Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Το Euro των «μεταναστών»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Euro των «μεταναστών»

Ο Μεσούτ Εζίλ με τη φανέλα της Γερμανίας

Τι κοινό έχουν η Τζαμάικα, η Γκάνα και το Πακιστάν με την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αυστρία; Η απάντηση κρύβεται στα πολυπολιτισμικά ρόστερ των ομάδων του Euro 2016, που έχουν παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, θυμίζοντας έναν σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ. Το τάιμινγκ φαντάζει ιδανικό για να γίνει πράξη το σύνθημα «Το ποδόσφαιρο ενώνει» και να ξορκιστεί το φάντασμα του ρατσισμού που πλανάται πάνω από την Ευρώπη του τρόμου και των τειχών.

Kinder - έκπληξη στον ρατσισμό

«Δεν σταματούν πουθενά», «πραγματικά προσπαθούν να μας ξεγελάσουν στο να δεχθούμε κάθε είδους σκουπίδι ως κάτι φυσιολογικό, καημένη Γερμανία». Τα παραπάνω σχόλια δεν απευθύνονται σε τζιχαντιστές τρομοκράτες, αλλά σε παγκόσμιους πρωταθλητές. Ήταν η πρωτότυπη διαφημιστική εκστρατεία της Kinder, στην οποία, αντί για ξανθά γαλανομάτικα παιδάκια, εμφανίστηκαν παιδιά με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ρίζες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και θα έκαναν τον Αδόλφο να φρίξει. Πρόκειται για παιδικές φωτογραφίες μελών της Εθνικής Ομάδας της Γερμανίας που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών (Μπόατενγκ, Ποντόλσκι, Οζίλ κ.ά.) και χάρισαν στη χώρα το «άγιο δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ. Συνολικά, πάνω από το 1/3 της ομάδας έχει ρίζες εκτός Γερμανίας. Το πολυεθνικό μωσαϊκό δεν συναντάται φυσικά μόνο στα «πάντσερ», αλλά κατεβαίνει και λίγο πιο νότια.

Αδερφός εναντίον αδερφού

Εάν η σκληρή γραμμή της ελβετικής κυβέρνησης στο προσφυγικό επεκταθεί στο ποδόσφαιρο, τότε η εθνική ομάδα θα αποδεκατιστεί μέσα σε μια μέρα. Αρκετά μέλη τής σημερινής ομάδας είναι από οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελβετία από τα Βαλκάνια στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για αθλητές όπως οι Τζέρνταν Σακίρι, Γκράνιτ Τζάκα, Βάλον Μπέχραμι και Μπλέριμ Ντζέμαϊλι. Η κληρωτίδα μάλιστα είχε μεγάλα «κέφια», καθώς αύριο θα αναμετρηθούν με την εθνική της Αλβανίας, η οποία έχει στις τάξεις της οκτώ παίκτες που θα μπορούσαν κάλλιστα να φοράνε τα χρώματα της Ελβετίας, καθώς έχουν γεννηθεί εκεί. Αποκορύφωμα ο Ταουλάντ Τζάκα, ο οποίος θα βρεθεί αντίπαλος με τον μικρότερό του αδερφό Γκράνιτ.

Η «μαύρη - άσπρη - αραβική γενιά»

Περίοπτη θέση κατέχει η οικοδέσποινα Γαλλία, η οποία το 1998 σήκωσε το Κύπελλο στο Μουντιάλ και απέκτησε από τον Τύπο το παρατσούκλι «Génération black, blanc, beur» (σε ελεύθερη μετάφραση η «Μαύρη, άσπρη, αραβική γενιά»), καθώς ήταν η ομάδα που ενσάρκωσε την εικόνα ενός πολυπολιτισμικού έθνος. Ωστόσο, μετά τον παράδεισο ήρθε η κόλαση του 2010, όταν η Εθνική αποχώρησε από την πρώτη φάση του Μουντιάλ χωρίς ούτε μία νίκη. «Πλέον δεν μοιάζει με ομάδα, αλλά με μια συμμορία από χούλιγκαν που γνωρίζουν μόνο τον νόμο της μαφίας» είχε πει τότε ο Γάλλος διανοητής και συγγραφέας Αλέν Φινκιελκρότ. «Το κλίμα στο Σταντ ντε Φρανς ήταν τόσο ψυχρό, που πολλές φορές νόμιζα ότι έπαιζα εκτός έδρας» έλεγε από την πλευρά του ο γεννηθείς στη Γουϊνέα Πολ Πογκμπά, σχολιάζοντας τις πρώτες εμφανίσεις με τους «μπλε» πριν από τρία χρόνια. Εκτός του μεγάλου αστέρα της Γιουβέντους, σήμερα στην ομάδα βρίσκονται αρκετοί παίκτες με καταγωγή εκτός Γαλλίας, όπως Πατρίκ Εβρά, Σαμουέλ Ουμτιτί (Αφρική) και Αντίλ Ραμί (Μαρόκο), που φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην κορυφή. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον θρυλικό Ερίκ Καντονά να καταγγείλει ρατσιστικούς αποκλεισμούς. «Ο Ντεσάμπ έχει ένα πραγματικά γαλλικό όνομα. Ίσως είναι ο μόνος στη Γαλλία που έχει ένα πραγματικά γαλλικό όνομα» είπε προ ημερών για τον προπονητή των τρικολόρ, αφήνοντας βαριές αιχμές για την απουσία των φορμαρισμένων Καρίμ Μπενζεμά και Μπεν Αρφά.

Από την Τζαμάικα στο Πακιστάν

Στα ρόστερ των 24 ομάδων μπορεί κανείς να βρει παίκτες που έχουν γεννηθεί στην Τζαμάικα (ο Ραχίμ Στέρλινγκ της Αγγλίας), την Αγκόλα (ο Γουίλιαμ Καρβάλιο της Πορτογαλίας), στην Ακτή Ελαφντοστού (ο Τζουρού Γιόχαν της Ελβετίας), τη Βραζιλία (ο Πέπε της Πορτογαλίας) και στο Πακιστάν (ο Ρούμπιν Οκότιε της Αυστρίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL