Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΡΩΜΗ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ / Ρώμη: Ολυμπιακοί Αγώνες; Όχι ευχαριστώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΩΜΗ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ / Ρώμη: Ολυμπιακοί Αγώνες; Όχι ευχαριστώ!

Μεγάλο πλήγμα για τη ΔΟΕ και το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η απόφαση της νέας δημάρχου της Ρώμης Βιρτζίνια Ράγκι να "παγώσει" το θέμα της υποψηφιότητας της "αιώνιας πόλης" για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Το "κάζο" είναι ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από την υποψηφιότητα τον Δεκέμβριο του 2015 και το Αμβούργο, πράγμα που σημαίνει ότι στην "κούρσα" έχουν μείνει μόνο τρεις πόλεις, το Παρίσι, το Λος Άντζελες και η Βουδαπέστη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο!

Η απόσυρση ήταν η όγδοη το τελευταίο διάστημα, αφού εκτός του Αμβούργου, άλλες έξι υποψήφιες πόλεις αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, ενώ και το Λος Άντζελες αντικατέστησε τη Βοστώνη ως αμερικανική υποψηφιότητα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024!

Η 37χρονη Βιρτζίνια Ράγκι, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο στον δημαρχιακό θώκο, είχε από την αρχή επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα, όπως και το «Κίνημα 5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, στο οποίο ανήκει, θέτοντας ως προτεραιότητα την τακτοποίηση του υπέρογκου χρέους του δήμου, που ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ και όχι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τις αποκαλύψεις, στα τέλη του 2014, της συστημικής διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν πολιτικοί της Ρώμης, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, υπήρχαν - έτσι κι αλλιώς - σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε η "αιώνια πόλη" να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις μιας γιγαντιαίας διοργάνωσης.

Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιοβάνι Μαλάγκο, αν η δήμαρχος της Ρώμης δεν υποστήριζε την υποψηφιότητα ώς τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα παρουσίασης στη ΔΟΕ του δεύτερου φακέλου των υποψήφιων πόλεων, η Ρώμη θα απεσύρετο από τη διεκδίκηση των αγώνων. Η δήμαρχος της Ρώμης δεν συναντήθηκε την Τετάρτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τον πρόεδρο της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

"Μοιραζόμαστε μια ιστορική στιγμή! Θα ήταν ανεύθυνο αν λέγαμε 'ναι'. Η δική μας είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από συνοχή. Το είπαμε από το 2015, το επαναλάβαμε στην προεκλογική εκστρατεία και το επιβεβαιώνουμε σήμερα. Μας ζητούν να προσθέσουμε κι άλλα χρέη, αλλά εμείς δεν εννοούμε να το πράξουμε" είπε η δήμαρχος και παρέθεσε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία σε όλες τις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων των τελευταίων 40 χρόνων, οι τελικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

"Λέμε 'όχι' στον αθλητισμό ως πρόφαση για νέα επέλαση του τσιμέντου. Λέμε όχι στην Ολυμπιάδα που θα φέρει μόνον τούβλα. Το 'ναι' στο αθλητικό αυτό γεγονός θα σήμαινε υπογραφή τραπεζικής επιταγής εν λευκώ, από τη στιγμή που η χώρα και η πόλη ακόμη πληρώνουν τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960. Παραμένουμε συνεπείς σε όσα είπαμε στην προεκλογική εκστρατεία μας" είπε η Ράγκι, που αυτοχαρακτηρίσθηκε ως "η πρώτη δήμαρχος της Ρώμης που βάζει μπροστά τα συμφέροντα των πολιτών από αυτά των λίγων"!

Και η δήμαρχος της "αιώνιας πόλης" συνέχισε: "Δεν είμαστε τρελοί, αλλά φυσιολογικοί άνθρωποι. Ανάλογες αξιολογήσεις έχουν ήδη κάνει οι πολίτες στη Βοστώνη, το Αμβούργο, τη Μαδρίτη. Αποχώρησαν από την υποψηφιότητα επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες. Και οι δικές μας προτεραιότητες είναι εκείνες των πολιτών της Ρώμης και των Ιταλών. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνει η Ρώμη μια πόλη με μια ποιότητα ζωής, που έχουν άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη διαδοχική φορά που η Ρώμη αποσύρεται από την υποψηφιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι ήταν θερμός υποστηρικτής της ανάληψης. Το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε αποσύρει την υποψηφιότητα για το 2020, κρίνοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος της διοργάνωσης. Τότε το κόστος των Αγώνων είχε υπολογιστεί στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 "κατέβηκε", εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από έναν χρόνο και ενώ οι υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ήταν πέντε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είχε επισημάνει: "Η ΔΟΕ θα κάνει τις έρευνές της για όλους τους υποψηφίους, αλλά καμία δεν θα ξέρει το πότε. Η ΔΟΕ θέλει να στείλει τους αθλητές στην πόλη που θα είναι ευπρόσδεκτοι και όπου ο πληθυσμός υποστηρίζει με σαφήνεια τους Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεισφέρει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και υπηρεσίες για την επιτυχία αυτών των Αγώνων".

Τα λόγια του Μπαχ δεν... έπεισαν τους συμπατριώτες του Γερμανούς, και το Αμβούργο ήταν η πρώτη πόλη από τις πέντε, που εγκατέλειψε τη... βάρκα! Την 1η Δεκεμβρίου του 2015 διενεργήθηκε δημοψήφισμα και η απόρριψη της διεκδίκησης συγκέντρωσε το 51,6% των ψήφων, έναντι 48,4% που τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας. Μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μια διετία που οι Γερμανοί είπαν "όχι" σε μια τέτοιου διεθνή αθλητική διοργάνωση, καθώς το 2013 και το Μόναχο είχε ψηφίσει κατά της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL