Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο αθλητισμός έχει τη δική του φωνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αθλητισμός έχει τη δική του φωνή

Πανό από τους οπαδούς του Πανιωνίου στον αγώνα με την Γκόριτσα στη Σλοβενία για το Γιουρόπα Λιγκ. Photo: Marios Rouf

Την Κυριακή 9 Ιουλίου ο χώρος του αθλητισμού βρέθηκε στο επίκεντρο όχι γιατί έγιναν αποκαλύψεις διαφθοράς και στημένων παιχνιδιών ούτε για επεισόδια στα γήπεδα, αλλά για την άποψή του. Χάρη σε μια πρωτοβουλία που όσο θυμόμαστε τον εαυτό μας δεν είχε υπάρξει ξανά στο παρελθόν και ξεκίνησε από εδώ, από τα φύλλα της "Αυγής", ο χώρος του αθλητισμού έδειξε ότι έχει τη δική του φωνή και το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να τον ρωτήσει.

Οκτώ ποδοσφαιριστές συνυπέγραψαν κοινή δήλωση στην “Α” για την Ηριάννα, παίρνοντας θέση όχι απλά για ένα κοινωνικό θέμα, αλλά για το πλέον φλέγον ζήτημα των ημερών μας. Ένα ζήτημα όπου διακυβεύονται πολλά, μεταξύ άλλων το αυτονόητο, με ποιον θα κάνεις παρέα και είναι “τζιζ” -ειδικά για τους αθλητές, που τους επιβάλλεται να μην εκφράζουν άποψη από τους ιδιοκτήτες - μεγαλοεπιχειρηματίες, media και διαφημιστές- γιατί σχετίζεται με έναν χώρο κατασυκοφαντημένο, τον αναρχικό.

“Μας αφορά όλους” ήταν το μήνυμα των ποδοσφαιριστών στην κοινωνία, που επικαλέστηκαν ένα προσωπικό σύνηθες για εκείνους βίωμα, ώστε να δείξουν γιατί ευαισθητοποιήθηκαν αλλά και το μέγεθος της αδικίας. “Δεν μας έπαιρνε ο ύπνος όταν χάναμε άδικα παιχνίδι. Φαντάσου, για ένα παιχνίδι. Και τώρα σκεφτόμαστε την Ηριάννα, που στερείται τόσο άδικα την ίδια της την ελευθερία, την ίδια της τη ζωή” ανέφεραν.

Πολύ σύντομα η πρωτοβουλία των ποδοσφαιριστών μεγάλωσε. Οι 8 υπογραφές έγιναν 38 με νέα δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης, αυτή τη φορά αυτοβούλως από τους ποδοσφαιριστές, που θέλησαν να μη σταματήσει η πρωτοβουλία σε ένα δημοσίευμα. Σήμερα οι υπογραφές έχουν φτάσει τις 63, περιλαμβάνοντας ονόματα γνωστά σε όλους μας, και από μεγάλες ομάδες.

Την πρωτοβουλία υποδέχτηκε πολύ ζεστά η κοινωνία και περισσότερο εκείνοι που ασχολούνται με τα αθλητικά, καθώς επιτέλους υπήρξε ένας λόγος να θαυμάσουν εκτός γηπέδου εκείνους που θαυμάζουν εντός. "Ζεστά" είδαν την πρωτοβουλία και αρκετά ΜΜΕ, που ενέταξαν έστω και προσωρινά στη θεματολογία τους συνεντεύξεις με κοινωνικό περιεχόμενο.

Το περασμένο Σάββατο προστέθηκε ακόμη μια δήλωση αλληλεγγύης, με τους οπαδούς να βγάζουν δική τους κοινή ανακοίνωση, εμπνεόμενοι, όπως δήλωσαν, από την κοινή τοποθέτηση των 63. Τη δήλωση υπέγραψαν αρχικά 13 σύνδεσμοι και σύντομα άλλοι 2. Τη δήλωση υπέγραφαν από την αρχή επίσης οι Radical Fans United, πρωτοβουλία οπαδών από διαφορετικές ομάδες, και η ραδιοφωνική εκπομπή Πέταλο από Μέταλλο.

Σήμερα στην "Αυγή", συνεχίζουμε τα θέματα που παρουσιάζουν το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού, με αφιερώματα που περιλαμβάνουν περιπτώσεις αθλητών που “μίλησαν” στο παρελθόν για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και περιπτώσεις συνδέσμων οπαδών που ασχολούνται σταθερά με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Στο αφιέρωμα, συμπεριλαμβάνεται ακόμη δήλωση του "HUMBA!" στην "Αυγή", περιοδικού των οπαδών, που προβάλλει το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας.

Πανό από τους οπαδούς του Πανιωνίου στον αγώνα με την Γκόριτσα στη Σλοβενία για το Γιουρόπα Λιγκ. Photo: Marios Rouf

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL