Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
ΑΕΚ: Σαν την Ελλάδα του ευρώ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΚ: Σαν την Ελλάδα του ευρώ...

Η κάθαρση του πολιτικού συστήματος περνά μέσα από την αντίστοιχη κάθαρση του ποδοσφαίρου και της ενημέρωσης και η αντιπαράθεση για τον έλεγχο των συγκεκριμένων χώρων είναι σκληρή. Όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβη στην ΑΕΚ με άλλους όρους, είναι αφελείς. Επιπλέον, όσοι δεν βλέπουν πέρα από την οπαδική μύτη τους και δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα, προσπαθώντας να φέρουν σε αντίθεση οπαδούς ομάδων και πόλεις ολόκληρες, είναι επικίνδυνοι.

Η διάλυση της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως επιχειρείται σήμερα, διότι περί αυτού πρόκειται και όχι περί υποβιβασμού, άλλους εξυπηρετεί κι άλλους όχι. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και οι αρμόδιοι ας απαντήσουν...

Ποιους πιθανόν βολεύει η διάλυση τώρα;

Βολεύει τους νυν άφαντους μεγαλομετόχους στο City του Λονδίνου, που θα φορτώσουν σε άλλους τις δικές τους αμαρτίες;

Βολεύει, υπό προϋποθέσεις, τον υπόδικο πρώην πρόεδρο, σε βάρος του οποίου έχουν επιδικασθεί τελεσίδικα 44 εκατ. ευρώ (με τους τόκους κοντά στα 80 εκατ. ευρώ) και με τα οποία η ΑΕΚ μπορεί να αποπληρώσει το Δημόσιο και τις υπόλοιπες οφειλές της; Ποιοι επέβαλαν την εγκληματική "αμέλεια" του ελληνικού κράτους, που επί οκταετία και πλέον έσερνε την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες, ώστε να μην εισπραχθούν τα χρήματα;

Βολεύει οποιονδήποτε, έπειτα από την πιθανή πτώχευση ή λύση της εταιρείας και αφού περάσει ένας χρόνος συμμετοχής της ομάδας στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας, έρθει καβάλα στο άσπρο άλογο να την πάρει ξεπλυμένη, χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος και με νέο ΑΦΜ;

Ποιους με βεβαιότητα δεν βολεύει η διάλυση στη σημερινή συγκυρία;

Το Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον διακυβεύονται τα επιδικασμένα χρήματα από την υπόθεση Ψωμιάδη κι εφόσον χάνονται όσα χρέη δημιούργησαν οι επόμενοι διαχειριστές. Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο, που εδώ και χρόνια εξασφάλιζε το 60% των δαπανών λειτουργίας του ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό (από 14 έως 16 εκατ. ευρώ), που χάνει το 23% ΦΠΑ επί των εισπράξεων σε κάθε αγώνα, το 23% ΦΠΑ επί ποσού χρήσεως του γηπέδου, το 5% για το Ταμείο των Αστυνομικών.

Δεν βολεύει το ερασιτεχνικό σωματείο της ΑΕΚ, που πιθανόν θα φορτωθεί, βάσει της θεσμικής συμμετοχής του με 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το αντίστοιχο ποσοστό των χρεών προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, χωρίς να έχει ευθύνη και χωρίς να είναι με οποιονδήποτε τρόπο κατοχυρωμένο ότι ο πιθανός ιδιοκτήτης της νέας "καθαρής" ομάδας θα τα καταβάλει.

Δεν βολεύει το "θεσμικό" ποδόσφαιρο, την ΕΠΟ, που χάνει το 4% επί των εισπράξεων των αγώνων, το ποσοστό επί των συμβολαίων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, την Σούπερ Λιγκ που χάνει το 4% επί των εισπράξεων των αγώνων.

Δεν βολεύει τους μεγάλους ιδιοκτήτες (Μαρινάκη, Αλαφούζο, Σαββίδη), που βάσει εμπορικότητας χάνουν έσοδα.

Δεν βολεύει το συνδρομητικό κανάλι της NOVA, που θα χάσει 30 χιλιάδες συνδρομητές (ήδη μέσα σε δύο μέρες έχασε πάνω από δυο χιλιάδες) και βάσει συμβολαίου θα μειώσει κατά 10% το ποσό προς τη Σούπερ Λιγκ.

Δεν βολεύει τους ιδιοκτήτες των εταιρειών security (συνιδιοκτήτες 1-2 μεγάλων ΠΑΕ;), που βάσει των συμβάσεων με τη Super League νέμονται άλλο ένα ποσοστό επί των εισπράξεων κάθε αγώνα, της τάξης του 15%.

Δεν βολεύει τους διαχειριστές της ΠΑΕ ΑΕΚ, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και με κατασχεμένη περιουσία, με πιο ήπια ίσως την περίπτωση Νικολαΐδη, που πλήρωνε τις δόσεις του άρθρου 44.

Δεν βολεύει άλλους ιδιοκτήτες μικρότερων ΠΑΕ, που έχοντας τα δικά τους άπλυτα δεν θέλουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Σε κάθε περίπτωση, τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ έγιναν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία

Επισημαίνω απλώς, χωρίς να υπονοώ και να συσχετίζω, ότι τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, που ήταν απολύτως οργανωμένα, με στρατιωτική πειθαρχία που διδάσκεται μόνο σε εγχειρίδια, από συντεταγμένη ομάδα που επί μια ώρα καθόταν σε απόσταση 30 μέτρων από το αστυνομικό κέντρο ελέγχου του σταδίου, έγιναν:

* Λίγες ημέρες πριν από μια ακόμα δίκη του πρώην προέδρου (έχει επιτέλους ορισθεί για τις 22 Μαΐου 2013).

* Λίγες ημέρες μετά την προωθητική απόφαση που πάρθηκε στη Γ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ, κάτω από την πίεση του ερασιτεχνικού σωματείου και της ομάδας μικρομετόχων για:

* Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 0,3 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή άνοιγμα στον κόσμο της ομάδας

* Αποκλεισμό των παλιών μετόχων

* Απλή αναλογική

* Λειτουργία με εσωτερικό έλεγχο, βάσει των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.

Δηλαδή, βασικές προϋποθέσεις για εξυγίανση και δημιουργία μοντέλου λαϊκής βάσης. Εκκρεμούσε η πιο σημαντική απόφαση: να εκχωρήσει η ΑΕΚ στο Ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που επιδικάσθηκαν από την υπόθεση Ψωμιάδη, ώστε να ξεπληρωθούν όλα τα χρέη σταδιακά και στο ακέραιο. Ποιος δεν θέλει σήμερα την εξυγίανση μιας ιστορικής ομάδας ώστε να μην παίξει καταλυτικό ρόλο στη κάθαρση του ποδοσφαίρου, με το παράδειγμα ενός άλλου μοντέλου συμμετοχικής - δημοκρατικής διοίκησης; Ποιος δεν θέλει να αλλάξουν τα πράγματα;

Με λίγα λόγια, φτάνει στη τελική έκβαση ο πόλεμος συμφερόντων που διεξάγεται στην καμπούρα της ΑΕΚ ανάμεσα στο "θεσμικό" ποδόσφαιρο και το παραποδόσφαιρο με την κρατική ανοχή και επιδιαιτησία. Όλοι αυτοί, τώρα αντιλαμβάνονται ότι η επικυριαρχία του παραποδόσφαιρου, τα στημένα, οι σαραντάρηδες που τρέχουν σαν δαιμονισμένοι, όλη η σαπίλα που βιώνει το ποδόσφαιρο και η πολιτική ζωή, θα τους πάει στον πάτο. Η ΑΕΚ είναι σαν την Ελλάδα στο ευρώ. Εάν φύγει θα καταρρεύσει το σύστημα...

Ναι, η ΑΕΚ μπορεί να παίξει στο ερασιτεχνικό με χιλιάδες κόσμο στο πλάι. Έχει γίνει και σε άλλες χώρες (π.χ. Ρέιντζερς φέτος) και αποτελεί καθαρτήρια διαδικασία.

Όχι, η ΑΕΚ δεν θα παίξει Β' Εθνική για να τους πληρώνει ακόμα και να αποτελεί το άλλοθί τους. Ας το ξεχάσουν...

Η ΑΕΚ έχει ιστορικότητα συνυφασμένη με τη χώρα ολόκληρη. Θα παραμείνει δημοκρατική, αντιφασιστική, αντισυστημική. Εάν θέλουν να τη σώσουν, ναι, να το κάνουν, καθαρίζοντας όμως πλήρως το τοπίο. Όχι μια από τα ίδια και του χρόνου. Όχι για να σώσουν το δικό τους τομάρι λέγοντας ότι της κάνουν και χάρη. Να το ξέρει όλος ο κόσμος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL