Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ / Μακάρι να ήμασταν... Πολωνία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ / Μακάρι να ήμασταν... Πολωνία!

Η αίθουσα "στολίδι" του Σόποτ, μιας πόλης 40.000 κατοίκων, που φιλοξλενησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου...

Στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων την Ελλάδα ο αθλητισμός καταθρυμματίζεται μέρα με τη μέρα. Εκποιούνται και διαλύονται οι δημόσιες αθλητικές υποδομές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Εκατοντάδες μικρές ή μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε εγκατάλειψη από το 2004 και μετά, με συνέπεια την εξαθλίωση, ενώ συγχρόνως συρρικνώνονται οι αθλητικές δομές την ώρα που υποβαθμίζεται η φυσική αγωγή στη δημόσια εκπαίδευση και καταργούνται οι περισσότεροι αθλητικοί δημοτικοί οργανισμοί.

Στα περισσότερα δημόσια σχολεία υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και ταυτοχρόνως η διοίκηση του ΟΑΚΑ επιβάλλει υπέρογκες χρεώσεις στις ομοσπονδίες, οι οποίες κάνουν χρήση των χώρων για τις ανάγκες της προετοιμασίας των αθλητών των εθνικών ομάδων, καθώς και στα αθλητικά σωματεία και σε όποιον άλλο φορέα ή φυσικό πρόσωπο κάνει χρήση των αγωνιστικών και βοηθητικών χώρων. Ενώ από έγκυρες πηγές προκύπτει η πρόθεση για εκποίηση και έτερων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που προορίζονται για αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Στον αντίποδα, με τη μιζέρια στον ελληνικό αθλητισμό, βρίσκεται το σε πόσο μεγάλη υπόληψη έχουν τον αθλητισμό στην Πολωνία, που την επισκεφθήκαμε πρόσφατα, με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Σόποτ.

Στο Γκντανσκ και τα επίνεια του, Σόποτ και Γντίνια, που συνολικά δεν υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο κατοίκους υπάρχουν υποδειγματικές αθλητικές υποδομές, όπως περισσότερα από δέκα βοηθητικά στάδια, με προθερμαντήρια, εργομετρικά κέντρα και ότι είναι απαραίτητο για μια αγαστή αθλητική προετοιμασία αλλά και αγώνες υψηλού επιπέδου. Αυτό επιβεβαιώνεται από την διενέργεια σειράς σημαντικών αγώνων σε διάφορα αθλήματα, σε μια πόλη που αποτελεί για την Πολωνία το κέντρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, την πόλη που φιλοξένησε φέτος στις αρχές Μαρτίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην "Ergo Arena" ένα καταπληκτικό Στάδιο χωρητικότητας 15.000 θεατών (10.700 για τον στίβο) όπου διεξάγονται αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, γυμναστικής, τένις, μότο κρος κ.ά.

Στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι το τρίτο γκρουπ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βόλεϊ Ανδρών, οι υπόλοιποι αγώνες θα διενεργηθούν σε Βαρσοβία, Κρακοβία, Κατοβίτσε, Μπίντγκος (το λίκνο του στίβου της Πολωνίας), Βρόσλαβ και Λοντζ. Πέρσι, με βάση το Σόποτ, οι Πολωνοί φιλοξένησαν ως συνδιοργανωτές με τους Δανούς, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών, ενώ το 2012 με την Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο έλαβε χώρα σε υπερσύγχρονα και ολοκαίνουργια στάδια της Βαρσοβίας, του Πόζναν, του Βρότσλαβ και του Γκντανσκ. Στο Γκντανσκ διεξάγονται επιπλέον σε ετήσια βάση αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ιστιοπλοΐας, καθώς και το ετήσιο τουρνουά Τριάθλου της Βαλτικής.

Οι Πολωνοί όμως δεν έμειναν μόνον σε αυτά... Το 2009 διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του μπάσκετ, το 2011 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο Μπίντγκος έδρα του στίβου, όπου έγιναν την τελευταία δεκαετία συναντήσεις για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου, για τους πανευρωπαϊκούς νέων, αλλά και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων.

Επιπροσθέτως, ως επιστέγασμα των αξιομνημόνευτων υποδομών τους, αλλά και της βαρύτητας, που δίνουν οι Πολωνοί στον αθλητισμό, έχουν θέσει υποψηφιότητα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, με την ιστορική Κρακοβία, μια πόλη "κόσμημα"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL