Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου: Με 48 ομάδες από το 2026

Αποφάσιστηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Τζάνι Ινφαντίνο και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα διεξάγεται από το 2026 με 48 ομάδες, αντί 32 που είναι ώς τώρα. Σύμφωνα με την πρόταση, οι 16 ομάδες θα αποκλείονται έπειτα από μόλις έναν "νοκ άουτ" αγώνα και στη συνέχεια η διοργάνωση θα έχει τη σημερινή μορφή, δηλαδή 32 ομάδες σε ομίλους και μετά μόνο "νοκ άουτ" αγώνες. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από τα 37 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.

Ο Ινφαντίνο εξελέγη επικεφαλής της FIFA στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σεπ Μπλάτερ και μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν να αυξήσει σε 40 τις ομάδες που έπαιζαν στα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά τελικά επέλεξε, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, ένα ακόμη μεγαλύτερο διοργανωτικό σχήμα. Με τη νέα φόρμουλα σημαίνει ότι θα διεξάγονται 80 παιχνίδια αντί 64, δηλαδή 16 περισσότερα παιχνίδια, που σημαίνει και μεγαλύτερη πηγή εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (το 2014 υπήρξαν έσοδα 2,4 δισ. δολάρια).

Η πρόταση Ινφαντίνο στηρίχτηκε από τις μικρότερες ομοσπονδίες και κυρίως της αυτές της Αφρικής και της Ασίας, ενώ δεν υποστηρίχτηκε από παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου, όπως η Γερμανία και η Αγγλία. Αντίθετες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες, σε ανακοίνωσή της να επισημαίνει: "Ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές".

Δείτε όλα τα σχόλια