Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / "Ακόμη υψηλότερους στόχους για το 2018"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / "Ακόμη υψηλότερους στόχους για το 2018"

Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετική χρονιά για την Κατερίνα Στεφανίδη, με την Ελληνίδα επικοντίστρια να μη χάνει ούτε έναν τίτλο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις τελευταίες μέρες πρόσθεσε δύο ακόμη επιτεύγματα στο "παλμαρέ" της, αναδείχθηκε νικήτρια της σειράς των "Ντάιμοντ Λιγκ" και ψηφίσθηκε κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια - όλων των αγωνισμάτων του στίβου - για τον Αύγουστο, τον μήνα που αναδείχθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Λονδίνο, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, καθώς είχε ψηφιστεί κορυφαία και τον Ιούνιο! Επιπλέον στο "Ντάιαμοντ Λιγκ" ήταν μία από τους 9 (σε 32 αγωνίσματα) που έκαναν το "back to back", διατηρώντας το "διαμάντι", που κατέκτησε την προηγούμενη χρονιά.

Όμως τα κατορθώματα της Στεφανίδη δεν ήταν μόνο αυτά. Στη διάρκεια της χρονιάς "στέφθηκε" πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο στο Βελιγράδι, αναδείχθηκε πρώτη στη Σούπερ Λιγκ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, που έγινε στη Λιλ (και βοήθησε την Εθνική μας ομάδα να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία), πέτυχε 14 σερί νίκες (15 τις υπολογίζουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου και ο ΣΕΓΑΣ βάζοντας και τον προκριματικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος), έμεινε αήττητη την περίοδο του ανοιχτού στίβου και είχε μια μόλις ήττα όλη τη χρονιά, στο μίτιγκ κλειστού στίβου του Κλερμόν Φεράν, όπου πήρε τη δεύτερη θέση, που ήταν κι η... χειρότερη της χρονιάς. Και σ' αυτόν τον τομέα η κορυφαία επικοντίστρια βελτιώθηκε, αφού και το 2016 δεν είχε βρεθεί σε αγώνα κάτω από την 3η θέση!

Ο μόνος στόχος που δεν πέτυχε η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν να περάσει και τα 5 μέτρα! Βελτίωσε πάντως το πανελλήνιο ρεκόρ (4.91μ.) και μάλιστα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, σημειώνοντας την 4η επίδοση όλων των εποχών. Ήταν η μοναδική επικοντίστρια στον κόσμο που πέρασε το 2017 τέσσερις φορές πάνω από τα 4.85μ. και και από τις 12 καλύτερες επιδόσεις του κόσμου, που είναι πάνω από τα 4.81μ., οι 6 είναι δικές της!

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλών των εποχών με ανάρτηση της στο facebook προσπάθησε να... απομυθοποιήσει τις επιτυχίες της: "Δεν είμαι ο τύπος αθλήτριας που θα γράψει κοινότυπες εμψυχωτικές αναρτήσεις, αλλά θα πω τα πράγματα όπως έχουν. Πέρσι, νικώντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ντάιμοντ Λιγκ, όλοι μου είπαν ότι το 2016 ήταν η χρονιά μου. Φέτος νικώντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και βγαίνοντας πρώτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ντάιμοντ Λιγκ, όλοι μου λένε ότι, τελικά, αυτή ήταν η χρονιά μου. Όλα αυτά με χαροποιούν ιδιαίτερα όμως δεν έχω πάψει να πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω ακόμη περισσότερα και θα είμαι πραγματικά ικανοποιημένη, όταν εγώ μπορέσω να πω πως, ναι αυτή ήταν όντως η χρονιά μου! Έτσι συνεχίζω και θέτω ακόμη υψηλότερους στόχους για το 2018".

Τι στόχους έχει για το 2018; Να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (Μπέρμιγχαμ), που είναι το μόνο που λείπει από τη συλλογή της (είχε πάρει το χάλκινο πέρσι στο Πόρτλαντ). Την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού της τίτλου τον Αύγουστο στο Βερολίνο, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ Ευρωπαία επικοντίστρια (ούτε η Ισινμπάγιεβα), να περάσει πάνω από τα 5 μέτρα και γιατί όχι να απειλήσει τα παγκόσμια ρεκόρ (5.06μ. της Έλενα Ισινπάγιεβα στον ανοιχτό, 5.03μ. της Τζένιφερ Σουρ στον κλειστό).

Στους αγώνες του κλειστού στίβου θα γνωρίζουμε αν καταρρίψει το σερί διαδοχικών νικών της Ισινμπάγιεβα, που είναι 19 από τις 25 Ιουλίου 2004 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2005. Τέλος, να κατακτήσει για τρίτη συνεχή χρονιά το "Ντάιμοντ Λιγκ", κάτι που είχε καταφέρει μόνο η Γερμανίδα Σίλκε Σπίγκελμπουργκ (2011, 2012, 2013).

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ) έκανε ειδικό αφιέρωμα στην Κατερίνα Στεφανίδη μετά την ανάδειξή της σε κορυφαία αθλήτρια του Αυγούστου και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια απάντησε για την πίεση που της ασκείται για να είναι μόνιμα η νικήτρια: "Μου αρέσει όταν υπάρχει πίεση από τον κόσμο, γιατί έτσι δε χρειάζεται να το κάνω από μόνη. Πηγαίνοντας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο κόσμος περίμενε να τα πάω καλά, αλλά δεν υπήρχε η πίεση του χρυσού μεταλλίου. Σε κάθε αγώνα ξέρω πως όλες μπορούν να πηδήξουν ψηλότερα. Για τον εαυτό μου ξέρω ότι είμαι σταθερή στο 4.75μ. - 4.80μ. και έχω αυτοπεποίθηση σ' αυτά τα ύψη. Αν όμως πιστεύεις ότι είσαι αήττητη, τότε μπορεί να χάσεις. Το 2017 ήταν μία... τρελή χρονιά με όλα όσα συνέβησαν και υπήρχε και μία μικρή δόση τύχης".

Η Κατερίνα Στεφανίδη θα διεκδικήσει άλλον έναν τίτλο, αυτόν της κορυφαίας Ευρωπαίας για το 2017, που θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου. Στις συνδιεκδικήτριες είναι οι Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο, σύνθετα) Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία, δισκοβολία), Μπάρμπορα Σποτάκοβα (Τσεχία, ακοντισμός), Ανίτα Βλόνταρτσιουκ (Πολωνία, σφυροβολία), Μαρίγια Λασίτσκενε (Ρωσία, ύψος) και Ινές Ενρίκες (Πορτογαλία, 50χλμ. βάδην). Η Κατερίνα είναι ένα από τα φαβορί κι αν χάσει τον τίτλο, θα είναι πιθανότατα από την Πολωνέζα σφυροβόλο, που κι αυτή είναι αήττητη με 13 διαδοχικές νίκες το 2017 και είχε... αδικηθεί πέρσι, όταν ο τίτλος δόθηκε στην Ισπανίδα άλτρια του ύψους Ρουθ Μπεϊτία, αν και η Βλόνταρτσιουκ είχε σημειώσει και παγκόσμιο ρεκόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL