Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017: Με χαμηλές προσδοκίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017: Με χαμηλές προσδοκίες

Ξεκινάει την προσεχή Πέμπτη 31 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη το 40ό Ευρωμπάσκετ ανδρών με τη συμμετοχή και της Εθνικής μας ομάδας, που έχει γράψει τη δική της ιστορία στον θεσμό, κατακτώντας δύο φορές την πρώτη θέση, αρχικά το 1987 και εν συνεχεία το 2005. Τελευταία φορά που διακρίθηκε η "επίσημη αγαπημένη" σε Ευρωμπάσκετ ήταν το 2009 στην Πολωνία, όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Από τότε και μέχρι σήμερα... ξηρασία!

Η εκτόξευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο την περσινή αγωνιστική περίοδο στο ΝΒΑ είχε δημιουργήσει ένα κλίμα... ευφορίας ότι ανάλογη "απογείωση" θα είχε και η Εθνική μας ομάδα με τη συμμετοχή του στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Τελικά, ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς δεν θα πάρει μέρος στη διοργάνωση εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο κι αυτό αλλάζει όλα τα αγωνιστικά πλάνα του Κώστα Μίσσα, ενώ ρίχνει κατακόρυφα και τις -όποιες- προσδοκίες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Οι εμφανίσεις, άλλωστε, της Εθνικής στα φιλικά προετοιμασίας, χωρίς τον Αντετοκούνμπο, δεν δίνουν περιθώρια για υψηλούς στόχους.

"Είναι δύσκολη στιγμή για μένα, αλλά και για την ομάδα. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι που δεν θα κατέβω κι εγώ το ίδιο απογοητευμένος είμαι. Τι να πω; Το πιο σημαντικό όμως είναι η υγεία. Εύχομαι να πάνε καλά τα παιδιά, να μη συγκεντρωθούν όλοι πάνω μου, αλλά πάνω στα παιδιά. Μακάρι να πάνε καλά και εγώ εδώ θα είμαι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, το έχω ξαναδηλώσει. Μακάρι να είμαστε όλοι καλά, για να τα πούμε πάλι σε δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι ομάδα. Δεν πρέπει να υπάρχει η προσοχή πάνω σε μένα που δεν θα παίξω, αλλά στην ομάδα" δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Με την απουσία του, η Εθνική μας χάνει ένα "υπερόπλο" στην επίθεση, αφού πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο "ένας εναντίον ενός", αλλά και στην άμυνα, αφού μπορεί να μαρκάρει με ιδιαίτερη ευκολία σε όλες τις θέσεις εκτός από αυτήν του σέντερ. Από την άλλη, οι παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική μας έχουν οι περισσότεροι πολύ καλή προηγούμενη σεζόν με τις ομάδες τους, είναι έμπειροι από αγώνες έντονου συναγωνισμού με τη συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα και πλέον δεν θα έχουν το άγχος της διάκρισης, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στα "νοκ άουτ" ματς, την "αχίλλειο πτέρνα" της Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία (η πρώτη το 2015) η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, με την Εθνική μας να εντάσσεται στον Α' όμιλο, που θα διεξαχτεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Οι τέσσερις όμιλοι είναι:

Όμιλος Α’ (Ελσίνκι, Φινλανδία): Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία.

Όμιλος Β’ (Τελ Αβίβ, Ισραήλ): Ουκρανία, Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία.

Όμιλος Γ’ (Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία): Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Όμιλος Δ’ (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία): Βρετανία, Ρωσία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία, Βέλγιο.

Το πρόγραμμα του Α’ ομίλου:

Πέμπτη 31 Αυγούστου: 1.45 μ.μ. Σλοβενία - Πολωνία, 4.30 μ.μ. Ισλανδία - Ελλάδα, 8.00 μ.μ. Γαλλία - Φινλανδία.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου: 1.45 μ.μ. Πολωνία - Ισλανδία, 4.30 μ.μ. Ελλάδα - Γαλλία, 8.00 μ.μ. Φινλανδία - Σλοβενία.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου: 1.45 μ.μ. Γαλλία - Ισλανδία, 4.30 μ.μ. Σλοβενία - Ελλάδα, 8.00 μ.μ. Φινλανδία - Πολωνία.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου: 1.45 μ.μ. Ισλανδία - Σλοβενία, 4.30 μ.μ. Πολωνία - Γαλλία, 8.00 μ.μ. Ελλάδα - Φινλανδία.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: 1.45 μ.μ. Σλοβενία - Γαλλία, 5.30 μ.μ. Ελλάδα - Πολωνία, 8.45 μ.μ. Φινλανδία - Ισλανδία.

Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες, για να διασταυρωθούν στα πρώτα "χιαστί" παιχνίδια της φάσης των "16" (9 και 10 Σεπτεμβρίου) στην Κωνσταντινούπολη. Η προημιτελική φάση θα διεξαχτεί 12 και 13 Σεπυεμβρίου, η ημιτελική φάση 14 και 15 Σεπτεμβρίου και οι αγώνες των μεταλλίων στις 17 Σεπτεμβρίου στο "Σινάν Ερντέμ", εκεί που έγινε το φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και το 2012 ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

Ευρωμπάσκετ των απουσιών

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα παίξει χωρίς τον Αντετοκούνμπο σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ, αφού συνολικά 33 "πρωτοκλασάτοι" παίκτες, από τους οποίους οι 21 αγωνίζονται στο ΝΒΑ, θα απουσιάσουν από τη διοργάνωση, με πιο χαρακτηριστικές περίπτωσεις του Ισπανού Σέρχιο Γιουλ και του Σέρβου Μίλος Τεόντοσιτς.

Αναλυτικά, οι 33 που δεν θα συμμετάσχουν στο Ευρωμπάσκετ 2017 είναι: Ματ Λοτζέσκι (Βέλγιο), Μάριο Χεζόνια, Άντε Ζίζιτς, Ίβιτσα Ζούμπατς (Κροατία), Μάρτσιν Γκορτάτ (Πολωνία), Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Κουφός (Ελλάδα), Μίλος Τεόντοσιτς, Νέμανια Μπιέλιτσα, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Νίκολα Γιόκιτς, Νίκολα Μιλουτίνοφ (Σερβία), Νικολά Μπατούμ, Ρουντί Γκομπέρ, Ιάν Μαχίνμι, Φαμπιάν Κοζέρ (Γαλλία), Ζόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία), Ντανίλο Γκαλινάρι (Ιταλία), Ντάνιελ Τάις, Πολ Τσίπσερ (Γερμανία), Γιαν Βέσελι, Μπλέικ Σιλμπ (Τσεχία), Σέρχιο Γιουλ, Νίκολα Μίροτιτς, Σερζ Ιμπάκα, Ρούντι Φερνάντεθ, Φελίπε Ρέγες (Ισπανία), Μπεν Γκόρντον (Μ. Βρετανία), Ερσάν Ιλιασόβα, Ομέρ Ασίκ (Τουρκία), Άλεξ Λεν (Ουκρανία), Ντομάντας Σαμπόνις (Λιθουανία), Βίκτορ Σανικίτζε (Γεωργία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL