Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ερίκ Αμπιντάλ / Γεννημένος νικητής!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερίκ Αμπιντάλ / Γεννημένος νικητής!

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου του 2011 όταν η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα μάθαινε συγκλονισμένη ότι ο Γάλλος αμυντικός Ερίκ Αμπιντάλ έχει όγκο στο συκώτι. Οι περισσότεροι βιάστηκαν να ξεγράψουν τον 31χρόνο, τότε, διεθνή άσο της Μπαρτσελόνα, με τον ίδιο όμως να έχει διαφορετική γνώμη...

Χαιρέτησε τους συμπαίκτες του και σε χρόνο ρεκόρ μπήκε στο χειρουργείο. "Μην ανησυχείτε, το μόνο που θα κάνουν οι γιατροί είναι να κόψουν ένα κομμάτι από το συκώτι μου, θα επιστρέψω σύντομα" τους είπε. Και έτσι έγινε... Εβδομήντα τέσσερις μέρες μετά σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ ως αρχηγός της "Μπάρτσα", δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με τις διάφορες μορφές του καρκίνου.

Μπορεί το νέο μετεγγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού να έχει πανηγυρίσει συνολικά 21 τίτλους, ωστόσο τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν τον είχε ανακαλύψει εντελώς τυχαία ο Κλοντ Πιέλ την άνοιξη του 1999. Ο Αμπιντάλ έπαιζε στην ερασιτεχνική Λιόν Ντουσέρ, όταν ο τότε προπονητής τής Μονακό, μαζί με άλλους "κατασκόπους" είχαν τα μάτια στραμμένα στον Ντομινίκ Αλανιέρ, ένα ανερχόμενο ταλέντο. Το παιχνίδι ξεκίνησε, αλλά ο Πιέλ δεν κοιτούσε πια τον Αλανιέρ, αλλά τον 19χρονο Ερίκ.

"Αν δεν είχα παίξει σε εκείνο το παιχνίδι, ουδείς γνωρίζει πού θα βρισκόμουν σήμερα. Μπορεί να ήμουν κάπου στη Λιόν να βάφω τοίχους ή να φτιάχνω παρκέ. Όλοι είχαν έρθει να δουν τον Αλανιέρ κι όμως εγώ ήμουν αυτός που πήγε στη Μονακό την επόμενη χρονιά. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από τους συμπαίκτες μου που σήμερα παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με διάφορες δουλειές. Όμως, συνέβη σε εμένα", θα πει αργότερα ο ίδιος σε συνέντευξή του στο GQ της Ιταλίας.

Οι δύο πρώτες χρονιές τον βρήκαν με μόλις 22 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Μονακό, ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Ο Πιέλ τον πήρε μαζί του στη Λιλ, όπου θα έχει δύο "γεμάτες" χρονιές, με τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να εκτινάσσονται στα ύψη. Επόμενος προορισμός η Λιόν, η οποία τον Ιούλιο του 2004 ξόδεψε 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Με τη φανέλα της πρόλαβε να πανηγυρίσει 3 πρωταθλήματα και 3 Σούπερ Καπ, πριν πάει στην "ομάδα της καρδιάς" του, την Μπαρτσελόνα, αντί 15 εκατ. ευρώ.

Το όνειρο όμως εξελίχθηκε σε εφιάλτη, εφιάλτης που χτύπησε και δεύτερη φορά την πόρτα του. Ήταν και πάλι 15 Μαρτίου, αυτή τη φορά του 2012, όταν ανακοινώθηκε ότι ο διεθνής αμυντικός χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος. Ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα Ντάνιελ Άλβες δεν το σκέφτηκε στιγμή και αποφάσισε να δώσει μέρος του συκωτιού του. "Υπήρχε κίνδυνος και για την ίδια την καριέρα μου, αλλά όταν μία ζωή είναι σε κίνδυνο, το ποδόσφαιρο περνάει σε δεύτερη μοίρα", θα πει ο ίδιος αργότερα σε συνέντευξή του.

Ο Αμπιντάλ δεν θέλησε να "θυσιάσει" τον Βραζιλιάνο αμυντικό και στράφηκε έτσι σε έναν ξάδερφό του. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη και επέστρεψε στο "Καμπ Νου", όπου έμεινε για άλλον έναν χρόνο, πριν επιστρέψει στο γαλλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Μονακό. Πλέον είναι έτοιμος για τη νέα πρόκληση της καριέρας του, τον Ολυμπιακό, με τον οποίο φιλοδοξεί, ήδη νικητής, να εμπλουτίσει κι άλλο την τροπαιοθήκη του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL