Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Ακόμη κι η... Γιουνάιτεντ έχει "πέσει"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμη κι η... Γιουνάιτεντ έχει "πέσει"!

Το σοβαρό ενδεχόμενο υποβιβασμού της ΑΕΚ θυμίζει περιπτώσεις κι άλλων μεγάλων ομάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, που αγωνίστηκαν κατά καιρούς σε μικρότερες κατηγορίες. Τα σκληρά χρόνια της πτώσης στη Β' εθνική ή κι ακόμα πιο κάτω δεν είναι λίγα ακόμα και για πολύ "βαριές φανέλες" του ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ, μάλιστα, είναι η μια από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, που δεν έχουν πέσει ποτέ κατηγορία στην ιστορία τους. Ακόμα, άλλωστε, κι όταν ο Παναθηναϊκός κινδύνεψε να υποβιβαστεί με την περιβόητη "υπόθεση των λουλουδιών", τη σεζόν 1975-76, δεν συνέβη κάτι τέτοιο λόγω της ιστορικής ψήφου του προέδρου του Ολυμπιακού Γιώργου Ανδριανόπουλου.

Ωστόσο, ο Άρης έχει βρεθεί δυο φορές στη Β' Εθνική (την σεζόν 1996-97 και την περίοδο 2004-05, μετά τον επεισοδιακό αγώνα με τον Ηρακλή). Ο Ηρακλής έχει υποβιβαστεί το 1979-80 για απόπειρα δωροδοκίας (αν και τερμάτισε 8ος στη βαθμολογία) και το 2010-11, όταν έπεσε απευθείας στο Περιφερειακό πρωτάθλημα με ουσιαστικά τρεις (!) διαδοχικούς υποβιβασμούς σε λίγες μέρες, λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας κ.ά. Και πάλι, μάλιστα, είχε εξασφαλίσει βαθμολογικά τη σωτηρία του! Δυο φορές, επίσης, έχει πιει το φαρμάκι της Β' Εθνικής και ο Πανιώνιος, στο πρωτάθλημα 1991-92, μετά από "θρίλερ" στην τελευταία αγωνιστική, και την περίοδο 1995-96.

Όσο για το εξωτερικό, είναι πολλές, έστω και ξεχασμένες αρκετές εξ' αυτών, οι περιπτώσεις υποβιβασμού ομάδων που έχουν κατακτήσει ακόμα και Τσάμπιονς Λιγκ. Μια από τις πιο πρόσφατες είναι αυτή της Γιουβέντους που βρέθηκε στη Β' Ιταλίας το 2006, λόγω του μεγάλου σκανδάλου "Calciopoli".

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πέσει κι αυτή κατηγορία το 1974 τερματίζοντας στην 21η θέση κι επέστρεψε αμέσως, ενώ η Μίλαν αγωνίστηκε στη Β' Ιταλίας το 1980, όταν για πρώτη φορά υποβιβάστηκε για στημένα παιχνίδια. Στην ίδια κατηγορία επέστρεψε δυο χρόνια αργότερα για αγωνιστικούς λόγους αυτή τη φορά.

Γεύση από Β' εθνική πήρε και η Λίβερπουλ στα χρόνια της αγωνιστικής της παρακμής, με τον υποβιβασμό τη σεζόν 1953-54, για να οδηγηθεί σταδιακά στην ακμή μέσα από τα χέρια του Μπιλ Σάνκλι, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Λατινικής Αμερικής, η Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, έπεσε κατηγορία πριν από δυο χρόνια.

Σοκ, εξάλλου, προκάλεσε πέρσι η πτώση στη Δ' Εθνική Σκωτίας για τη Ρέιντζερς, λόγω χρεών. Άλλες σημαντικές ομάδες της Ευρώπης που έχουν πέσει κατηγορία για διάφορους λόγους είναι η Μαρσέιγ, η Φιορεντίνα, η Γκλάντμπαχ, η Λιντς, η Πάρμα, η Παλμέιρας, η Κορίνθιανς κ.ά.

Με το θέμα της ΑΕΚ, όπως και της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, που κινδύνευε ακόμα εκείνη την εποχή, είχε ασχοληθεί και η ΟΥΕΦΑ στο επίσημο site της τον περασμένο Ιανουάριο: "Μια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας ίσως υποβιβαστεί για πρώτη φορά. Η ΑΕΚ, που η χειρότερη θέση που είχε πάρει ποτέ ήταν η έβδομη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικίνδυνη ζώνη. Όσο πιο μεγάλες, άλλωστε, είναι οι ομάδες, τόσο πιο άσχημη είναι και η πτώση τους".

Κι αυτή η τελευταία διαπίστωση είναι, πράγματι, μια μεγάλη αλήθεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL