Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / "Προσεχώς" πάνω από τα 5 μέτρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / "Προσεχώς" πάνω από τα 5 μέτρα!

Η Κατερίνα Στεφανίδη μας έδειξε την Πέμπτη το βράδυ από τη Ρώμη κάποιες εικόνες από τα... "προσεχώς", τα άλματα δηλαδή που θα κάνει στο επί κοντώ πάνω από τα 5 μέτρα, αλλά και από το υφιστάμενο παγκόσμιο ρεκόρ της Έλενα Ισινμπάγιεβα (5.06μ. από τις 28 Αυγούστου 2009 στη Ζυρίχη). Η εκτίμηση αυτή δεν έχει να κάνει με πιθανό προσωπικό σωβινισμό, αλλά με στοιχεία και αριθμούς, που πολύ δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η "χρυσή" Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι τα δύο τελευταία χρόνια η κορυφαία του κόσμου, όχι μόνο γιατί έχει σαρώσει τα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και γιατί η σταθερότητά της σε μεγάλα άλματα είναι κάτι που σπάνια βρίσκεις στο συγκεκριμένο αγώνισμα, με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις ειδικές συνθήκες. Μάλιστα οι διαρκείς "πτήσεις" σε μεγάλα άλματα δεν έχουν περάσει απαρατήρητες κι από τα κλιμάκια της ΙΑΑF, καθώς όλο και περισσότερο το επίσημο site, και όχι μόνο, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ασχολείται, εκθειάζοντας την Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Από πέρσι τον χειμώνα, όταν την προπόνησή της ανέλαβε ο σύζυγός της Μίτσελ Κρίερ, η Στεφανίδη, με ατομικό ρεκόρ 4.90μ. το 2016 στον κλειστό στίβο, έχει κάνει σε 12 αγώνες επίδοση πάνω από τα 4.80μ. και σε 28 πάνω από τα 4.71μ., όταν το 2015 το ατομικό της ρεκόρ ήταν "μόλις" 4.65μ. στον ανοιχτό στίβο και 4.77μ. στον κλειστό.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σε σχέση με τη σταθερότητα, να αναφέρουμε ότι η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, "αργυρή" Ολυμπιονίκης στο Ρίο, που πέρασε τα 5.00μ. πέρσι τον Σεπτέμβριο, τον χειμώνα στον κλειστό στίβο δεν είχε άλμα πάνω από τα 4.72μ., όταν η Κατερίνα είχε τις δύο καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο με 4.85μ. και 4.82μ.. Ενδεικτικά η Μόρις, που είχε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο (4.84μ.), πριν κάνει το 4.85μ. η Ελληνίδα, στη Ρώμη ήρθε έκτη με άλμα στα 4.55μ.. Αντίστοιχα, η συμπατριώτισσά της, Τζένιφερ Σουρ, με παγκόσμιο ρεκόρ 5.03μ. στον κλειστό στίβο το 2016, πήρε μόλις την έβδομη θέση στο Ρίο με άλμα στα 4.60μ.

Στο Γκόλντεν Γκαλά της Ρώμης σε μνήμη του σπουδαίου Ιταλού σπρίντερ Πιέτρο Μενέα, ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα της Κατερίνας Στεφανίδη, που έφθασε στα 4.85μ. μόλις με τρία άλματα (4.65μ. - 4.75μ. - 4.85μ. με την πρώτη προσπάθεια)! Η συγκεκριμένη επίδοση είναι κι η... γούρική της, αφού μ' αυτό το ύψος κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια στο Ρίο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου τον Μάρτιο στο Βελιγράδι. Η προηγούμενη φορά ήταν πέρσι στο Γκαλά Γυναικών της Φιλοθέης, που η Στεφανίδη έφθασε στο πανελλήνιο ρεκόρ του ανοιχτού στίβου (4.86μ.) πάλι με τρία άλματα (4.60μ. - 4.74μ. - 4.86μ.).

Φέτος στη Φιλοθέη η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε μια αλλαγή στη φορά της και την ανέβασε στα 18 βήματα, από τα 16 βήματα, που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν της "βγήκε" (πέρασε τα 4.70μ.), ίσως και λόγω του "τζετ λαγκ" από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Την αλλαγή αυτή την έκανε για να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη - ακόμη περισσότερο - ταχύτητά της και να τη συνδυάσει ακόμη καλύτερα με την τεχνική της στη διάρκεια του άλματος, αλλά στη Ρώμη μείωσε και πάλι τη φορά της.

Η τεχνική είναι το δυνατό προσόν της Κατερίνας Στεφανίδη σε σχέση και με τις αντιπάλους της, που οι περισσότερες εκμεταλλεύονται περισσότερο τη δύναμή τους. Η τεχνική της δίνει τη δυνατότητα να είναι σταθερή, ανεξάρτητα κι από τις καιρικές συνθήκες κι αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος, που έχει κάποιο αβαντάζ στους αγώνες του ανοιχτού στίβου. Λόγω μάλιστα της καλής της τεχνικής χρησιμοποιεί κοντάρι με "πιάσιμο" στα 4.45μ., ενώ οι ανταγωνίστριές της χρησιμοποιούν κοντάρια με λαβή στα 4.60μ.. Είναι προφανές πως, αν η Στεφανίδη χρησιμοποιήσει λίγο μεγαλύτερα κοντάρια και αυξήσει τη φορά της, τα άλματα πάνω από τα 5 μέτρα δεν θα αποτελούν, πλέον, "είδηση"!

"Πρέπει να συνδυάσω καλύτερα την ταχύτητα με την τεχνική μου. Ο σημερινός αγώνας ήταν υψηλού επιπέδου και στο φινάλε είμαι χαρούμενη που υπάρχουν ακόμα αρκετοί στόχοι μπροστά μου. Ένιωθα ξεκούραστη και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν μπορείς να αντιληφθείς πόσο διαρκεί. Βάζοντας τον πήχη στο 5.07μ. πρέπει να πω ότι φοβήθηκα λίγο, αλλά η τελευταία μου προσπάθεια ήταν η καλύτερη. Στην προπόνηση φαίνεται ότι μπορώ να πηδήξω 5.07μ., οπότε όλα έχουν να κάνουν με τα πνευματικά μου όρια" δήλωσε μετά τον αγώνα της στη Ρώμη η Κατερίνα Στεφανίδη, που δεν θα πάρει μέρος στους δύο επόμενους αγώνες των "Ντάιμοντ Λιγκ" στο Όσλο και στη Στοκχόλμη, καθώς θα αγωνιστεί την προσεχή Κυριακή 18 Ιουνίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων στη Λιλ της Γαλλίας το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Βέβαια το μεγάλο ραντεβού για την Κατερίνα Στεφανίδη είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Αύγουστο στο Λονδίνο. Στις 4 Αυγούστου θα αγωνιστεί στον προκριματικό, με στόχο, δύο μέρες αργότερα, να πάρει και το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL