Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θυμήθηκε τον καλό ευρωπαϊκό εαυτό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θυμήθηκε τον καλό ευρωπαϊκό εαυτό του

Του Κώστα Μαρούντα

O Ολυμπιακός, νικώντας την Τρίτη και μέσα στην Κροατία τη Ριέκα με 0-1, επανήλθε έπειτα από απουσία μίας χρονιάς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξ ορισμού, αυτό συνιστά επιτυχία με πολλές προεκτάσεις. Το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο, το γόητρο αποκαταστάθηκε, ο νέος προπονητής εδραιώθηκε στις συνειδήσεις του δύσκολου και απαιτητικού «ερυθρόλευκου» κοινού, προστέθηκαν αρκετοί βαθμοί, ξεκίνησε η αγωνιστική περίοδος με ισχυρή τόνωση ηθικού, ενώ εξασφαλίστηκαν άλλοι έξι αγώνες στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Η αποστολή της ομάδας του Πειραιά κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν στην αρχή. Το περσινό σοκ, με τον αποκλεισμό από την ισραηλινή Μπερ Σεβά, στοίχειωνε πολλούς και πολλά. Το κακό δεύτερο μισό στο ελληνικό πρωτάθλημα, η συντριβή από την Μπεσίκτας, αλλά και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από την ΑΕΚ στην ημιτελική φάση είχαν αφήσει έντονη τη στάμπα τους για αρκετούς μήνες.

Ο Μπέσνικ Χάσι αντιμετώπισε έντονη αμφισβήτηση, και λόγω της καταγωγής του (Κοσοβάρος και πρώην παίκτης της Εθνικής Αλβανίας), αλλά και για τις προπονητικές του ικανότητες. Το ταμείο δεν άντεχε νέα απώλεια του σημαντικότατου χρηματικού ποσού που διαθέτει η UEFA στις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε ένας νέος κύκλος με χαρακτηριστικά κρίσης, πολύμορφη φθορά και αρκετή ανησυχία. Οι κληρώσεις με τις πρωταθλήτριες ομάδες από τις δύο πιο δυνατές ποδοσφαιρικά χώρες τής πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη σερβική Παρτίζαν Βελιγραδίου και την κροατική Ριέκα, ανέβασαν πολύ τον πήχη, αφού το έργο του Ολυμπιακού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εύκολο.

Οι Πειραιώτες όχι μόνο πήραν τις δύο σημαντικές προκρίσεις, αλλά παρέμειναν και αήττητοι νικώντας στις 3 από τις 4 αναμετρήσεις, πετυχαίνοντας μάλιστα το απόλυτο των νικών εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός θυμήθηκε σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο τον παλιό καλό ευρωπαϊκό εαυτό του, και μπορεί πια να γευτεί τους καρπούς της σοβαρότητας και της ποιότητας που επέδειξε τον τελευταίο μήνα. Μαζί με τους φίλους του Ολυμπιακού, μπορεί να χαίρεται και το ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο για την εκ νέου συμμετοχή ενός εκπροσώπου του στη "βιτρίνα" του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για τη βαθμολογική συγκομιδή των Πειραιωτών σε αυτές τις 4 "βαλκανικές μάχες".

Ο Ολυμπιακός πήρε το μπόνους των 4.000 βαθμών για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ανέβηκε στην 25η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές Ελλάδας έφτασαν στους 58.020 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τις Λιόν, Ρόμα, Ντιναμό Κιέβου και Άγιαξ. Οι Πειραιώτες θα δώσουν το «παρών» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για 18η φορά, ξεπερνώντας και τη Μίλαν (17) σε συνολικές συμμετοχές. Κάτι ανάλογο έχουν καταφέρει μόλις επτά ομάδες: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Πόρτο με 22 συμμετοχές, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 21, Άρσεναλ με 19 και Γιουβέντους με 18.

Επειδή, όμως, καμία αγωνιστική περίοδος δεν ολοκληρώνεται λίγο πριν από τα τέλη Αυγούστου, οι ποδοσφαιριστές του Χάσι έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά να κάνουν, να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου καλά και στις εγχώριες αλλά και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που η πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους επιτεύχθηκε, τώρα πια ο καθένας στο λιμάνι βάζει όποια προτεραιότητα θέλει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL