Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
ΣΤΙΒΟΣ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Διαφωνία του ΣΕΓΑΣ με τη διαγραφή των ρεκόρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Διαφωνία του ΣΕΓΑΣ με τη διαγραφή των ρεκόρ

Επιστολή στους προέδρους των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σβέιν Αρνε Χάνσεν απέστειλε ο ΣΕΓΑΣ, με την οποία εκφράζεται η θετική στάση της ομοσπονδίας απέναντι στην αυστηροποίηση της επικύρωσης των ρεκόρ, αλλά και η διαφωνία με την απόφαση της ΕΑΑ να προχωρήσει στην αναδρομική διαγραφή ευρωπαϊκών ρεκόρ. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Αποτελεί, πιστεύουμε, κοινό τόπο για όλους μας ότι το μέλλον του στίβου εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της αξιοπιστίας του στην κοινωνία. Η αξιοπιστία αυτή εξαρτάται επίσης σε απόλυτο βαθμό από την εγκυρότητα των επιδόσεων και τη βεβαιότητα ότι αυτές έχουν επιτευχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του αθλήματός μας και χωρίς τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων ή ουσιών. Στην Ελλάδα, όπου όπως γνωρίζετε έχουμε ταλαιπωρηθεί και πληγωθεί στο παρελθόν από κρούσματα παραβιάσεων κανονισμών, είμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στα ζητήματα αυτά και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε τα τελευταία χρόνια αναπτύξει ένα ευρύτατο πρόγραμμα πρόληψης, αλλά και ένα συνεχές πρόγραμμα αιφνιδιαστικών εκτός αγώνα ελέγχων των αθλητριών και αθλητών μας, ακριβώς για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των επιδόσεων και του αθλήματός μας στους φιλάθλους και την κοινωνία.

Συμφωνούμε λοιπόν απολύτως με τη δήλωση του προέδρου Σβέιν Άρνε Χάνσεν ότι 'τα ρεκόρ δείχνουν τα ανθρώπινα όρια και είναι από τα πλεονεκτήματα στον χώρο μας, ωστόσο δεν έχουν νόημα αν ο κόσμος δεν τα πιστεύει' και είμαστε 100% θετικοί στον ορισμό προδιαγραφών προκειμένου να αναγνωρίζονται τα ρεκόρ σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής Επανεξέτασης Ευρωπαϊκών Ρεκόρ σε σχέση με το ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές αυτές είναι πλήρεις και μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν.

Την ίδια στιγμή μας προβληματίζει σοβαρά η ουσιαστική αναδρομικότητα, που προκύπτει από τις προτάσεις της Ομάδας Έργου. Ο προβληματισμός μας στηρίζεται σε τρεις σημαντικές παραμέτρους.

1. Η νομική παράμετρος: Η αναδρομικότητα δεν αποτελεί μέρος του σύγχρονου νομικού πολιτισμού, καθώς δεν μπορεί εκ των υστέρων να επιβάλλεται ποινή ή να εφαρμόζεται δυσμενής διάταξη για κάτι που, όταν συνέβη, ήταν νόμιμο και σύμφωνο με τους τότε ισχύοντες κανόνες.

2. Η λογική παράμετρος: Η αναδρομικότητα συνιστά προφανή παραλογισμό. Δεν είναι λογικό, προκειμένου να ισχύει ένα ρεκόρ, να ζητείται να έχουν τηρηθεί προδιαγραφές που δεν υπήρχαν τη χρονική στιγμή που επιτεύχθηκε.

3. Η επικοινωνιακή παράμετρος: Η αναδρομικότητα θα πλήξει σοβαρά την εικόνα του αθλήματος μας. Εάν σήμερα, όπως σημειώνει σωστά η Ομάδα Έργου, 'η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ρεκόρ για τα οποία οι άνθρωποι του αθλήματός μας, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η κοινωνία δεν έχουν πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη', μία τέτοια απόφαση θα αποτελεί επίσημη παραδοχή ότι όλα τα ρεκόρ δεν ήταν αξιόπιστα. Συνεπώς ότι συνολικά το άθλημά μας δεν ήταν αξιόπιστο τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει και αδικεί χιλιάδες αθλήτριες και αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εικόνα αυτή θα ενισχυθεί και από το γεγονός ότι καμία άλλη διεθνής ομοσπονδία δεν ακολουθεί ανάλογους δρόμους, με συνέπεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόβλημα ντόπινγκ υπάρχει μόνο στο άθλημά μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL