Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ / Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αθλητισμό: Αφουγκρασθήκαμε τον παλμό των "από κάτω"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ / Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αθλητισμό: Αφουγκρασθήκαμε τον παλμό των "από κάτω"...

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αιγάλεω...

ΤΟΥ ΤΖΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ*

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγάλεω χτύπησε η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού που συναντήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκδήλωση για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος αθλητικής πολιτικής του κόμματος στην Αθήνα σφραγίστηκε ένας ιστορικός κύκλος, μια πολύχρονη, συλλογική προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ριζοσπαστικού μεν, ρεαλιστικού δε σχεδίου για τον αθλητισμό, το οποίο ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνικής βάσης του αθλητισμού.

Στο οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα ο "αθλητικός" ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράσθηκε τον παλμό των "από κάτω", σε ένα σύστημα που κυριαρχήθηκε για πολλά χρόνια από λογικές νεποτισμού, νεοφιλελεύθερων πρακτικών και σκληρών παθογενειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε σοφότερος και εμπειρότερος. Αποτύπωσε όλα τα ευεργετήματα, τις ανισότητες, τις δυσλειτουργίες και τις αντιθέσεις μιας κοινωνικής δραστηριότητας που, με τεράστια δυναμική, εισβάλλει σε κάθε σπίτι της χώρας.

Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία που έχει η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα αθλητικά ζητήματα, ούτως ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο που θα κάνει πράξη τη συνταγματική επιταγή, τον αθλητισμό - κοινωνικό δικαίωμα είναι μεγάλη. Από τις 26 Γενάρη ένας νέος κύκλος ανοίγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κρίνεται για ότι εξαγγέλλει αλλά για ό,τι υλοποιεί.

Το πρόγραμμα για ένα "Ενιαίο - Δημοκρατικό - Κοινωνικό Σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού" στη χώρα, το οποίο θα πραγματώνεται μέσα από ένα σύνολο νέων αξιών, αρχών, κριτηρίων και μεθόδων οργάνωσης και μέσα από μια συνεχώς εξελισσόμενη διαβούλευση με την αθλητική κοινωνία, δεν θα τύχει ανοιχτής αγκαλιάς από όλους. Γνωρίζουμε ότι το κατεστημένο δεν μας θέλει.

Οι σχέσεις διαπλοκής, το μαύρο χρήμα, η σπατάλη και η οικειοποίηση των πόρων θα δοκιμαστούν απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι συνήθισαν να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο θα ξεβολευτούν. Ο κακός εννοούμενος "παραγοντισμός" θα αντιμετωπίσει τον αέρα που θα φέρουν οι θεσμικές δημοκρατικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν στις αποκλεισμένες μέχρι σήμερα αθλητικές κοινωνικές δυνάμεις να συμμετάσχουν ισότιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κάθε άθλημα. Η πελατειακή εξάρτηση θα αμφισβητηθεί από τους κανόνες αντικειμενικής αξιολόγησης που θα θεσπισθούν για τη διανομή των αθλητικών πόρων.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα πάψει να αποτελεί ομπρέλα αυθαιρεσιών του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο διαχωρισμός στα θέματα του οικονομικού ελέγχου και της διαφάνειας του επαγγελματικού από τον ερασιτεχνικό θα καθαρίσει το τοπίο και τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι αθλητικές υποδομές που παραδόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα θα διασωθούν και θα παραμείνουν δημόσιες, ανοιχτές για τα σωματεία και όλο τον λαό. Το ανθρώπινο δυναμικό με την τεράστια εμπειρία στον αθλητικό χώρο θα αξιοποιηθεί χωρίς ρεβανσισμό, αλλά με αξιοκρατία.

Ο "αθλητικός" ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη συναίσθηση του τι θα αντιμετωπίσει. Αντιλαμβανόμενος την ανάπτυξη του αθλητισμού ως διαδικασία δημοκρατικής κοινωνικοποίησης κι εκφράζοντας τους πόθους του αθλητικού κόσμου όλης της χώρας, δεν επιθυμεί και δεν θα επιδιώξει την αναπαλαίωση του "γνωστού" πελατειακού καθεστώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από καθαρή βάση. Αν ακτινογραφηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του "αθλητικού" ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί ούτε σκιά. Δεν πρόκειται να απολογηθεί σε εξωθεσμικούς αθλητικούς μεγαλοπαράγοντες. Οι μόνοι στους οποίους θα απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αθλητική κοινωνία, αθλητές, προπονητές, εθελοντές των διοικήσεων για ό,τι θα υλοποιηθεί και για ό,τι δεν θα γίνει.

Και το αν πέτυχε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, δεν θα κριθεί τόσο από τα μετάλλια στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, που και αυτά είναι σημαντικά και δεν αγνοούνται καθόλου, αλλά πάνω από όλα, θα κριθεί από τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμπλακούν στη σωματική άσκηση και στον αθλητισμό μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να υπερψηφισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μιλήσουμε στους αθλητές μας, στους συναδέλφους στο σωματείο, στη γειτονιά και στο σχολείο, να δώσουμε την αυτοδυναμία στη κυβέρνηση της Αριστεράς. Να δώσουμε τόπο στην ελπίδα. Η ιστορική πρόκληση είναι μπροστά.

* Ο Τζούλιος Συναδινός είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL