Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ / Ο Τσε συνάντησε τον Τσάβες στην... Καισαριάνη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ / Ο Τσε συνάντησε τον Τσάβες στην... Καισαριάνη!

Η νίκητρια του τουρνουά "Hasta la Victoria Siempre"...

Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, διεξήχθη στην Καισαριανή ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό τουρνουά, με πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία, αφιερωμένο στον κομαντάτε Τσάβες. Την εκδήλωση διοργάνωσε η πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας με τη συνεργασία του Δήμου Καισαριανής, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης "Ο Τσάβες πέρασε από εδώ", με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Αγωνίστηκαν η ομάδα "Venceremos" της πρεσβείας της Βενεζουέλας, οι ομάδες παλαιμάχων του Απόλλωνα Σμύρνης και του Εθνικού Αστέρα, η Διεθνής Εκστρατεία "Hasta la Victoria Siempre" και η ερασιτεχνική ομάδα της Κέρκυρας "Corfu F.C.", που αναμετρήθηκαν σε τέσσερις φιλικούς αγώνες. Η ομάδα "Venceremos" έπαιξε απευθείας στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την "Hasta la Victoria Siempre", η οποία και πήρε το Κύπελλο! Οι παίκτες της "Hasta", πριν την έναρξη του αγώνα κράτησαν έναν πανό με τα πρόσωπα του Τσε Γκεβάρα και του Ούγκο Τσάβες, με το οποίο έτρεξαν προς την κερκίδα και προκάλεσαν ενθουσιασμό.

Ανάμεσα στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν και οι Χουάν Ραμόν Ρότσα, Νίκος Σαργκάνης, Ηλίας Ατματζίδης, Σάββας Κωφίδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Περικλής Παπαπαναγής, Λουκάς Καραδήμος, ο διαίτητης Τάσος Κάκος, ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας και ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Τους φιλικούς αγώνες παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος όπως και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης από τη γραμματεία του Αθλητικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ποδοσφαίρου. Το "παρών" έδωσε και ο πρέσβης της Κούβα, Οσβάλντο Κομπάτσο, ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνοβενεζολάνικης κοινότητας Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος, μέλη κοινωνικών κινημάτων και αλληλέγγυοι της Μπολιβαριανής διαδικασίας.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας υπογράμμισε ότι είναι τιμή για την πόλη του να φιλοξενεί το σπουδαίο αυτό γεγονός στη μνήμη του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία των λαών, ενώ υπενθύμισε τον αγώνα των κατοίκων της Καισαριανής κατά τη γερμανική Κατοχή.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος αγωνίστηκε με τη φανέλα του Τσάβες στον τελικό με τη «Venceremos», δήλωσε στην "Αυγή" σχετικά με την ιδέα του τουρνουά: "Εμείς προσπαθούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του κομαντάτε Τσάβες με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Δραστηριότητες πολιτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και επίσης αθλητικές, με όλες τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο κομαντάντε Τσάβες. Αξίες που επίσης διαβιβάζονται μέσω του αθλητισμού. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε μία επαφή με τη νεολαία, με την Ελλάδα και με τους φίλους της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας". Στη συνέχεια, μιλώντας στο μικρόφωνο, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καισαριανής και όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση του τουρνουά, ενώ αναφέρθηκε, στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον αθλητικό τομέα στη Βενεζουέλα κατά την διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Στο τέλος, μετά την απονομή, έκανε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα ένα μπλουζάκι με την εικόνα του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος κατανοούσε πλήρως τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό ρόλο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.

O τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας αποτελεί ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών της "Hasta". Μάλιστα, τραγούδησε στο γήπεδο με τη φανέλα της ομάδας το μελοποιημένο από τον Μάνο Χατζιδάκι ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των πάντων. Μιλώντας στην «Αυγή» τόνισε: "Η Hasta la Victoria δεν εγκατέλειψε ποτέ τα γήπεδα. Απλά οι συνθήκες κάποιες φορές ευνοούν να παίζουμε συχνά και άλλες φορές όχι. Αλλά όταν υπάρχει κάλεσμα σε τέτοιο επίπεδο δίνουμε πάντα το κοινωνικό 'παρών' και νομίζω αυτό είναι το νόημα της ομάδας μας. Ούτε η νίκη, με την έννοια να νικήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, απλά η συμμετοχή μας και να καλέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να αντιληφθεί το πνεύμα μας και τη λογική της συμπαράστασης των λαών".

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει μπάλα!

Μετά το τέλος των αγώνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φωτογραφήθηκε με τους ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έμεινε εκεί. Άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τους παλαίμαχους του Απόλλωνα να του εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο, που αποτελεί υποχείριο των εκάστοτε συμφερόντων. Ο Τσίπρας μίλησε με τον Ρότσα για την κατάσταση στην Αργεντινή, ενώ ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού του ανέλυσε τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των "πρασίνων" από τον ίδιο και τον Γιάννη Σαμαρά. Τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται σε διαφορετικά πρότυπα και αυτό φαίνεται από τη σοβαρότητα που δείχνουν οι νέοι που κλήθηκαν φέτος να φορέσουν τη φανέλα της πρώτης ομάδας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε και με τους Νίκο Σαργκάνη και Σάββα Κωφίδη και μάλιστα αποφασίστηκε να υπάρξει και συνέχεια. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συναντηθούν ξανά στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να κάνουν μια πιο ευρεία κουβέντα για το ποδόσφαιρο και το ρόλο του στην πολιτική και την κοινωνία και να ακουστούν συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις, με την παρουσία περισσότερων φορέων. Οι παίκτες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον υπεύθυνο ποδοσφαίρου στην αθλητική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μάλλιαρη, ο οποίος και θα συντονίσει τη συνάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι ενδιαφέρεται πολύ για τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον "βασιλιά των σπορ". Τόνισε ότι παρακολουθεί όσο του επιτρέπει ο χρόνος του, όντας φίλος του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα, ενώ είπε ότι είχε συναντηθεί στην Αγγλία και με τον Γιώργο Καραγκούνη, με τον οποίο είχαν κάνει σχετική κουβέντα. Στο άμεσο μέλλον λοιπόν αναμένονται περισσότερες ενέργειες από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ποδόσφαιρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL