Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / "Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / "Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος";

Αυτή η εικόνα αναμένεται την άλλη Τετάρτη σε όλο το "Καμπ Νόου"

Το ότι η Μπαρτσελόνα είναι "κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος" ήταν αυτό που έκανε υπερήφανους τους οπαδούς της, όχι μόνο στην Καταλονία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρχε μια ριζωμένη αίσθηση δημοκρατίας, μια διαφορετική πολιτιστική και κοινωνική διάσταση, με τη μεγάλη ομάδα της Βαρκελώνης να θεωρείται αυτή που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδικημένων.

Όλα αυτά "γκρεμίστηκαν" τη μέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας με τα βίαια επεισόδια από την κυβέρνηση Ραχόι, από την απόφαση της διοίκησης της "Μπάρτσα" να διεξαχθεί το ματς πρωταθλήματος με τη Λας Πάλμας "κεκλεισμένων των θυρών" και να μη ματαιωθεί, υπό τον φόβο της βαθμολογικής απώλειας. "Θα χάναμε 6 βαθμούς, τρεις από τον μηδενισμό κι άλλους τρεις λόγω τιμωρίας. Η Λίγκα δεν μας άφηνε να αναβάλουμε το παιχνίδι, κάτι που ήταν επιθυμία μας" δήλωσε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Στο "Καμπ Νόου" επικρατούσε απόλυτη σιγή και στο ταμπλό εμφανίστηκε η λέξη "δημοκρατία", μια λέξη κενού περιεχομένου στην προκειμένη περίπτωση, όπως κενές ήταν κι οι κερκίδες. Η... δημοκρατία ήταν έξω από το γήπεδο, εκεί που χιλιάδες φίλοι της Μπαρτσελόνα ζητούσαν από τον Μπαρτομέου να παραιτηθεί, αλλά χωρίς... αποτέλεσμα! Αντίθετα, την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Μπαρτσελόνα υπέβαλε μετά την απόφαση να διεξαχθεί το ματς με τη Λας Πάλμας, ο Καρλς Βιγιαρούμπι, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Μπαρτομέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο εντός έδρας ματς πρωταθλήματος με τη Μπιλμπάο η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε με τα χρώματα της Καταλωνίας, ενώ και όλο το γήπεδο ήταν ντυμένο στα χρώματα της σημαίας της Καταλωνίας, τη Σενέρα, ενώ συχνά-πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στο "Καμπ Νόου" και σημαίες της Σκωτίας, που κι αυτή προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, το ματς Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός της άλλης Τετάρτης (18 Οκτωβρίου) για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, δεν θα είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά παίρνει τεράστιες πολιτικο-κοινωνικές διαστάσεις, με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το επόμενο ματς πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα, μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω των προκριματικών του "Μουντιάλ 2018", θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο (14 Οκτωβρίου) στη Μαδρίτη εναντίον της Ατλέτικο και η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό θα είναι η πρώτη με παρουσία των οπαδών της στην έδρα της, μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα.

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της UEFA, η οποία στο παρελθόν έχει επιβάλλει πρόστιμα στην Μπαρτσελόνα για σημαίες της "ανεξάρτητης Καταλωνίας" και πανό σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεν είναι απίθανο τις επόμενες 10 μέρες να έχουμε παρεμβάσεις από τη διοργανώτρια αρχή προκειμένου να απαγορευθεί η... διαδήλωση, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται έτσι "συμπρωταγωνιστής" σε μια αθλητική αναμέτρηση στην οποία το αποτέλεσμά της και το ποδόσφαιρο θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πάρει 4.000 εισιτήρια, που πολύ δύσκολα θα εξαντληθούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι περισσότεροι από 2.500 Έλληνες θα ζήσουν από κοντά ένα ιστορικού χαρακτήρα παιχνίδι. Και δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για το μέλλον της Καταλωνίας και κατ' επέκταση της Ισπανίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL