοξες εποχές του σωματείου στα δύο αυτά αθλήματα.

Βρισκόμαστε πλέον στον Δεκέμβριο του 2017 και στην ΑΕΚ οι φίλοι της ζουν μια από τις καλύτερες περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια. Σε λίγες μέρες θα έρθει το 2018 και θα συμπληρωθούν 50 χρόνια από ένα άκρως σημαδιακό για την ιστορία της «Ένωσης» έτος, το1968, όταν και η μπασκετική ΑΕΚ είχε φτάσει στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, του Κυπέλλου Κυπελλούχων, νικώντας στον τελικό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82 μπροστά σε 80.000 θεατές.

Στις 25 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη με τίτλο «1968», η οποία θα αναφέρεται, μέσα από την κοινωνική ματιά εκείνης της εποχής, στη μεγάλη και ιστορική επιτυχία της ΑΕΚ να κατακτήσει το 1968 το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ελληνική ομάδα έφτανε στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου και σίγουρα η συμπλήρωση 50 χρόνων από εκείνο το επίτευγμα δίνει... ώθηση για να επιχειρηθεί το κάτι παραπάνω από όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα της οικογένειας της ΑΕΚ.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τα χρόνια της παρακμής. μια αγωνιστική πριν από το τέλος του πρώτου γύρου, η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, διεκδικώντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τον τίτλο για πρώτη φορά μετά την αγωνιστική περίοδο 2007-2008, ενώ έχει να τον κατακτήσει από το 1994...

Από το 2008 κι ύστερα συνέβησαν απίστευτα πράγματα, που οδήγησαν τους "κιτρινόμαυρους" ακόμα και στη Γ' Εθνική. Στο σήμερα όλα αυτά μοιάζουν να είναι μακρινά και η ΑΕΚ θυμίζει στους φίλους της τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε τροχιά πρωταθλητισμού μετά και τη συμπλήρωση της μισής αγωνιστικής περιόδου. Η αγωνιστική εικόνα είναι τις περισσότερες φορές ικανοποιητική έως πολύ καλή, ενώ διάφορες μονάδες, όπως για παράδειγμα ο Μάρκο Λιβάγια, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Σέρχιο Αραούχο, έχουν κερδίσει την αγάπη των φίλων της ομάδας με τα αγωνιστικά τους πεπραγμένα.

Παράλληλα, ο "δικέφαλος" επανήλθε στις ικανοποιητικές "πτήσεις" και στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Η περσινή του επιστροφή -μετά το 2011- ήταν αναιμική, καθώς αποκλείστηκε από τη Σεντ Ετιέν δίχως καν να σκοράρει, παρά την αξιοπρεπή του παρουσία και στους δύο αγώνες με τη γαλλική ομάδα. Φέτος, όμως, η ΑΕΚ πραγματοποιεί μια σημαντική πορεία που περιλαμβάνει ήδη δύο προκρίσεις: μια επί της Μπριζ που οδήγησε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τον Αύγουστο και μια πριν από λίγες μέρες με την αήττητη (1 νίκη και 5 ισοπαλίες) κατάληψη της δεύτερης θέσης στον όμιλό της πίσω από τη Μίλαν και μπροστά από τη Ριέκα και την Αούστρια Βιέννης. Αν υπολογίσει κάποιος και τους δύο αγώνες με την Μπριζ, η ΑΕΚ έχει συμπληρώσει αισίως οκτώ αγώνες δίχως να ηττηθεί στην Ευρώπη. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα για μια ομάδα που πριν από τρία χρόνια έπαιζε στη Γ' Εθνική και έχασε, λόγω τραυματισμών, δύο από τα πιο βασικά "εργαλεία" της, τον αρχηγό της Πέτρο Μάνταλο και τον Σουηδό διεθνή Γιάκομπ Γιόχανσον, που με το γκολ του εις βάρος της Ιταλίας οδήγησε τη χώρα του στο Μουντιάλ της Ρωσίας και τη "Σκουάντρα Ατζούρα" στο... σπίτι της.

Η κλήρωση της περασμένης Δευτέρας έφερε μια αντίπαλο που ούτε απλησίαστη, αλλά ούτε και βατή είναι, τη φημισμένη ουκρανική Ντιναμό Κιέβου. Η πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ αποτελεί ταυτόχρονα και αποκατάσταση του σχετικού γοήτρου, αλλά και σημαντική βαθμολογική συγκομιδή που καλύπτει ένα μέρος από τη ζημιά της πενταετούς απουσίας της "Ένωσης" από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Άκρως σημαντική για το μέλλον της ομάδας, όμως, είναι και η είσπραξη ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, από την πριμοδότηση της UEFA για τις προκρίσεις και για τους βαθμούς που συγκέντρωσε έως τώρα, συν, φυσικά, τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς. H AEK σκαρφάλωσε από τη θέση 207 της κατάταξης στο 145, ενώ βρίσκεται στο Τop 40 της φετινής ετήσιας βαθμολογίας, συνολικά και στις δύο ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, αφού τη συναντάμε στην 37η θέση του σχετικού πίνακα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το ποδόσφαιρο αυτό που τον τελευταίο καιρό μοιράζει χαρές στους φίλους της ΑΕΚ. Το μπασκετικό τμήμα προκρίθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, νικώντας λίγο καιρό πριν, στις 5 Νοεμβρίου, στον ημιτελικό της διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό με 73-69. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ με απτή ουσία ύστερα από πολλά χρόνια επί ενός από τους δύο κυρίαρχους του ελληνικού μπάσκετ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Την περασμένη Κυριακή ήρθε η σειρά και των «ερυθρόλευκων» να ηττηθούν στο ΟΑΚΑ, καθώς η γηπεδούχος ΑΕΚ νίκησε με 66-62 για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Αυτές οι νίκες αποτελούν από μόνες τους ένα βήμα εμπρός και ανοίγουν την... όρεξη για κάτι ακόμη καλύτερο στη συνέχεια.

Το Φεβρουάριο του 2018, λοιπόν, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα διεκδικεί ένα εισιτήριο στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Πρώτος αγώνας απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου είναι στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και ο επαναληπτικός στις 22 του μηνός. Ενδιάμεσα, και πιο συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ θα διεκδικήσει έναν εγχώριο τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες θα γεμίζουν για το "1968"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL