Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Βασιλειάδης: "Να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες"

Παρέμβαση με αφορμή τη διαμάχη στο παγκόσμιο μπάσκετ, αλλά και τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παρευρέθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στη σύνοδο υπουργών αρμόδιων για τα θέματα αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα "Καταπολέμηση ντόπινγκ - Διαφάνεια - Ακεραιότητα". Στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας, αλλά και στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων για τη διαφάνεια στον χώρο του αθλητισμού στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Σχετικά με την κόντρα FIBA και Ευρωλίγκας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε θέση. Σήμερα αυτό συμβαίνει στο μπάσκετ, αύριο θα συμβεί στο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως σε κάποιο άλλο άθλημα. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του επιτρόπου Τίμπορ Νάβρατσιτς για τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει να κάνει σε δύο εβδομάδες με τη FIBA. Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα".

"Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να μην υπάρξουν τιμωρίες των παικτών οι οποίοι ως εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στη μέση αυτής της διαμάχης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν οι ομόλογοι του Γιώργου Βασιλειάδη από την Ισπανία και τη Λιθουανία, ενώ σαφή θέση υπέρ πήρε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος παρευρισκόταν στις εργασίες της συνόδου.

Παράλληλα ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Στην Ελλάδα, όταν μας απασχόλησε το μεγάλο ζήτημα με την ΕΠΟ, μας πήρε περισσότερο από έναν χρόνο διαβούλευσης με τη FIFA για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να ισχύουν οι κανόνες του ελληνικού νόμου για το σύνολο των ελληνικών νομικών οντοτήτων και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ένας χρόνος διαπραγμάτευσης που αφορούσε επί της ουσίας κανόνες που ισχύουν για όλες τις νομικές προσωπικότητες. Καταφέραμε όμως και πείσαμε για τις θέσεις μας και πλέον προχωράμε, όχι χωρίς προβλήματα, αλλά προς μία εξομάλυνση της κατάστασης".

Και συνέχισε: "Πρέπει επομένως άμεσα να θέσουμε τα μίνιμουμ δεδομένα για τη λειτουργία του νομικού μας συστήματος στον αθλητισμό, σε συνεργασία με τους φορείς του αθλητισμού, σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαιτερότητές τους και χωρίς να μπλέκουμε στα πολύ λεπτά πλαίσια του αυτοδιοίκητου. Επί της ουσίας δηλαδή το πώς θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέσα στο αθλητικό σύστημα, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση, δικαιώματα μειοψηφίας, λογοδοσία.

Οι διεθνείς οργανισμοί μετά από μια περίοδο κρίσης και μια διαδικασία αυτοκάθαρσης κατάφεραν και θέτουν αυτούς τους κανόνες και πραγματικά στην ΔΟΕ έχει γίνει αξιοσημείωτη δουλειά. Ταυτόχρονα όμως το ζήτημα που θέτω είναι ότι τα κράτη θα πρέπει να θέσουν κι αυτά τους ελάχιστους κανόνες, ώστε αύριο, αν έρθει μια άλλη ομοσπονδία και ξαναγυρίσει στο παρελθόν και ξαναλλάξει τους κανόνες, να μπορέσουμε εμείς να αποτρέψουμε ένα πισωγύρισμα".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένα ιστορικό βήμα

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο