Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Ποδοσφαιρικός πολιτισμός στο Ντόρτμουντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Ποδοσφαιρικός πολιτισμός στο Ντόρτμουντ

Οι φίλοι της Μονακό με κασκόλ της Ντόρτμουντ στις κερκίδες του "Signal Ilduna"

Η βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ, που θα οδηγούσε την ομάδα της Βεστφαλίας στο γήπεδο για την αναμέτρηση με τη Μονακό, είχε ως αποτέλεσμα τον σχετικά ελαφρύ -ευτυχώς- τραυματισμό του Ισπανού ποδοσφαιριστή της Μπορούσια Μαρκ Μπάρτρα και οδήγησε στην αναβολή για 22 ώρες της αναμέτρησης για το Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, ανέδειξε έναν ποδοσφαιρικό πολιτισμό που δεν συναντάμε συχνά στα ευρωπαϊκά γήπεδα, και βέβαια στην Ελλάδα, με διαδοχικές ενέργειες αλληλεγγύης που δεν είχαν προηγούμενο.

Η πρώτη κίνηση ήταν εκ μέρους των Μονεγάσκων οπαδών, που ήταν την Τρίτη στο "Signal Ilduna". Με το που έμαθαν για τις εκρήξεις στο πούλμαν των Γερμανών, φώναξαν ρυθμικά το όνομα της αντίπαλης ομάδας, "Ντόρτμουντ, Ντόρτμουντ", εκφράζοντας με απόλυτο τρόπο τη συμπαράστασή τους! Έτσι, οι οπαδοί των γηπεδούχων, όταν έγινε γνωστό ότι το ματς θα αναβαλλόταν για την επομένη, αποφάσισαν να ανταποδώσουν και προσέφεραν δωρεάν διαμονή σε όσους φίλους της Μονακό θα έμεναν στο Ντόρτμουντ για να παρακολουθήσουν το ματς της επομένης, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν.

"Αγαπητοί φίλαθλοι της Μονακό, εάν χρειάζεστε στέγη στο Ντόρτμουντ, παρακαλώ τσεκάρετε το #bedforawayfans" έγραφε το σχετικό tweet, με το οποίο δημιουργήθηκε σχετικό hashtag, όπου κάτοικοι του Ντόρτμουντ προσέφεραν συνθήκες φιλοξενίας στους αντίπαλους οπαδούς. Δεκάδες κάτοικοι της πόλης έδωσαν χώρο από τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, ένα η περισσότερα δωμάτια, ό,τι υπήρχε διαθέσιμο, αποτυπώνοντας έμπρακτα ότι υπάρχει συναίσθημα και στον χώρο του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Αυτή η εκδήλωση αλληλεγγύης υλοποιήθηκε σε απόλυτο βαθμό! Οι φωτογραφίες οπαδών της Μονακό να κοιμούνται, να τρώνε και να φιλοξενούνται σε γερμανικά σπίτια, με τα αντίστοιχα σχόλια, έγιναν viral σε Facebook, Twitter και Instagram.

Την επόμενη ημέρα και πριν από την έναρξη του ματς, που βρήκε την ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ να νικάει με 2-3 την ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, οι οπαδοί και των δύο ομάδων φώναξαν από κοινού το όνομα του Μαρκ Μπάρτρα. Η διοίκηση της Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι ο Μπάρτρα θα έβλεπε το ματς με τη Μονακό από την τηλεόραση και θα μπορούσε να δει την αφιέρωση που του ετοίμασαν οι συμπαίκτες του. Οι παίκτες της Μπορούσια μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο έχοντας και μια φανέλα με το μήνυμα: "Κουράγιο. Είμαστε μαζί σου!".

Από την πλευρά του, ο πρώην άσος της Μπαρτσελόνα μέσω του Τwitter και του Ιnstagram καθησύχασε τους συμπαίκτες του, σημειώνοντας πως είναι όλο και καλύτερα, ευχαρίστησε όλους για να μηνύματα στήριξης και ευχήθηκε "καλή δύναμη" στους συμπαίκτες του και τους οπαδούς της Ντόρτμουντ. Παράλληλα, "ανέβασε" φωτογραφία του από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε, με το δεξί του χέρι να βρίσκεται σε νάρθηκα, έπειτα από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, καθώς είχε υποστεί κάταγμα, ενώ το αριστερό έχει κι αυτό επίδεσμο, με το θραύσμα από τα σπασμένα τζάμια του πούλμαν να του έχει αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL