Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα η μεγαλύτερη "γιορτή του αθλητισμού"

Eurokinissi

Πάνω από 50 χιλιάδες συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες!

Όπως κάθε χρόνο, διοργανώνονται σήμερα οι δρομικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που και φέτος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βαλκανιονίκη, αγωνιστή της Ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η αγάπη των Ελλήνων για την άσκηση και ειδικά για το ήπιο τρέξιμο έχει λάβει διαστάσεις... κινήματος τα τελευταία χρόνια κι αυτό αντικατοπτρίζεται στις πολλές δρομικές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και με αριθμούς στη μεγαλύτερη αθλητική συγκέντρωση της χρονιάς, τον Μαραθώνιο της Αθήνας και τους αγώνες δρόμου μικρότερων αποστάσεων.

Συνολικά στον αγώνα της κλασικής διαδρομής έχουν δηλώσει συμμετοχή 18.500 άτομα, ενώ από 9.500 δρομείς θα πάρουν μέρος στους πρωινούς αγώνες των 5 και 10 χλμ. Επιπλέον, άλλα 6.500 θα τρέξουν στον απογευματινό αγώνα των 5.000μ., 6000 θα είναι τα παιδιά στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και στον αγώνα των Special Olympics oι αθλητές με τους συνοδούς θα ξεπεράσουν τους 1.000. Συνολικά, με τους αγώνες παιδιών κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής καθώς και τους δρομείς από επτά περιφέρειες της χώρας που θα λάβουν μέρος στον τελικό του Run Greece, οι συμμετοχές φθάνουν τον αριθμό των 51.000, που αποτελεί βέβαια ρεκόρ. Οι ξένοι δρομείς είναι περίπου 10.000, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα τρέξουν στην Αυθεντική Διαδρομή.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Ανδρών - Γυναικών με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του επίπονου αγωνίσματος. Παρά την εξάπλωση του δρομικού "κινήματος" στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα στην κορυφή είναι ακόμη πενιχρά και οι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι που μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε κάποια μεγάλη διοργάνωση (δεν μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες) δεν ξεπερνάνε τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ρεκόρ διαδρομής από Έλληνα δρομέα το έχει ο Νίκος Πολλιάς με 2 ώρες 17' 56'' από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Φάνης Τσιμιγκάτος πριν 35 χρόνια (το 1982) είχε σημειώσει χρόνο 2 ώρες 19' 55'' και η καλύτερη επίδοση από Έλληνα δρομέα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι οι 2 ώρες 21' 22'', που είχε πετύχει το 2015 ο μόνιμος νικητής των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων και κορυφαίος σύγχρονος Μαραθωνοδρόμος, Χριστόφορος Μερούσης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο