Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Οι αφανείς "ήρωες" του Μουντιάλ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αφανείς "ήρωες" του Μουντιάλ!

"Έλληνα ήρωα" αποκάλεσε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ...

Ένα από τα εντυπωσιακότερα και θεαματικότερα Μουντιάλ ήταν αυτό της Βραζιλίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με τον θρίαμβο της Γερμανίας. Μπορεί η διοργάνωση να άφησε στους ποδοσφαιρόφιλους μία πλούσια κληρονομιά 171 γκολ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 1998 με το πιο παραγωγικό Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο την παράσταση κατάφεραν να κλέψουν παίκτες ρολίστες, παίκτες, που έκαναν όλη τη "βρόμικη" δουλειά στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή. Φίλιπ Λαμ, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και Χαβιέ Μασεράνο "κατάπιαν" 225 χλμ. και μοίρασαν πάνω από 1.500 πάσες, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των Μίλερ και Μέσι.

Είναι άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Ξεκίνησε αριστερό μπακ, ο Γκουαρντιόλα τον χρησιμοποιούσε ως αμυντικό χαφ στην Μπάγερν και ο Λεβ τον επανέφερε στην αγαπημένη του θέση στη δεξιά πτέρυγα. Ο λόγος για τον αρχηγό της Γερμανίας Φίλιπ Λαμ, ο οποίος μοίρασε τις περισσότερες πάσες του τουρνουά, 562 τον αριθμό, ενώ ήταν βασικός και αναντικατάστατος και στα επτά παιχνίδια της Γερμανίας, συμπληρώνοντας 690 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο.

Αν και αμυντικός, ο Λαμ έκανε μόλις τρία φάουλ σε όλο το Μουντιάλ, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ. Ίσως το σημαντικότερο γρανάζι στην απόλυτη ποδοσφαιρική μηχανή της Γερμανίας. Ακούραστος, με ενέργεια, τεχνική και δύναμη, που «πονοκεφαλιάζει» τις αντίπαλες άμυνες με τις φαρμακερές του σέντρες. Μπορεί οι αριθμοί να μη λένε πάντα την αλήθεια, ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι οι υπολογιστές της FIFA τον έχουν τοποθετήσει στην καλύτερη 11αδα της διοργάνωσης, έστω και ως μέσο.
Η εικόνα του ματωμένου και ψυχωμένου Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ στον τελικό της13ης Ιουλίου ήταν από τις χαρακτηριστικότερες του Μουντιάλ. Ο 29χρονος μέσος της Μπάγερν Μονάχου ήταν η απάντηση σε όσους χαρακτήριζαν τους Γερμανούς ποδοσφαιρικά "ρομπότ". Πάθος, τρεξίματα και τεχνική συνδυάστηκαν αρμονικά, βοηθώντας τη Γερμανία να αποκτήσει ένα τέταρτο αστέρι στη στολή της. Η προσήλωσή του στον αγωνιστικό χώρο ήταν τέτοια που τον οδήγησε να έχει σχεδόν εννιά στις δέκα επιτυχημένες πάσες, ποσοστό εξωπραγματικό για τα δεδομένα του Μουντιάλ. "Η πείνα μας απλώς μεγάλωσε. Πάμε στο Euro στη Γαλλία στο 2016 για να το σηκώσουμε", δήλωσε μία μέρα μετά τον τελικό, δίνοντας το σύνθημα στους συμπαίκτες του.

Για πολλούς ήταν ο ήρωας του Μουντιάλ. Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο αρχηγός της Αργεντινής, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Χαβιέρ Μασεράνο είναι ο ηγέτης της "αλμπισελέστε". Όχι μόνο έπαιξε και στα 720 λεπτά που έδωσε η χώρα του στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά ουσιαστικά ήταν αυτός που την οδήγησε στον τελικό.

Το ρολόι έδειχνε το 91ο λεπτό όταν ο Άριεν Ρόμπεν ετοιμαζόταν να "εκτελέσει" τον Ρομέρο και να οδηγήσει την Ολλανδία σε δεύτερο σερί τελικό Μουντιάλ. Ο βραχύσωμος ωστόσο μέσος είχε διαφορετική γνώμη και με ένα τάκλιν βγαλμένο από... playstation, πρόλαβε τον επιθετικό της Μπάγερν παραχωρώντας κόρνερ.

"Στρέτσαρα τον πρωκτό μου σε αυτή την κίνηση. Ο πόνος ήταν τρομερός. Νόμιζα πως δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Πίστευα ότι ήταν πολύ πιο μπροστά από εμένα. Θα μπορούσα να έχω κάνει πέναλτι. Ευτυχώς όχι. Όμως πιστεύω ότι ήταν κάτι που ο καθένας θα το έκανε", δήλωνε αργότερα ο ίδιος μπροστά στις κάμερες. Λίγα μάλιστα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας των πέναλτι στο ίδιο παιχνίδι ανέλαβε να εμψυχώσει τον τον γκολκίπερ της ομάδας Ρομέρο και με δύο λόγια που του είπε, κατάφερε να τον "ντοπάρει" και να τον βοηθήσει να πιάσει δύο πέναλτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL