Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017 / "Παικταράδες" είχαμε, αλλά δεν ήταν αρκετό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017 / "Παικταράδες" είχαμε, αλλά δεν ήταν αρκετό!

Ο Νικ Καλάθης έκανε τα καλύτερα ματς στην καριέρα του

Λένε πως το μπάσκετ είναι το πιο δίκαιο ομαδικό άθλημα κι αυτό αποδείχθηκε με την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωμπάσκετ. Η Ελλάδα, πρώτη φορά μετά το 2009, βρέθηκε πολύ κοντά στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά αν κατάφερνε να πάρει και μετάλλιο, με την... καφενειακού τύπου οργάνωσή της το προηγούμενο διάστημα, θα έκανε αυτούς που ασχολούνται "επιστημονικά" με το μπάσκετ να... σχίσουν τα πτυχία τους!

Όλοι μας θέλουμε επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα ήταν... αμαρτία να έπαιρνε η Ελλάδα μετάλλιο και να δικαιωνόταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που πίστευε ότι "η Εθνική δεν χρειάζεται... προπονητή, έχει παικταράδες!". Στην πράξη αποδείχθηκε ότι για να κάνεις ένα βήμα παραπάνω, ακόμη κι αν έχεις "παικταράδες", χρειάζεσαι και ανάλογο προπονητή κι αυτός σίγουρα δεν ήταν ο, φιλότιμος κατά τα άλλα, Κώστας Μίσσας.

Δεν ήμασταν παρόντες στη διάρκεια της προετοιμασίας για να δούμε τι προεργασία έγινε, αλλά οι εμφανίσεις της Εθνικής μας στην πρώτη φάση της διοργάνωσης έμοιαζαν με φιλικά... προετοιμασίας! Από αγώνα σε αγώνα υπήρχε κάποια βελτίωση, που έφτασε στην κορύφωσή της όταν η ομάδα μας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και κινδύνευσε να μην προκριθεί καν στις "16" του Ευρωμπάσκετ. Έπαιξε πολύ καλά στο τελευταίο δεκάλεπτο με την Πολωνία (95-77) και έκανε ένα ματς για σεμινάριο κόντρα στη Λιθουανία (77-64).

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στα προημιτελικά κόντρα στη Ρωσία, αλλά εκεί μίλησε ο... νόμος του μπάσκετ, που λέει ότι σ' αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να πάρεις το παιχνίδι παίζοντας μόνο με 5 παίκτες, όσο καλοί κι αν είναι αυτοί. Η Εθνική μας έχασε 74-69 από τη Ρωσία, αν και προηγήθηκε 35-24 στο 15' και 47-36 στο 24', γιατί οι Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης και Γιάννης Μπουρούσης έπαιξαν -όλοι- πάνω από 32 λεπτά! Μάλιστα οι υπόλοιποι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα (Παπαγιάννης, Παππάς, Παπαπέτρου, Μάντζαρης και Θ. Αντετοκούνμπο) έδειξαν... ευνουχισμένοι επιθετικά, αφού κι οι πέντε μαζί έκαναν μόλις 2 σουτ και "έγραψαν" μόνο δύο πόντους (ο Παπαγιάννης)!

"Είπα στους παίκτες μου στο ημίχρονο να δουν πόση ώρα έχουν αγωνιστεί οι βασικοί της Ελλάδας. Γι’ αυτό ήταν απαραίτητο να συνεχίσουμε να παίζουμε επιθετικά στην άμυνα. Ήμουν σίγουρος πως στο τέλος θα βλέπαμε αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έπαιξε σχεδόν όλο το ματς με πέντε παίκτες. Τι να πω… Ευχαριστώ! Εμείς στο πρώτο μέρος επιλέξαμε να βάλουμε για πρώτη φορά οκτώ διαφορετικούς παίκτες, γιατί κανένα σχήμα μας δεν λειτουργούσε" δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός Σεργκέι Μπαζάρεβιτς. Τι να προσθέσεις περισσότερο...

Εκτός από την κούραση των βασικών μας, ο πιο σημαντικός λόγος για την ήττα από τη Ρωσία ήταν και το 50% στις βολές (10/20), έναν τομέα που η Εθνική μας ήταν μέσα στις "τριτοκοσμικές" του τουρνουά, αφού μόνο η Ουγγαρία (65%), η Ρουμανία (64,7%), η Ελλάδα (64,2%) και το Μαυροβούνιο (62,4%) είχαν ποσοστά κάτω από 71%! Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση του σχετικού πίνακα κι αυτό είναι μια ακόμη ευθύνη του προπονητικού επιτελείου. Π.χ. θα ήταν καλύτερα στην προπόνηση ο Μπουρούσης να εκτελούσε βολές και όχι σουτ -εύστοχο- από το κέντρο του γηπέδου (όπως είδαμε σε σχετικό βιντεάκι), προκειμένου να μην έχει 2/6 βολές κόντρα στη Ρωσία (ξεκίνησε με 0/4, όταν πριν ένα χρόνο στη Μπασκόνια είχε 90% ποσοστό!).

Η αλήθεια είναι ότι σ' αυτό το Ευρωμπάσκετ διαψεύστηκαν και οι "ειδήμονες", αφού κανένας δεν περίμενε ότι θα έμεναν εκτός 8άδας η Λιθουανία και η Γαλλία, που είχαν πάρει το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στην προηγούμενη διοργάνωση, αλλά κι αυτοί που έλεγαν ότι "χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο η Εθνική μας δεν μπορεί να σκοράρει πάνω από 70 πόντους". Τελικά το πρόβλημα της "επίσημης αγαπημένης" δεν ήταν επιθετικό, αφού είχε μέσο όρο 81 πόντους στα 7 ματς που έπαιξε, αλλά αμυντικό, κάτι που αναδείχθηκε στη φάση των ομίλων και διορθώθηκε στα τρία τελευταία ματς.

Καλάθης και Σλούκας...

Το ευχάριστο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν στα δύσκολα ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας, που έδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα για να σηκώσουν το βάρος του "ηγέτη" και σε μια μελλοντική -σοβαρή- προσπάθεια της Εθνικής μας. Κι οι δύο έκαναν τις καλύτερες εμφανίσεις τους όχι μόνο με τη φανέλα της Εθνικής, αλλά και -γενικότερα- της καριέρας τους. Ο Σλούκας βρίσκεται στην 5η θέση του στατιστικού πίνακα στην ευστοχία στα τρίποντα με 58,6% (17/29), με τον Καλάθη να έχει 33,3% (11/33), τον Πρίντεζη 30,4% και την Εθνική μας με 38,7% στην 4η θέση (55/142).

Ο Καλάθης ίσως είναι η μοναδική περίπτωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο να μαρκάρει πετυχημένα τον καλύτερο περιφερειακό (Καλνέιτις και Σβεντ), να πετυχαίνει 25 πόντους και να έχει -συνολικά- 23 ασίστ και μόλις 5 λάθη στα τρία τελευταία ματς της Εθνικής! Ο Σλούκας έδειξε ακόμη πιο ηγετικά στοιχεία. Κι δυο μαζί πέτυχαν τους 50 από τους 95 πόντους στο κρίσιμο ματς με την Πολωνία!

Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου έπαιξαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στα περισσότερα ματς, με τον πρώτο καλύτερο στην επίθεση και τον δεύτερο στην άμυνα. Ο ίδιος ο Κώστας Μπουρούσης παραδέχτηκε ότι "δεν υπήρχε στο γήπεδο" στους πρώτους πέντε αγώνες της διοργάνωσης, αλλά τον αντικατέστησε -εν μέρει- ο νεαρός Γιώργος Παπαγιάννης, που είναι το επόμενο "στοίχημα" της Εθνικής μας ομάδας στη θέση του σέντερ.

Ο Νίκος Παππάς και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ξεκίνησαν καλά, αλλά στη συνέχεια έπεσαν θύματα του κλειστού "ροτέσιον", που επέλεξε ο Κώστας Μίσσας. "Στα ρηχά" κινήθηκε ο Βαγγέλης Μάντζαρης, κατώτερος του αναμενομένου ο Ιωάννης Παπαπέτρου (ειδικά στην επίθεση), δεν περιμέναμε περισσότερα από τον φιλότιμο Δημήτρη Αγραβάνη, ενώ τελείως "εκτός κλίματος" ήταν ο Γιώργος Μπόγρης.

Μετά την ήττα από τη Ρωσία και τον αποκλεισμό της Εθνικής μας από το Ευρωμπάσκετ, η ΕΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση του επόμενου ομοσπονδιακού προπονητή, καθώς ο Κώστας Μίσσας ήταν "υπηρεσιακός", ενώ έχει συμφωνήσει ως τεχνικός διευθυντής στη ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά η ομοσπονδία δεν μπορεί να κωλυσιεργήσει, αφού μέσα στο φθινόπωρο ξεκινάει η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL