Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Τσάμπιονς Λιγκ: Ακόμη πιο "κλειστό κλαμπ" από το 2018...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Τσάμπιονς Λιγκ: Ακόμη πιο "κλειστό κλαμπ" από το 2018...

Κατά καιρούς οι μεγάλες διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες πειραματίζονται σε σχέση με τη φόρμα διεξαγωγής των θεσμών που βρίσκονται υπό την αιγίδα τους.

Το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΟΥΕΦΑ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί ο θεσμός στο άμεσο μέλλον και προβαίνει σε αλλαγές που αποσκοπούν κυρίως στο να ικανοποιηθούν κάποιες πλευρές που έχουν εκφράσει στο παρελθόν πιεστικής μορφής αιτήματα προς αυτήν.

Ήδη αποφασίστηκε πως από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 οι τέσσερις πρώτες ομάδες των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων (με κριτήριο τη συνολική βαθμολογία) θα παίζουν κατευθείαν στους ομίλους. Έτσι η διοργάνωση γίνεται πιο "κλειστή", αφού οι μισές θέσεις της φάσης των ομίλων, 16 στις 32, θα είναι "καπαρωμένες" από τους συλλόγους που προέρχονται από τις πρώτες στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ χώρες.

Πλέον, απομακρυνόμαστε από το πνεύμα που είχε εμπνευστεί και είχε υλοποιήσει ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί. Περνάμε, λοιπόν, από μια "δημοκρατική" λογική σε μια πιο "κλειστή" και περισσότερο ευνοϊκή για τους ισχυρότερους...

Κερδισμένη αυτών των εξελίξεων αναδεικνύεται στις εκτιμήσεις των ειδικών η Ιταλία, αλλά μένει να φανεί στην πράξη ποιοι, πώς, και πόσο θα ευνοηθούν και ποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μεταβολές που αλλάζουν αυτά που ξέραμε και είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Η ΟΥΕΦΑ μελετάει ακόμα και την αλλαγή της ώρας διεξαγωγής των αγώνων, με τη μεταφορά της φόρμας του Γιουρόπα Λιγκ με τις δύο ζώνες (στις 8.00 μ.μ. και στις 10.05 μ.μ. ) να "απειλεί" το παραδοσιακό 9.45 μ.μ., που λειτουργούσε ως μια αδιατάρακτη συνήθεια όλων μας...

Eπίσης αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής βαθμολογίας των συλλόγων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού πλέον θα μετράνε τα αποτελέσματα των ομάδων και όχι η συνολική βαθμολογία της χώρας. Διαφορετικός προβλέπεται να είναι και ο τρόπος καθορισμού των εσόδων των ομάδων.

Η Ελλάδα, έτσι και αλλιώς, βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση εξαιτίας της πτώσης της στη γενική βαθμολογία. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα στο άμεσο μέλλον και αν ήδη φέτος δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στη φάση των ομίλων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, το ζήτημα είναι πότε ξανά θα δούμε ελληνική ομάδα να μπαίνει σε αυτούς...

Σε γενικό επίπεδο, πάντως, σύμφωνα με τον Έλληνα γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Θόδωρο Θεοδωρίδη, "η εξέλιξη των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ είναι αποτέλεσμα μίας μακράς συμβουλευτικής διαδικασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι τροποποιήσεις έγιναν ώστε να εξασφαλίζεται η πρόκριση μέσω αθλητικών κριτηρίων, με όλες τις ομοσπονδίες και τις ομάδες να διατηρούν το δικαίωμα να αγωνιστούν στις κορυφαίες διοργανώσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL