Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ - ΤΕΛΙΚΟΣ / Δίψα για επιστροφή στις μέρες δόξας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ - ΤΕΛΙΚΟΣ / Δίψα για επιστροφή στις μέρες δόξας

Φάση από την αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άγιαξ 1-2 το 2012 στο "Ολντ Τράφορντ"

Το ζευγάρι του φετινού τελικού του Γιουρόπα Λιγκ είναι βγαλμένο μέσα από τις πιο ένδοξες στιγμές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί την Τετάρτη το βράδυ στη Στοκχόλμη θα αντιπαρατεθούν δύο από τις μεγαλύτερες διαχρονικά ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Από τη μία ο Άγιαξ των 2 Διηπειρωτικών Κυπέλλων, των 4 Κυπέλλων Πρωταθλητριών, του 1 Κυπέλλου Κυπελλούχων, του 1 Κυπέλλου UEFA, των 2 ευρωπαϊκών Σούπερ Καπ, των 33 πρωταθλημάτων Ολλανδίας και των 18 Κυπέλλων. Από την άλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των 2 Διηπειρωτικών, των 3 Κυπέλλων Πρωταθλητριών, του 1 Κυπέλλου Κυπελλούχων, του 1 Σούπερ Καπ, των 20 πρωταθλημάτων Αγγλίας, των 12 Κυπέλλων και των 5 Λιγκ Καπ.

Στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πέμπτη φορά σε επίσημη διοργάνωση. Και στις δύο προηγούμενες φορές (σε διπλούς αγώνες) είχε επικρατήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά οι δύο ομάδες έχουν από δύο νίκες. Το 1976 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA (Άγιαξ - Μάντσεστερ Γ. 1-0, Μάντσεστερ Γ. - Άγιαξ 2-0) και πιο πρόσφατα, το 2012, στη φάση των "32" του Γιουρόπα Λιγκ (Άγιαξ - Μάντσεστερ Γ. 0-2, Μάντσεστερ Γ. - Άγιαξ 1-2).

Ο σημερινός Άγιαξ έχει ως ξεχωριστό σημείο αναφοράς τον έντονο νεανικό χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον πρώτο ημιτελικό στην Άμστερνταμ Αρίνα απέναντι στη γαλλική Λιόν ο μέσος όρος ηλικίας ήταν κοντά στα 22 χρόνια, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να επικρατήσουν με 4-1!

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του «Αίαντα» είχε και ελληνικό χρώμα. Το καλοκαίρι, στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Άγιαξ απέκλεισε τον ΠΑΟΚ (ισοπαλία 1-1 στην Ολλανδία, με 1-2 στην Τούμπα) και στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, όπου πήρε την πρώτη θέση, σημείωσε δύο νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό (1-2 στην Αθήνα και 2-0 στο Άμστερνταμ). Στα "νοκ άουτ" άφησε έξω κατά σειρά τη Λέγκια Βαρσοβίας, την Κοπεγχάγη, τη Σάλκε και τη Λιόν. Σε αυτή τη διαδρομή πρώτος σκόρερ είναι ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ, που έχει σκοράρει 6 φορές, ενώ οι Γιουνές και Τραορέ έχουν σημειώσει από 4 τέρματα.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο μπορεί να απέτυχε στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά στο Γιουρόπα Λιγκ αποδείχτηκε ασταμάτητη, κυνηγώντας διακαώς ένα τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή της. Αρχικά, προκρίθηκε ως δεύτερη από τον όμιλο, έχοντας ως αντιπάλους τη Φενέρμπαχτσε που τερμάτισε πρώτη, τη Φέγενορντ και τη Ζόρια. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε κανονική προέλαση αποκλείοντας τις Σεντ Ετιέν, Ροστόφ, Άντερλεχτ και Θέλτα. Μπορεί από τον τελικό να απουσιάσει λόγω βαρύτατου τραυματισμού το «βαρύ πυροβολικό» της που λέγεται Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς (πρώτος σκόρερ της ομάδας στον θεσμό, μαζί με τον Μιχιταριάν, με 5 γκολ), όμως η δίψα για διάκριση περισσεύει στο στρατόπεδο των «κόκκινων διαβόλων»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL