Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Πεθαίνοντας στο χορτάρι των γηπέδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεθαίνοντας στο χορτάρι των γηπέδων

Ο Ντάνιελ Πράνιτς έσκυψε πρώτος στον πεσμένο Μάικλ Ολαϊτάν...

Το ρολόι έδειχνε το 30ο λεπτό όταν ο Μάικλ Ολαϊτάν σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του ντέρμπι, παγώνοντας το "Γ. Καραϊσκάκης". Οι αγωνιώδεις κινήσεις των παικτών του Παναθηναϊκού για παροχή πρώτων βοηθειών στον φορ των "ερυθρόλευκων", ξύπνησαν αναμνήσεις από το παρελθόν, όταν ποδοσφαιριστές άφησαν την τελευταία τους πνοή στον αγωνιστικό χώρο, προδομένοι από την καρδιά τους. Ευτυχώς, ο νεαρός Νιγηριανός άνοιξε τα μάτια του λίγο πριν βγει με το φορείο από το γήπεδο, με τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις να είναι "καθαρές". Η διάγνωση κάνει λόγο για φλεγμονή του μυοκαρδίου, που οφείλεται στην ένταση και στο άγχος στη διάρκεια του αγώνα...

Δεν είχαν όμως όλοι την τύχη του Ολαϊτάν ο οποίος, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα επιστρέψει σύντομα στους αγωνιστικούς χώρους. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 50 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σ' όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους στο χορτάρι, με τα καρδιακά προβλήματα να τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα. Οι πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια πρόληψης, αποτελούν δύο βασικές αιτίες για τους πολλούς και ξαφνικούς θανάτους, την ώρα που και οι "φωνές" περί ντόπινγκ δυναμώνουν.

Από τον Φοέ στον Μάρκες...

Η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 ονόματα ποδοσφαιριστών. Το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα ήταν ο Ουίλιαμ Κρόπερ, στις 13 Ιανουαρίου 1889, με τον ποδοσφαιριστή της Στάβελεϊ να παθαίνει ρήξη του εντέρου στον αγώνα απέναντι στην Γκρίμσμπι Τάουν και να πεθαίνει την επόμενη ημέρα.

Το τελευταίο θύμα ήταν ο Πορτογάλος Αλεξάντερ Μάρκες, παίκτης της Εθνικής Ελπίδων Πορτογαλίας, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου του 2013, σε ηλικία μόλις 20 ετών, κατέρρευσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια αγώνα της Serie E των εθνικών πρωταθλημάτων της χώρας.

Η περίπτωση, που σόκαρε περισσότερο, ήταν του Αντόνιο Πουέρτα. Ο 22χρονος παίκτης της Σεβίλλης έπεσε αναίσθητος στις 25 Αυγούστου 2007 στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος κόντρα στη Χετάφε. Σε μια ανύποπτη φάση ο Πουέρτα κατέρρευσε στο 29ο λεπτό, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή. Τρεις μέρες αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλοπάθεια από τη μη οξυγόνωση του αίματος και δυσλειτουργία οργάνων, αιτία του παρατεταμένου καρδιακού επεισοδίου.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 28χρονου Καμερουνέζου Μαρκ Βιβιάν Φοέ, ο οποίος έπεσε στο χορτάρι του "Ζερλάν" στο 75ο λεπτό του αγώνα του Καμερούν - Κολομβία, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2003. Παρά την άμεση ιατρική επέμβαση, περίπου μία ώρα μετά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η αυτοψία έδειξε ότι έπασχε από υπετροφική δεξιά κοιλία, που τον οδήγησε σε ανακοπή.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2004, η Μπενφίκα έπαιζε με την Γκιμαράες, με τον Ούγγρο διεθνή Μίκλος Φεχέρ, να σωριάζεται στο χορτάρι αναίσθητος στις καθυστερήσεις του αγώνα. Η διάγνωση ανέφερε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Οι ελληνικές περιπτώσεις...

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τρία ανάλογα περιστατικά. Το πρώτο ήταν ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1938, όταν ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος του Παναθηναϊκού συγκρούστηκε με τον Τρύφωνα Τζανετή της ΑΕΚ σε παιχνίδι στη Λεωφόρο και έπεσε άτσαλα στο έδαφος. Έχασε τις αισθήσεις του, διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε μετά δύο ημέρες.

Τον Οκτώβριο του 1959, σε φιλικό παιχνίδι Παναθηναϊκού - Εθνικού ο 20χρονος παίκτης των "κυανόλευκων" Θοδωρής Ιωάννου διεκδικώντας μια μπαλιά από τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, συγκρούστηκε μαζί του. Ο παίκτης έπεσε αναίσθητος, το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί, ενώ όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Στο γήπεδο δεν υπήρχε ούτε γιατρός, ούτε νοσοκόμος, ούτε καν φορείο! Για φορείο χρησιμοποιήθηκε μια διαφημιστική πινακίδα την οποία ξήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Λινοξυλάκης. Ο άτυχος Ιωάννου μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο", όπου πέθανε την επομένη. Στην κηδεία του, που έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά, παραβρέθηκε 50.000 κόσμος!

Τον Απρίλιο του 1995, ο Ζαϊρινός Μουγκαντί Τσιμάνγκα του Ατρομήτου, στον αγώνα με την Ελευσίνα, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και πέθανε αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL