Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Πληγή" οι διαρκείς αλλαγές προπονητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πληγή" οι διαρκείς αλλαγές προπονητών

Ο Τραϊανός Δέλλας απολύθηκε πέρσι τον Οκτώβριο από την ΑΕΚ και πριν ένα μήνα από τον Ατρόμητο

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρόσληψη νέου προπονητή από μια ποδοσφαιρική ομάδα σημαίνει, εκτός από τη δέουσα εμπιστοσύνη που ώθησε στη συγκεκριμένη επιλογή, και την εύλογη πίστωση χρόνου. Σε κάθε δουλειά, άλλωστε, χρειάζεται επαρκές δείγμα χρόνου για να δείξει τι μπορεί ο καθένας. Ειδικά όταν είσαι προπονητής σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, χρειάζεσαι χρόνο για να μάθεις τις δυνατότητες όλου του έμψυχου δυναμικού και να εμφυσήσεις τη δική σου αγωνιστική νοοτροπία. Όμως, εδώ στην Ελλάδα, τα πάντα κρίνονται από την πρόσκαιρη αποτελεσματικότητα.

Μπορεί μια ομάδα να μη βρίσκει τα "πατήματά" της μέσα στο γήπεδο έτσι όπως πρέπει και επειδή παίρνει έστω και κατά τύχη αποτελέσματα να είναι όλα καλά. Και σε μια άλλη να γίνεται όντως σοβαρή δουλειά, αλλά η μη αποτελεσματικότητα να είναι αιτία "διαζυγίου" με τον τεχνικό. Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις η απομάκρυνση ενός προπονητή μπορεί να είναι λογική, αναπόφευκτη και ορθή κατάληξη, είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει πια τίποτα είτε γιατί δεν τα βρίσκει με τη διοίκηση της ομάδας για λόγους ευρύτερης φιλοσοφίας, ακόμα και οικονομικής φύσεως...

Η Σούπερ Λιγκ είναι τρανό παράδειγμα της νοηματοδότησης του "ζην επικινδύνως" για τους προπονητές. Κάθε χρόνο φεύγουν αρκετοί από το πόστο τους πριν καν την 28η Οκτωβρίου, "μην προλαβαίνοντας την παρέλαση", που λέει και η γνωστή ατάκα! Φέτος, πλησιάζει σε λίγες μέρες η... παρέλαση και παρ' όλα αυτά έχουν διεξαχθεί μόλις πέντε αγωνιστικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν... πρόλαβαν αρκετές ομάδες να διατηρήσουν την "παράδοση" με τους προπονητές που φεύγουν πριν την 28η Οκτωβρίου!

Αν τοποθετήσουμε ως αρχή της αγωνιστικής περιόδου την ημέρα κατά την οποία ξεκινάει η προετοιμασία μιας ομάδας, ήδη επτά ομάδες έχουν αλλάξει τον προπονητή τους. Κάποιες, μάλιστα, παραπάνω από έναν... Στην ΑΕΚ ο Ζοσέ Μοράις πήρε τη θέση του Τιμούρ Κετσπάγια, στον Αστέρα Τρίπολης ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος αυτή του Μάκη Χάβου, στον Ατρόμητο ο Γιώργος Κορακάκης αντικατέστησε τον Τραϊανό Δέλλα, στον Ηρακλή ο Γιάννης Αμανατίδης τον Νίκο Παπαδόπουλο, ενώ νωρίς το καλοκαίρι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ανέλαβε τον Πανιώνιο, αντί του Μαρίνου Ουζουνίδη. Μάλιστα, δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός και η Βέροια, ήδη έχουν φτάσει τους τρεις προπονητές: Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ Σάντσεθ, Πάουλο Μπέντο για τους "ερυθρόλευκους", Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Αλέκος Βοσνιάδης, Θωμάς Γράφας για την ομάδα της Ημαθίας.

Περιπτώσεις όπως του Γάλλου Αρσέν Βενγκέρ, που πρόσφατα συμπλήρωσε μια ολόκληρη εικοσαετία στον πάγκο της Άρσεναλ, ή -εδώ στα εγχώρια- του Ευγένιου Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ, είναι περιττό να αναφερθούν γιατί θα μοιάζουν ως ανέκδοτα μπροστά στην ελληνική πεπατημένη... Η έννοια της μακροβιότητας στους πάγκους των ελληνικών ομάδων είναι εξορισμένη συνθήκη, τόσο πολύ που παρουσίες όπως του Γιάννη Πετράκη (ΠΑΣ Γιάννινα), Ραζβάν Λουτσέσκου (Ξάνθη) και Γιώργου Παράσχου (Πλατανιάς) να μοιάζουν εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον γενικό κανόνα.

Όλα αυτά δεν είναι απλώς στατιστικές καταγραφές, αλλά ενδεικτικά της γενικευμένης νοοτροπίας που επικρατεί στα μυαλά των εγχώριων παραγόντων, που εξακολουθούν να πιστεύουν πως είναι προτιμότερο να διώξεις έναν παρά πολλούς, και φυσικά επ' ουδενί τον "αλάνθαστο" εαυτό τους. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, που είπε πρόσφατα: "Δεν φοβάμαι να παραδεχτώ τα λάθη μου. Η συνεχής αλλαγή των προπονητών δεν έφερε στον σύλλογο επιτυχίες και ήταν λάθος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL